Salam,

Kalau aku kena ludah budak tu siap aku tonyoh mulutnya dengan selipar!

Memang kurang ajar plus biadap dan tiada adat budak tu. Hari Jumaat tu, aku dan dua rakan lunch di McD sebuah pusat membeli belah di KK. Sewaktu menuju ke restoran McD tiba-tiba ada seorang remaja perempuan menoleh sambil meludah ke arah kami. Rupa-rupanya dia meludah sambil membuang gula-gula getah dari dalam mulutnya kerana hendak makan ice-crem McD yang baru dibelinya. Kurang ajar tak?meludah dalam shopping complex?

Woi, buduh, dahla muka tak cantik, bermake-up segala, ber’rebonding’ lagi rambut, uhhh..shame on you!lepas tu selamba badak je dia berlalu tanpa meminta maaf. Eiii..kalau ikutkan hati memang aku sound remaja tu. Dua rakan aku hanya mampu menggelengkan kepala. Terkejut sekejap.

Ok, aku paling alergik, pantang dan benci dengan golongan manusia yang berperangai macam ni. Cuba guna otak kau sikit bangang! Dahlah muka tak berapa cantik perangai macam saitan.

Berludah merata tempat: tak kiralah, kalau kau rasa dia nak meludah dia akan meludah tak kira tempat dalam bas, atas tangga, di lantai kedai, atas jalan..suka hati dialah nak meludah. Nak tahu kalau di Sabah kaum-kaum yang suka buat kotor ni semua orang pendatang a.k.a PATI. Kau dah tahu menumpang tempat orang jadi pembersih lah sikit. Ni aku tengok muka korang pun jijik, apa lagi tengok air liur korang yang bersepah!<—-serius kalau tak percaya pergilah pasar-pasar, kawasan-kawasan yang penuh bangsa ni. Berkeliaran menjual rokok tepi-tepi kedai, di situ diorang duduk kat situ juga diorang berludah. yay!najis!

Buang sampah merata: ni lagi sejenis bangsa yang tak berapa nak pandai. Tong sampah melambak kena sediakan kerajaan tak juga reti-reti nak gunakannya. Ada sesetengah orang tu, aku perati, turun dari kereta dia letak je bekas makanan atau bekas minuman tepi kereta diorang, tak pun letak tepi pembahagi jalan. Sesetengah perempuan, lepas je guna tisu terus baling luar tingkap kereta, paling tak tahan tisu minyak yang selalu guna tuk lap minyak kat muka, tu pun diorang akan buang sesuka hati mak nenek diorang. Saiko tak?hei! pergilah cari tong sampah terdekat. Eiii…tak pun kau angkut je tong sampah tu bawa ke mana ko nak pergi. Ada faham?

Memotong barisan: kau dahlah beratur panjang, lama lagi, tetiba je makhluk tuhan tu main redah di depan kaunter minta dia dulu kena layan. Berdarah tak hati?kalau tak koranglah malaikat jadi-jadian. Kau ingat kau je nak cepat, nak kena layan kelas pertama?GTH la! Even di kaunter makanan segera pun aku akan rasa sakit hati. Time giliran kita tetiba je dia masuk barisan paling hadapan dan minta plastiklah, sudulah, platelah, whateverlah..boleh, tapi minta kebenaran dengan kita lah. Huishhh!berdarah juga hati tau..(-_-“)..

Jalan tak pandang-pandang: Ok, aku seringkali dijadikan bola. Time kau jalan di shopping complex tetiba ada orang langgar kau dan buat-buat muka tak bersalah, pernah tak?Sakit wooo..punya main luas kawasan tu, kau juga yang kena langgar. Ni bangsa yang rabun atau buta sebelah mata ni. Sesuka hati saja main redah bahu orang. Entahlah, mabuk mungkin. Pernah sekali ada seorang mamat saiko ni tiba-tiba nak langgar aku guna troli angkat barang siap dengan dialog ‘ha..langgar ni..langgar ni..’..gila bab* betul. Juga berlaku di shopping complex.

Ok, puas sudah meroyan <—akibat terlalu banyak makan durian!–>Janganlah kamu jadi bangsa-bangsa yang aku sebut di atas ya. Bertamadun sikit. Baru kena hormat. Bila kita hormat orang, maka kita akan dihormati kembali. Jangan jadi seperti PATI yang tak sedar diri, dahlah menumpang buat sampah, berperangai jijik, kurang ajar lagi. Buat negara orang macam negara diorang sendiri. Woooiiii baliklah woooiii..menyemak je!