Archive for Julai 2008

Mari belajar tentang tradisional chinta

Salam semua..

Ni ha salah satu contoh jenis-jenis cinta dan pencinta. Cinta ini di sebut ‘AGAPE LOVE’..ciri-cirinya ialah:

-Unselfishness, other-regarding care

-Much more than freindship, charity or benevolence (kemurahan hati)

-To love is to accept a person as he or she is with unalterable (tidak dapat diubah) commitment and permanent loyalty

-People are never given instrument value

Hmm..anda termasuk dalam golongan ini ke? Nilai sendiri ke..

What should i do?

Salam semua..

Aku ‘hangin’ sekarang ni. So difficult to make decision. Whether i should change or not. I hate this situation. Let it be…konon! aku tetap tak puas hati ni,boleh kah? Tapi mana aci (klu maira aku cakap mana aci mesti dia jawab ‘aci di india la’, hampeh!)

Maira mana aci, unfair!! it is true..aku nak bom canselori di mana pihak akademik universiti bermastautin. Sungguh. Sesiapa ada lebihan bom meh jual dengan aku. Sekilo berapa hinggit?

Nak tahu tak? aku baru saja buka takwim universiti. Ada pindaan baru lagi. Lagi pindaan baru, mengenai cuti semester in conjunction of cuti raya. Aku dah siap sedia beli tiket balik cuti lepas raya 04 haribulan Oktober 2008, itu tarikh asal. Tetapi pindaan terbaru cuti ditambah kepada 12 haribulan Oktober 2008. Betul maira kata, mana tahu ada perubahan jadi jangan beli tiket RETURN. Tapi aku dah beli..huhuhu..

Tukar tarikh tiket maknanya aku kena korbankan RM70. Belum tengok harga tiket pada tarikh tersebut. Susah. Tapi kalau aku tak tukar tiket ini bermaksud aku kena balik awal, samada balik terus pergi asrama beraya bersama katil, alamari dan semua benda tak bernyawa di dalam bilik kecil itu atau aku kena beraya bersama keluarga aku di Melaka. Tidak.

Ah! biarlah. Ini membuatkan otak aku terus bekerja. Perkara remeh pun nak fikir berulang kali. Mess thing and Stop thinking, ieda. It could be better rathet than you got headache.

Chow.

P/s: nak menjeruk perasaan. mana tau ada yang sudi belikan tiket baru..huhu..sist, plesss!!!!

Wassalam..

I’m Yours!!!

Jason Mraz – I’m Yours

Well you done done me and you bet I felt it
I tried to be chill but you’re so hot that I melted
I fell right through the cracks
and now I’m trying to get back
Before the cool done run out
I’ll be giving it my bestest
Nothing’s going to stop me but divine intervention
I reckon it’s again my turn to win some or learn some

I won’t hesitate no more, no more
It cannot wait, I’m yours

Well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you’re free
Look into your heart and you’ll find love love love love
Listen to the music of the moment people dance and sing
We’re just one big family
And It’s our God-forsaken right to be loved love loved love loved

So I won’t hesitate no more, no more
It cannot wait I’m sure
There’s no need to complicate
Our time is short
This is our fate, I’m yours

Scooch closer dear
and i will nibble your ear

I’ve been spending way too long checking my tongue in the mirror
And bending over backwards just to try to see it clearer
My breath fogged up the glass
And so I drew a new face and laughed
I guess what i be saying is there ain’t no better reason
To rid yourself of vanity and just go with the seasons
It’s what we aim to do
Our name is our virtue

I won’t hesitate no more, no more
It cannot wait I’m sure
There’s no need to complicate
Our time is short
this is our fate, I’m yours

Well no no, well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you’re free
Look into your heart and you’ll find the sky is yours
Listen to the music of the moment come and dance with me
A lá one big family (2nd time: A lá happy family; 3rd time: A lá peaceful melody)
It’s your God-forsaken right to be loved love love love

I won’t hesitate no more, no more
It cannot wait, I’m sure
There’s no need to complicate
Our time is short
This is our fate, I’m yours

No please, don’t complicate
Our time is short
This is our fate, I’m yours

No please, don’t hesitate
no more, no more
It cannot wait
The sky is your’s!

Sengaja mem’busy’kan diri sendiri

Salam semua…

Aku sungguh sibuk. Atau dengan kata lain aku sengaja menyibukan diri. Sampai tiada masa nak masuk kan entri baru. Letih. Bukan letih buat kerja. Tapi letih mengeluh, berfikir, menganalisis dan berjalan-jalan.

Minggu ini aku dan rakan-rakan diberi tugas baru untuk seminar penyiaran. Buat kertas kerja. Lepas tu buat pembentangan. HUhh..topik belum dapat cari lagi(sebenarnya tak fikir betul-betul lagi, camana nak dapat).

Minggu ini juga kami diarahkan buat kertas kerja tesis. Tukar tajuk yang lebih proper. Spesifik fokus atau subjek kajian. Apakah aku dilanda kebuntuan idea? Memang betul.

Minggu ini juga aku dan rakan-rakan sekuliah buat lawatan pergi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas). Seronok. Biarpun majoriti rakan-rakan tidak ikut serta.

 Dalam minggu ini juga dua kali aku keluar window shopping(bukan sebenarnya, tapi shopping).

Namun, ini berita paling mengembirakan aku. Yes! ! tahun ni dapat beraya di kampung halaman sendiri. Aku homesick sesangat. Tiket sudah dibelikan. Sponsored by pocket money my sister sdn bhd. Huhu..tahun lalu aku dan famili tidak meraikan hari raya di Sabah. Kami meraikan nya di kampung halaman bapa aku. Melaka. Seronok?. Hu..tidak sama sekali (takle tak bes sangat, marah kang sepupu sepapat aku..hihii.tapi kita da terbiasa beraya di kg sendiri, memang berbeza). Terima kasih bebanyak kak.

Dan malam ini kami dijemput menghadiri Majlis Anugerah Media Islam Negara (AMIN) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). Aku sedang mempertimbangkanya.

p/s:Time to find Literature Review, dear.

 

Wassalam..

Quiz, thesis, majalah..aku dan tanah perkuburan?

Salam semua…

Hari ini awal-awal pagi (seawal 8.15 pagi) lagi aku dan pelajar-pelajar lain dikejutkan dengan kuiz. Bukan salah pensyarah nak adakan kuiz. Tapi salah kami yang bergelar student sebab tak menyemak dan membaca course outline yang telah ‘dikurniakan’ di awal kuliah dahulu.

Tertera trang-tang-tang kat course outline tu Week 2…Quiz of the day, base on newspapers reporting of the week. Macam senang kan?. Tapi yang paling hampeh dan mengharubirukan hidup, dalam minggu ini aku tak beli surat khabar hatta satu pun. Apatah lagi buka online newspaper. Padahal internet server ada kat depan mata. Berita yang aku tahu dalam minggu ni hanya berita mengenai Anwar Ibrahim, pemenang Miss Universe dari Venezuela, Pegawai imegrisen yang didakwa dan Hadi Awang masuk sepital. Hanya itu beb.Memang spesis pemalas dan tak tahu menggunakan masa yang bernilai. Itulah aku.

Jadi apa yang terjadi hari ini, aku dengan kelam-kalibutnya membuka online newspaper. Pucat. Saat ini paling membecikan dan memualkan. Saat aku perlukan internet servis, masa itulah ada gangguan kelembapan servis. Aku try cari mana-mana online news ..jawapannya cannot find…huh..hangin satu kepala.

Tapi alhamdulillah, pensyarah kita orang ni ada konsis(budi bicara). Dia hanya mengeluarkan berita hari ini. Dan alhamdulillah juga kawan-kawan ramai membantu(w/pun quiz tapi cm discusion session..hihi..).

Itu peristiwa pertama berlaku. Yang keduanya, hari ini dah dikeluarkan memo mengenai projek ilmiah(thesis) kami beserta SUPERVISOR.

Alhamdulillah, aku dapat penyelia pertama yang aku isi dalam kolum pilihan penyelia teratas. 

Peristiwa ketiga.

Majalah. Semua dah selesai. Nama, tema, content, kolum, tagline. Semua dah selesai..yeh!Oppsss..belum lagi guys. Majalah keluaran pertama ni belum ada isi kandungan lagi. Tak tahulah bila akan bergerak team ni. Tunggu. Dan untuk Cik Editor, Cik Nurhafizah, semoga menjadi ketua editor yang sukses dan berdedikasi kepada anak buah ya. Support you!

Hari ini juga aku baca berita dalam Berita Harian Online dalam Macam-Macam. Mengenai seorang lelaki yang mempunyai hobi yang pelik. Beliau suka menghadiri majlis pengebumian. Mengikut laporan akhbar ni Encik Mijo Tkalcec (si Beliau kat atas) mendakwa telah menghadiri sekurang-kurangnya 2000 pengebumian. Banyak wooo. Seingatlah, aku dah berumur 23 tahun (nak masuk 24 daaa) tapi tak pernah pun pergi majlis pengebumian. Dan paling mengujakan, aku baru menapak di tanah perkuburan hanya 2 kali sahaja seumur hidupku ini. Itulah aku.

Sekian untuk hari ini.

P/S: saja je nak kongsi dengan korang. kalau nak baca, silakan. kalau bosan tinggalkan…hihihuhu..a freedom of expression kata Rocky Bru.

Wassalam

Hasil pertama buat ADOBE

Salam semua..

Nilah hasil kerja tangan aku yang keras ni dan juga hasil pertolongan K.Lisa. Baru belajar buat adobe photoshop. Minta izin tuan empunya gambar yang aku edit. Thank you. Gambar ni cilok dalam google. Macam mana ada bakat seni tak?. Hasil seni aku dedicate to all my beloved freinds. Huhu..nilah muka korang semua time kuliah dalam kelas. Semua muka mashi maro..

Tesis membantu aku berfikir 24 jam tanpa henti

Salam semua..

Hari ini hari terakhir pelajar tahun akhir hantar tajuk tesis. Aku? buat masa ini belum ada. Terlalu berat untuk aku membuat keputusan. Ya Allah! tolong lah hamba mu ini.

Aku takut untuk membuat final decision. Sebab ini menentukan masa depan aku. Huargh..aku buntu..

Sesiapa yang ada cadangan nak bantu, amat dialu-alukan. Aku nak cari tajuk tesis yang bersangkut paut dengan jurusan aku. Kewartawanan.

Ramai kawan-kawan cakap jurusan ni luas. Terlalu luas untuk cari topik. Terlalu luas itu yang membuatkan aku tak dapat berfikir.

Tolong. Kepada sesiapa yang arif tentang bidang ini berilah idea. Kepada sesiapa yang ingin mencadangkan aku alu-alukan juga. Terima kasih.

Aku berharap.

Wassalam..