Archive for Oktober 2011

Cerita KL, Pak Arab dan Pondan

Salam,

Alhamdulillah, selamat pergi dan selamat kembali.

Seminggu tak tengok blog. Rindu. Dan paling mengejutkan bila tengok site views rating paling tinggi dimiliki tajuk Lesbian:Apa rasanya semasa ‘berhubungan’. Haippppp..apa yang menarik dengan tajuk tu..hihi…I knew I knew..(n_n)…

Penat gila-gila. Bercuti, tapi penat. Geng Fabulous Trip keseronokan. Cuma aku saja terpaksa membahagikan masa dan diri, tak dapat menikmati keseronokan sepenuhnya.Apa-apa pun pengalaman yang tak dapat dilupakan.

Terima kasih kepada tourist guide yang menjemput dan menghantar kami ke airport, bawa jalan-jalan di subuh hari tanpa curang. Makan-makan di kedai mamak 24 jam tanpa tidur, pergi karaoke sampai jam 4 a.m sambung mengeteh di kedai area Nilai. Seronok. Supporting semuanya.

Kawan-kawan universiti dulu, terima kasih sudi jumpa. Rindu sangat dengan mereka ni. Pergi USIM, wah….jumpa pensyarah-pensyarah.

Paling penting dapat balik Kajang jumpa adik-adik, SIL, dan anak-anak buah yang comel, si adik sudah besar, geram..macam nak cubit dan gigit je pipinya. Akak Farhanah dah pintar.

Last day di KL, pergi Berjaya Times Square. Satu habuk pun tak dapat. Pusing-pusing, naik turun level, cari food court tak jumpa. Punya main besar gedabak bangunan tu sampai food court pun kami tak jumpa..haha..orang KL pun sama bangang bagi direction salah. Hampeh! Akhirnya mentekedarah di BB Plaza. Nice. Makan nasi campur yang murah. Hanya RM 5.00. Kalau banding di Sabah dah tak jumpa harga nasi campur cam tu dengan portion yang banyak sampai tiga jenis lauk. Cuba bayangkan aku makan dekat restoran belah rumah tempat menyewa di KK, seketul ayam goreng plus nasi putih (kawkaw), RM6.50. Nak mampus mahal.

Pagi selepas berkaraoke balik hotel di Bukit Bintang. Beb, kami tengok drama pondan dan pak arab. Sensored yang amat. Siap bagi tunjuk breast dan anu lagi. Hahahaha..apa lagi geng Fabulous Trip suka sangat tengok. Tourist guide kami 3 ekor tu pun tumpang sekaki. Mahsyuk beb.

Petang bertolak pergi airport. Ada masalah semasa nak boarding. Sebenarnya bukan masalah, tapi benda yang memang di’create’ menjadi problems. Hahahaha..

Paling aku tak dapat lupa, aku jumpa muka seiras bekas admire. Huarghhh..menangis tak berlagu. Tak apa, tak apa. Maksudnya, ada 5 orang lagi aku tak tengok muka seiras dia. Harap-harap jumpa lah package selengkap admire..huhu..

Haippp. Sudah!

Apa-apa pun, seronok tidak terhingga.

Semalam, sampai saja dari airport, buka lens dan jeans terus tidur sampai pagi. Dengan tak buang make up, tak berus gigi, apatah lagi mandi. Teruk.

Bangun pagi muka berminyak-minyak. Maka, tumbuhlah jerawat bak cendawan tumbuh selepas hujan. Huarghhhhh!!!

Basuh baju, sapu bilik yang berhabuk, kemas rumah dan sekarang berblogging.

Ok, next trip ke mana ya?

Rindu sudah?

Salam,

Hari ini terbang pergi KL. 4 hari di sana.

Hari pertama:

Pagi: Sunway Lagoon

Petang: Jumpa kawan-kawan universiti

Malam: Balik Kajang.

Hari kedua:

Pagi: Pergi USIM

Petang:Berjimba-jimba dengan dak Ayu

Malam: Balik Kajang

Hari ketiga:

Pagi: Plan bawa adik-adik keluar

Petang join office mate pergi berkaraoke..yuhu…

Malam: tidur hotel Garden

Hari keempat:

Pagi: shopping di area jalan TAR

Petang: fly semula ke Sabah.

Habis.

Sekejap sahajakan.

Harap-harap perjalanan kami diberkati Allah. Mudah-mudahan tiada perkara buruk yang berlaku. Amin.

Doakan kami ya…

Adiosssssss.

Harap maklum, akan datang seminggu blog ini tiada bertuan ya.

Bukalah minda kamu

Salam,

Tadi pagi kecoh di ofis pasal kes ‘tersalah’ isu murtad Tony Eusoff.

Tony cakap daripada dia kena cakap murtad lebih baik cakap dia lesbian. kuakuakua..lucu.

Ehem..isu murtad bukan isu yang boleh buat main tau.

Tapi, sebagai manusia dan rakyat yang tidak banyak ilmu lebih baik jangan bincang benda ni di khlayak. Paling penting ingatkan adik-beradik, saudara mara, dan orang yang anda sayang jangan ter’murtad. Nauzubillah. Mudah-mudahan keluarga saya dijauhi dan dijaga oleh Allah. Amin.

Hah!

Ini mahu bincang mengenai pandangan orang Semenanjung terhadap orang Sabah dan Sarawak.

*Iklan*

Sekarang, sedang aku menaip entri ni, ada seekor pelajar aku sedang memujuk-mujuk minta kena terima tugasannya. Aku sudah bagi peluang seminggu untuk selesaikan tugasan tu, dan letak di atas meja aku pada hari Jumaat lalu tepat pada pukul 12 tengah hari. Tetapi TIADA. Jadi aku bagi markah kosong. Harap maklum. Tiada maaf bagimu. TITIK.

Sambung.

Adalah seorang dua office-mate yang berkongsi cerita mengenai kejakunan orang-orang Semenanjung apabila melihat Sabahan dan Sarawakian ni. Maka terkeluarlah soalan sebegini.

“Di Sabah ada TV?”

“Kamu masih tinggal di atas pokok?”

“Kamu makan beras apa?”

“Kamu masih pakai cawat?”

Jadi kamu rasa?

Aku ingat lagi, mula-mula masuk universiti pada tahun 2005, ya, boleh kamu bayangkan pada tahun itu sudah abad ke berapa. Malaysia sudah maju membangun. Bangunan mencanak ke langit. Shopping Complex tumbuh bagaikan cendawan. Line internet semakin laju. TV pun semakin nipis. Pokok buah-buahan pun berbuah tak ikut musim. Ada pula soalan cepu emas sebegini.

Hellooooo!..orang Semenanjung, sempitnya pemikiran kamu.

Kamu ingat negeri kamu sahaja membangun dan maju. Negeri kami masih di bawah pemerintahan Komunis dan Portugis?

Boleh pula soal orang dengan soalan yang tiada sekolah begitu.

Itulah stereotaip orang-orang Semenanjung dengan kami, di Borneo. Sedih.

Dulu masa UMS baru di buka, ramailah pelajar Semenanjung belajar di sini. Boleh bayangkan kamu tengok pemandangan di airport. Lucu. Ramai students dan parents nya mengangkut BALDI. ya BALDI dari Semenanjung. Mereka fikir tiada jual baldi di sini. HAHAHAHAHA…

Aku tidaklah sekolot itu.

Itulah kamu. Pergi melancong luar negara, cuba open your mind and see the Sabahan and Sarawakian lifestyle here. Then, shame on you, do not know how harmoninya kami di sini.

Cuba melancong sehari dua ke Sabah dan Sarawak. Barulah kamu tahu betapa kami tinggal di rumah-rumah macam kamu, makan makanan macam kamu, menonton TV rancangan yang sama macam kamu, baldi pun ada jual di sini tau, line internet pun ada. Apa yang kamu ada kami tiada?

Emmmm…

Kami tiada apa ya yang kamu ada?

Kamu tiada apa yang kami tiada?

Hehe..

Kamu tiada rumah panjang!

Ok. Apa kata kamu datang Sabah dan Sarawak sendiri, cari apa yang kami tiada yang kamu ada.

Heh! berbelit-belit..hahaha..

Janganlah buang duit melancong ke obersei tu, ke Sabah dan Sarawak pun obersei juga hapa. Lalu pun Laut China Selatan tu hah.

Jadi, belajar dan kenali dulu negara anda sebelum gatal-gatal pergi melawat dan cuba kenali negara orang luar ya sayang.

Jawapan soalan di atas bagi orang yang tidak pernah buka fikiran mereka:

pssttt..yelah tak ada duit nak beli tiket naik flight g sabah..

Kami ada TV..semua jenis, brand, bentuk SAMA macam yang kamu beli juga.

Kami tinggal di dalam rumah juga seperti rumah yang kamu duduk.

Kami makan beras sma macam beras kamu jugalah.

Haha..kami up skit, kami pakai seluar dalam..ngehngeh..kamu tak pakai kan?

Perangai pelik

Salam,

Perut rasa tidak selesa. Memang kena sumpah makanan ni. Pelik aku tak makan makanan luar pun. Kelamarin tak lunch, hanya mengalas perut dengan waffle jak. Konfius!

Ok, lupakan pasal perut yang tak sihat tu.

Tadi pagi dengan topik pagi di HOT F.M. Pasal perilaku yang anda tidak sedari tetapi orang lain sedari yang anda lakukan without intention anda sendiri.

Korang ada?aku ada.

Macam satu habit akulah suka hindu benda yang aku mahu guna.

Contoh basuh baju:  cucian pertama lepas sabun, aku hidu bau tak sabun tu, kemudian letak pelembut aku hidu, lepas dry baju, aku hidu bau tak pelembut tu, angkat dan lipat pun aku still terhidu-hidu. Pelikkan?

Mahu makan:aku hidu pinggan, sudu dan paling penting cawan atau gelas.Gilakan?

Mahu tidur:aku mesti hidu bau sarung bantal dan selimut. Ermmm..tilam tak kut. Ngeh2…

Mula-mula aku tak sedar.

Kalau pergi rumah orang mak mesti marah, takut orang rumah kecil hati.huhu..dah habit macam mana?

Mak cakap, macam monyet. Cuba perati monyet, lepas garu kepala hidu tangan, lepas garu bontot pun hidu tangan tu. Yay!

Tapi, habit tu bukan aku saja tau. Kakak di atas aku pun macam tu. Hihihi..

Ermm..patutlah lubang hidung aku extra besar skit..hahaha..

Paling lucu habit adik lelaki aku.

Kalau dia kena soal, automatik tangannya akan garu kepala dan tarik-tarik baju belakangya berulang-ulang. Sampai kita yang rimas.

Kamu ada?

Haha..

 

Selepas Ini

Salam,

Sedih. Tiada teman mahu pergi lunch.

Selalunya bawa bekal, tapi hari ini tak ada orang rajin bangun nak masak bekal. Sedih.

Lepastu tak ada kawan yang boleh teman pergi lunch. Sedih.

Lepastu tiada sorang pun yang sudi ajak makan. Sedih.

Lepastu tiada orang pun yang menawarkan saya kata-kata aluan seperti ‘jom makan!’. Sedih.

Lepastu tiada seorang pun ajak diorang naik kereta pergi keluar makan selain makan makanan kafe yang tak sedap lagi mahal itu. Sedih.

Lepastu tak ada orang pun tanya ‘Kau tidak lunch?’. Sedih.

Lepastu tiada seorang pun perasan aku tersangat lapar. Sedih.

Lepastu..lepastu… baru rasa menyesal sebab tak bangun pagi tadi masak bekal. Masak untuk sendiri. Sensorang. Tak perlu fikir orang lain.

Lepastu..lepastu…baru terfikir kena pentingkan diri sendiri lepas ni, tak perlu fikirkan orang lain.

Lepastu..lepastu baru teringat yang aku sangat berbudi orang merasa, sekarang aku sangat rugi orang tak peduli.

Lepasni..aku akan jadi jahat.

Tak pedulilah, kau sudah makan atau belum, kau lapar atau tidak, kau ada kawan atau tidak, aku masak bekal sendiri dan bawa pergi ofis sendiri.  Baru kau tahu.

Yelah…ada orang lain peduli kau?

Tiada.

Tiada.

Haram. Tiada.

*Kuiz:

Cuba kira berapa kalikah perkataan sedih diulang-ulang dalam petikan di atas?.

Peringatan: Jangan kawan dengan saya lagi! (Macam mesej untuk budak-budak sekolah rendah..hahaha…)

Ya, selepas ini.

Talam Dua Muka

Salam,

‎”Ya Allah, pada pagi ini kami nikmati afiat pemberian-Mu (keselamatan dari mara bencana) dan terjaganya rahsia-rahsia (dosa-dosa)ku, maka sempurnakan nikmat-Mu dan penjagaan-Mu itu atasku, di dunia dan akhirat.”

Baca doa pagi di atas dulu.

Dah baca?

Amin.

Boleh teruskan baca entri di bawah.

Ok, mahu cerita mengenai perangai orang talam dua muka.

Pernahkah kamu mempunyai kawan, saudara, siapa-siapalah yang berada di sekeliling kamu yang berperangai talam dua muka?

Tak pun muka diaorg seperti talam. Leper.

Mesti semua tahu erti perumpamaan seperti talam dua muka itu kan?kan?

Ertinya

” Seseorang yang mengambil kesempatan daripada pertelingkahan dua pihak”

atau

ini

” Bermuka dua; mendua hati; munafik. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Seperti sekelat muka dua, b. Seperti yu kia-kia: kepala yu ekor pari).

atau

ini

 “Seseorang yang berpura-pura baik dengan kedua-dua belah pihak yang bermusuhan tetapi sebenarnya melagakan mereka.”

Sudah tahu?

*Iklan*

Teringat semasa menjadi guru sandaran sewaktu masa dahulu. Arakianlah ceritanya begini, hamba mengajar Bahasa Melayu tingkatan 4. Pada suatu hari saya  menugaskan pelajar menyenaraikan seberapa banyak perumpamaan yang mereka ketahui. Adalah seorang pelajar namanaya Jonathan (my fev student ni..), senaraikan lebih sepuluh perumpamaan termasuklah ini;

“bagaikan kancil kereta kancil”

Kau bangang bengang tak masa itu.

Habis.

Sambung balik isu utama, talam dua muka.

Aku tak pernah lah dilakukan sedemikian rupa oleh orang-orang yang tiada maruah sebegitu. Belum.

Perkataan belum di atas akan membawa maksud ‘akan berlaku, kemungkinan akan terjadi’.

Tetapi aku dikelilingi orang yang ada potensi mahu jadi seperti muka talam. Main cucuk-cucuk belakang. Kalau belakang kerusi tu boleh terima lagi. Hah!

Sekeliling saya dipenuhi virus-virus itu. Nauzubillah, janganlah saya terikut-ikut mereka.

Paling penting janganlah saya dibuat seperti talam-talam sekalian (ada faham kah itu?)

Persekitaran yang tidak sihat akan menghasilkan kebarangkalian besar orang-orang yang tidak sihat juga. Sila terima.

Aku harap setiap-setiap hari diriku dilindungi dan disayangi oelh Maha Pencipta. Jadi bacalah doa di atas. Hari-hari.

Masuk sahaja ofis atau ruang kerja atau persekitaran kerja anda. InsyaAllah, Yang Esa akan melindungi kamu. Amin.

Lepastu aku carilah muka talam dua muka. See apa aku dapat.

hmm..ini bolehlah terima..tersirat..muka wayang

 Pastu dapat ini:

Bolehlah..ni up sikit muka omputih..hehe..

Kemudian ini:

Adalah muka talam di situ..

Dan ini paling lawak..

Kalau kuih ni lapisan bawahnya pulut putih baru aku suka..hihi..

 

Ok, kesimpulannya, biar siapa pun kamu, jangan jadi muka talam..:)

Syaitan-syaitan kecil

Salam,

Di kelas, aku selalu menggelar pelajar-pelajar yang jajal-jajal (nakal) sebagai anak munyit  (haha..monyet), anak beruk, dan syaitan-syaitan kecil dan menggunakan ganti nama diri KETUL dan EKOR. Sebab diorang ni bukan mahu jadi manusia pun.

Dialog yang selalu aku guna:

“Yang duk belakang jangan macam anak-anak munyit sanaaaa!!!”

atau

“Mana budak tiga ketul ni, hari-hari nda masuk kelas!!!”

atau

“Ya Rabbi!!! syaitan-syaitan kecil jangan buat saya marah!”

atau

“Mana lagi dua ekor ni, tumbuh ekor mungkin kan tu yang tak masuk kelas!!!”

atau

“Kuang asam, betul la kamu ni mau jadi beruk, kan!!!”

Boleh?

Sungguh tidak profesional.

Profesional-lah sangat.

Dah tak ada dah pendidik yang boleh sabar kalau pelajarnya perangai mengalahkan monyet, beruk, syaitan? mungkin…

Okey, tadi buka FB dan dapat ni dari Ustaz Muka Buku, mengenai jenis-jenis syaitan kecil…ting..automatik terbayang satu persatu muka pelajar sendiri……ngehngehngeh..nauzubillah…

Ok, kata kunci SYAITAN YANG DIREJAM.

Ada 9 Jenis Anak Syaitan

 1. Zalituun

Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat.Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

Aku:Yup..betul-betul walaupun sudah bawa list barang-barang yang hendak dibeli, maksudnya minatang nilah yang selalu whisper di telinga ai “hah..beli..hah..itulah..di rumah ko tak ada..beli..beli..”..ooo..shit you minatang!!

 2. Wathiin

Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

Aku: Selalau sangat. Selalau salahkan Pencipta..Astagfirullah al-azim..

3. A’awan

Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

Aku:Hmmm..takda kena mengena dengan aku pun.

4. Haffaf

Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (cth: disko, kelab mlm & tempat yg ada minuman keras).

Aku:emm…bukan aku juga kut..

 5. Murrah

Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc.

Aku:Astagfirullah…ini aku, pernah 1 hari aku tertinggal Zohor sebab terlalu asyik mendownload lagu…kau si murrah..memang laknat kan?

 6. Masuud

Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut.

Aku:Simpang malaikat..kadang-kadang…

 7. Daasim

Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumah tangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).

Aku:Salam adalah habit aku..hatta masuk bilik aku sendiri selalu bagi salam. Ada kau rasa orang dalam bilik aku???

 8. Walahaan

Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.

Aku:Ini selalu juga. Dulu selagi aku tak puas hati aku akan amik wudhu sampai basah lencun, tetapi sekarang boleh control. Yayy! aku berjaya menghalau minatang ni…alhamdulillah. 

9. Lakhuus

Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.

Aku:Nauzubillah hi minas syaitan ni rajim….

Anak syaitan mana yang selalu mendampingi anda…hihi..

Arghhhh..

Tengok sebelah kamu!

Sekarang.