Salam,

Sedang menginsafi sebuah realiti.. (^_^)

Begitulah. ~sigh~

Beginilah. ~sigh~

Macam itulah. ~sigh~

Macam inilah. ~sigh~

Mesti terima walau tidak rela.

Pernah baca satu frasa ini berbunyi

 “Life is game that must be played- Edwin Arlington Robinson”

—> Pakcik, saya pinjam kata-kata pakcik ya!<—

Kalau main game pun aku selalu tak menang apatah lagi the real game. Huh!

Teringat dulu, kalau main zuma selalu kena telan, main zombie VS plant selalu kena makan, main game ikan, finding frenze kah tu..selalu mati. Ish…memang tiada bakat main game.

Kadang-kadang selalu tanya pada diri sendiri, kenapa mesti terjadi dengan aku, kenapa?!kenapa?!kenapa?! sambil dalam hati marah sangat, rasa kecewa, sedih. Padahal main game je pun. Hampeh.

Kemudian, (emmm..kali ini serius, bukan pasal main game lagi ya) cuba perbetulkan diri, muhasabah diri, mungkin ada sesuatu dalam diri yang membuatkan semua itu terjadi pada aku. Ada sesuatu yang orang lain ada aku tiada, kelebihan orang lain yang lebih istimewa dibandingkan dengan aku.

Kalau dibandingkan dari segi fizikal, memang terang benderang tak payah bersuluh lagi aku tetap kalah. Tiada rupa, tidak cantik, tidak manis, tidak gebu, tidak tinggi, emmm..apa lagi ya, tiada sipi-sipi miss Malaysia pun, apatah lagi miss universe.

Dari segi IQ, bolehlah, adalah juga beberapa percent. Masih ada 4M, membaca, menulis, mengira, mengaji (???).

Dari segi bakat, adalah lebih dari 5M, memasak (tuk tekak sendiri), menari (??), menyanyi (bukan ko anti ngn mic ka?), menyepak, merapu, mengumpat (paling expert!), memaki, DLL.

Tak cukupkah tu semua?

Serius, aku teramat down sekarang. Tiada motivasi mahu bekerja. Dulu sebelum dapat kerja bukan main lagi kau nak sangat, sekarang dah dapat macam-macam saja alasan. Tak tahu bersyukur betul!

Kenapa?!kenapa?!kenapa?!kenapa?!

pssttttt…

You have no right to ask when sorrow comes

 “Why did this happen to me?!”

Unless you ask the same question for every moment of happiness that comes your way!

Ya, betul!

Kenapa masa dalam kesusahan baru tanya soalan tu. Semasa senang tak pun tanya. Manusia, manusia.

Ok, insaf. Sekejap. *tears*

Dulu, kalau ada masalah, selalu menangis di tengah-tengah malam, tekup mulut guna bantal. Habis basah lencun bantal dan selimut. Yay!

The truth are life is really simple, but we insist on making it complicated.

Senang-senang pun, ada juga masanya kau rasa susah sangat nak handle, sukar sangat nak atur, berat sangat.

Berhenti merungut. Berhenti bersedih. La Tahzan. Allah bersama orang-orang yang sabar. Allah mengetahui apa yang ada dalam hati kamu. Allah ada bersama-sama kamu.

Life is what we make it, always has been, always will be, always….always…

*tears* *tears* *tears* *tears* *tears*