Salam,

Hi, Saturday coming again!

Hari ini, seperti biasa jadi suri rumah tanpa tangga. Basuh kain, menyapu dan mengemop bilik, mengemaskini almari yang tak akan pernah teratur semasa hari bekerja..(^_^)..lipat baju-baju yang telah dicuci seminggu yang lalu, memasak untuk perut sendiri dan pergi pasar basah beli barang-barang dapur yang habis..huh!..serius macam bini orang kan?

Rancang mahu pergi Logos Hope balik, nak beli buku-buku yang sudah servey kelmarin dan pergi karnival kerjaya di Suria Sabah tapi malas sangat mahu outing. Apa lagi mahu berlawa-lawa. Berlingkar di bilik lagi best. Apa kata semua kerja outing buat esok..hihi..yup, esok aku bangun awal dan keluar awal-awal…:)

Aku mahu kongsi satu rahsia ni. Psstt…mmm..kalau bukan rahsia lagi bagi kamu sila main jauh-jauh ya.

Aku kan selalu kecoh pasal jerawat. Sedih tengok muka sendiri. Jadi, mungkin kebosanan hari-hari aku merungut di opis pasal jerawat, ada seorang member aku yang pernah mengalami jerawat yang teruk juga bagi tip. Dia kata dulu muka dia teruk juga, tapi sebelum ini dia lupa pula dia guna benda ni untuk hapuskan jerawat..yahhhh!…dia pun ada orang syorkan guna produk ni.

Eskinol dicampur dengan Dalacin C.

Eskinol?kamu tak tahu?astagfirullah al-azim..

Inilah Eskinol yang digunakan sebagai toner..(^_^)...

Psttttt…sebenarnya aku pun tak tahu sangat pasal benda ni..ngeh..ngeh..

Eskinol ini akan dicampurkan dengan Dalacin C iaitu satu jenis pil..

Ini bentuk benda alah Dalacin C

Thanks pakcik google. Aku cilok gambar-gambar ni dari internet jak…T__________T

Hmm…jadi aku curious sangat nak tahu apa kebaikan Dalicin C. Binatang apakah beliau. Jadi Google tooggle aku jumpa ini, kita kongsi ya..

Dalacin C ialah:

Dalacin C capsules are usually used for serious infections after treatment with other antibiotics, such as penicillin or metronidazole has not been effective

Ini lagi..

Dalacin C capsules contain the active ingredient clindamycin  hydrochloride, which is an antibiotic medicine. Clindamycin treats bacterial infections by killing the bacteria causing the infection

Teruskan membaca dan buka kamus..(>_<)

What is it used for?

  • Bacterial infections of the skin and soft tissue, such as infected ulcers, mouth  abscesses, cellulitis.
  • Bacterial infections of bone (osteomyelitis).
  • Bacterial infections of joints.
  • Bacterial infections of the intestine (enteritis).
  • Preventing infection of the heart (bacterial endocarditis) during medical or dental procedures in people with heart valve defects or artificial heart valves.

Not to be used in

  • Allergy to the antibiotic lincomycin.
  • People with a history of inflammatory bowel disease such as Crohn’s disease or ulcerative colitis.
  • History of inflammation of the large intestine due to antibioitc treatment (antibiotic-associated colitis).

Maaf, malas mahu translet ke dalam bahasa ibunda, jadi copy and paste bahasa si Bush. Kamu fahamkan sendiri, buka kamus, jangan malas-malas!

Kemudian aku belek-belek botol eskinol pula. Sebab kagum sekejap. Baru sekali guna jerawat dah nampak kering. Kemudian masa aku sapu eskinol di tempat jerawat terasa fresh dan pedih. Fuh!sedap betul kalau tenyeh-tenyeh tempatt luka..hehe..macam ada spirit..

Aku baca ingredients beliau pula and these is the contains; Water, Denatured Alcohol, Citric Acid, Sodium Citrate, PEG-40, Hydrogenated Castor Oil, Parfum, Citrus Microcarpa Bunge Extract, Benzalkonium Chloride, Menthol, CI 47005.

Huh! satu hapa pun kau tak tahu selain water dan citric acid tu. Tapi, terbeliak kejap mata aku bila nampak DENATURED ALCOHOL. Serius otak kolot aku ni berfikir macam-macam. Jadi, aku minta lagi jasa baik pakcik google. Lagi.

Aku belajar benda baru lagi. Jeng-jeng…

Sebenarnya denatured alcohol tu bukan macam alcohol yang otak kampung aku ni fikir.

Nah baca sendiri…:)

Denatured alcohol or methylated spirits is ethanol that has additives to make it more poisonous or unpalatable, and thus, undrinkable. In some cases it is also dyed.

Ok, paling tak tahan di antara kegunaan benda ni ialah:

  • As a sanding aid, as the alcohol helps to more easily remove excess dust because it does not open the wood grain the way that water does.[3]
  • As a mealybug exterminator.[4]
  • As a cleaning aid in removing ink stains from upholstery or clothes.
  • As a cleaner in daily housekeeping
  • To disinfect skin prior to an injection or minor surgery, such as draining a blister (also see rubbing alcohol).
  • It is often used as an antiseptic for minor wounds, although this practice is harmful and counterproductive, since it kills skin cells, and the dead tissue provides a food source for bacteria (since the wound will not remain completely sterile).[citation needed]
  • As a solvent in shellac and shellac-based products.
  • As a less toxic alternative to methanol in the production of biodiesel fuel. Biodiesel produced using ethanol is properly called fatty acid ethyl ester, whereas biodiesel from methanol is properly referred to as fatty acid methyl ester.[6]
  • As a germicide in the removal of fungus from skin and coldsore treatment.
  • For maintenance of wicks in kerosene heaters and lamps to remove water contaminants and restore the capillary action of the wick. As a wick cleaner and a kerosene additive, adding approx. 1 teaspoon denatured alcohol per gallon of kerosene.
  • As a fuel for older toy steam engines which used a wick type or vapourising burner.[7]
  • Window washing

Heh?benda ni jugalah yang aku tempek di muka..huhu..mungkin rasa freshness tu datang dari alkohol ni..mungkin, sebab, alkohol ini juga dicampur di dalam toothpaste and washmouth seperti Listerin. Perasan tak ubat gigi dan pencuci mulut yang kita guna selalu ada rasa cool bagai kan?kan?

Jangan geleng-geleng. Betul apa..huhu..

Harap-harap lepas ini jerwata hilang terusssssssssss…dan aku tak payah susah hati fikir.

Biarpun benda yang aku guna tu ingredient nya sama dengan pencuci tingkap..T___T…pasrah sajalah…>_<