Archive for Jun 2012

On Learning to Do Better – Portia Nelson

I walk down the street.There is a hole.

I don’t see it.

I fall in.

It isn’t my fault.

It takes a very long time to get out.

I walk down the same street.

There is still a deep hole.

I pretend not to see it.

I fall in.

I pretend it’s still not my fault.

It takes a long time to get out.

I walk down the same street.

There is still the same deep hole.

I see it.

I fall in anyway.

It’s a habit.

I get out quicker this time.

I walk down the same street.

There is a deep hole.

I see it.

I walk around it.

I don’t fall in.

I walk down a different street.

by Portia Nelson

 

# Adanya kegagalan, kesakitan, kebodohan dan kesilapan, daripada situ akan dapatnya kejayaan…^____^..

Perbezaan SiBijak dan SiBodoh

Pinjam gambar google..kepada tuan empunya saya pinjam gambar ya..

 

Diceritakan, ada dua orang pekerja di istana. Seorang bekerja sebagai penasihat diraja, bernama si Suto, seorang bekerja sebagai pengawal diraja, bernama Kromo. Kerja siSuto duduk di sisi Raja, di dalam bilik yang selesa, makanan yang bagus-bagus dan berkhasiat, bergaul dengan pembesar-pembesar yang lain. Manakala kerja siKromo di luar istana, terkena panahan terik matahari, makan pun hanya lebihan dari dapur istana dan berkerja berat-berat.

Satu hari Raja teringin memburu di hutan. Maka dibawanya pengawal dan penasihatnya berburu. Sesampai di dalam hutan, Raja meminta para pengawal berburu bersamanya dengan membawa bujak, panah, senapang patah dan barang-barang memburu yang lain. Pengawal membantu raja yang berburu di atas kuda, manakala pengawal hanya berlari-lari. Si Suto hanya berada di atas kuda tunggangannya memberi nasihat kepada raja tanpa berusaha bersama-sama mengejar binatang buruan. Setengah jam kemudian, raja meminta semua pengawal berehat sambil menunggu binatang buruan masuk jerat.

Sedang mereka berehat, siKromo tidak berpuas hati terhadap Suto kerana dia tidak berpeluh dan penat. Kromo dan pengawal lain separuh mati mengejar binatang buruan. Kromo membebel seorang diri.

“Apa istimewanya siSuto dibanding aku. Kenapa bukan aku yang  menjadi orang kepercayaan Raja,” bebel Kromo sendiri tanpa menyedari Raja mendengarnya.

“Aku mahu juga duduk enak-enak tanpa berkerja keras dan makan makanan yang sama macam Suto,”bebel Kromo lagi. Raja hanya mendengar luahan tidak puas hati Kromo. Kemudian Raja mendengar bunyi di dalam semak. Raja ingin tahu ada apakah disebalik semak itu. Kemudian Raja mendapat idea.

“Kromo! ke sini kamu,”panggil Raja.

Dalam keadaan kelam kabut Kromo datang menghadap Raja.

“Ada apa Tuanku?”

“Cuba kamu tengok apa di sebalik semak sana,”arah Raja.

“Baik tuanku,” Kromo pun berlari ke arah semak dan meninjau-ninjau keadaan di sana. Kemudian dia berpatah balik mendapatkan raja ingin melaporkan.

“Ada kamu nampak apa-apa dalam semak itu Kromo?”Tanya Raja.

“Ada tuanku, anjing baru beranak tuanku,”Jawab Kromo semacam takut.

“Oh begitu. Ada berapa ekor anak anjing di situ Kromo?”Tanya Raja inginkan kepastian.

“Ah..saya tidak mengiranya Tuanku, sekejap saya pergi tengok semula,”Kromo berlari-lari semula ke semak tadi. Kemudian kembali semula mendapatkan Raja.

“Ada tiga ekor, tuanku,”lapornya.

“Apa warna bulu anak-anak anjing itu Kromo?”Tanya Raja lagi.

“Oh, saya tidak perasan tuanku,”maka berlari lagi Kromo ke semak tadi. Selepas memastikannya dia melaporkan kepada Raja.

“Seekor berwaran hitam putih, seekor berwarna oren dan seekor lagi berwana hitam tuanku,”

“Ada kamu tengok berapa jantan dan berapa betina anak-anak anjing itu Kromo?”tanya Raja lagi.

“Tidak pula tuanku,”buat kesekian kalinya Kromo berlari ke semak. Kemudian melaporkannya.

“Dua jantan dua betina, tuanku,”

“Terima kasih Kromo, tapi kamu temankan saya di sini sebentar,”

Kemudian Raja memanggil Suto pula.

“Suto cuba kamu siasat apa yang ada di semak sana, saya mendengar bunyi,”pinta Raja kepada Suto.

“Baik tuanku,”Maka dengan laju Suto pergi ke semak tadi. Beberapa minit kemudian dia kembali ke tempat Raja dan Kromo berada.

“Apa yang kamu lihat Suto,”tanya Raja.

“Anjing tuanku, baru melahirkan anak,”

“Berapa ekor anaknya,”

“Tiga ekor tuanku, dua jantan seekor betina, seekor berwarna hitam putih, seekor berwarna oren dan seekor berwarna hitam,”lapor Suto dengan lancar.

“Terima kasih Suto, kamu berkerja dengan baik,” kata Raja.

Kemudian Raja memandang Kromo. Sekarang baru Kromo faham kenapa dia tidak layak menjadai penasihat Raja seperti Suto.

Salam,

Sebenarnya ini cerita galakkan bapa saya sewaktu kami kecil sehingga besar sekarang. Sangat epik dan lagenda. Bapa saya walaupun tidak berpendidikan tinggi dan berpelajaran, tetapi cara menasihatnya sangat berlainan. Beliau menggunakan cerita teladan yang membuatkan anda berfikir.

SELAMAT HARI BAPA, PAK. Selalu menyayangimu. Didoakan agar bapa sentiasa dikurniakan kesihatan dan umur yang panjang. ^___^

 

Skeptikalnya Minda Kita

Salam,

Ini cerita betul, bukan cerita kedai kopi yang tiada bukti dan saksi. Tak percaya, sila luangkan 5 minit untuk membaca.

1. Apabila: Orang lain dapat tawaran berkerja di syarikat besar atau kerajaan.

Skeptikal kita: Ah! mesti guna orang ‘dalam’ atau ‘wires’ itu yang boleh dapat.

2. Apabila: Perempuan hodoh dapat pakwe handsome pujaan Malaya.

Skeptikal kita: Mesti perempuan tu guna ubat guna-guna, kalau tak lelaki tu tak pandang.

3. Apabila:Rakan sejawatan dinaikkan pangkat atau gaji.

Skeptikal kita: Alahai, kuat mengampu ler tu, takat guna kipas tak on, ni dah guna ‘aircond’

4. Apabila: Perempuan pakai kereta besar, padahal bukan macam orang kaya lagaknya.

Skeptikal kita: Amboi, anak ikan sapa ni?mesti kena ‘bela’ VVIP, tu yang mampu pusing-pusing dengan kereta brand import.

5. Apabila: Dua orang lelaki makan bersama dan bergelak bersama, tampak rapat.

Skeptikal kita: Astagfirullah, mesti gay. Apa nak jadi dunia sekarang.

6. Apabila: Seorang lelaki yang kacak pergi kerja hanya guna motorsikal.

Skeptikal kita: Aduhai, kesiannya, tak naklah kahwin dengan dia takut tak mampu bagi makan anak orang, reject awal-awal.

7. Apabila:Seorang lelaki mempunyai tanda hitam didahinya.

Skeptikalnya kita: Mesti selalu bangun malam tunaikan sembahyang sunat. Alhamdulillah.

8. Apabila: Nampak restoran yang tak ramai orang dan lengang.

Skeptikal kita: Mesti tak sedap, tak pun kotor, mana orang nak datang.

9. Apabila: Perempuan dapat wang hantaran perkahwinan sedikit.

Skeptikal kita: Kasihannya, mesti bakal suami kerja tak bagus, tak mampu bayar mahar mahal-mahal.

10. Apabila: Seorang pekerja kerajaan berperut buncit, kebiasaannya lelaki.

Skeptikal kita: Sah, mesti dia makan rasuah, duit haram.

11. Apabila: Seorang lelaki berperut bunyit selepas kahwin.

Skeptikal kita: Pandai isteri isi perut suami, bahagia.

12. Apabila: Pengantin baru tidak bersanding, hanya buat kenduri biasa-biasa sahaja.

Skeptikal kita: Mesti dah ditebuk tupai, perut dah buyut.

13. Apabila: Pengarah tempatan mengeluarkan filem baru.

Skeptikal kita: Buang duit je, mesti tak laku punyalah, rugi beli tiket masuk panggung, baik tunggu masa raya, tak pun langgan di astofirst.

14. Apabila: Sebuah kereta dipandu perlahan dan takut memotong di hadapan anda.

Skeptikal kita: Mesti pemandu perempuan, lembab, penakut, baik duduk rumah jaga anak.

15. Apabila: Jiran kita buat rumah baru.

Skeptikal kita: Mesti menang loteri beribu-ribu, kalau tak rumah buruk nak roboh tu jelah diorang tinggal.

16. Apabila: Pelajar sekolah gagal dalam peperiksaan.

Skeptikal kita: Cikgu tak pandai mengajar dalam kelas, asyik makan gaji buta memanjang.

17. Apabila: Diarahkan berpindah kerja ke tempat pendalaman atau ke kampung-kampung.

Skeptikal kita: Alamak, mesti tempat tu mundur, tiada air bersih dan elektrik.

18. Apabila: Terlihat seorang gadis atau remaja lelaki yang kacak dan cantik.

Skeptikal kita: Baka (ibu dan bapa) dah molek, keluar anak pun mesti molek benar.

19. Apabila: Seseorang dimasukkan ke dalam penjara.

Skeptikal kita: Perangai macam syaitan, padanlah muka memang tempat tu saja layak untuk orang macam tu.

20. Apabila: Kita menelefon ke pejabat kerajaan, tetapi tidka berjawab

Skeptikal kita: Mesti pergi minum di kantin, pemalas, makan gaji tau, kerja tak tau.

21. Apabila: Ternampak seorang lelaki memaki songkok atau kopiah, dan seorang perempuan memakai tudung labuh

Skeptikal kita: Panggil orang itu ustaz dan ustazah. Lepastu behave jadi alim depan mereka.

22. Apabila: Seorang anak tidak sah taraf lahir.

Skeptikal kita: Bila dah besar nanti mesti jahat ikut perangai mak bapa dia.

23. Apabila: Seseorang berkerja sebagai seorang pensyarah.

Skeptikal kita: Wow! OMG, mesti gaji idia besar dan lumayan.

Ok, terima kasih keran membaca. ^___^..psssstttt…yang paling last tu ehem…

Sudah Terlanjur Baru Nikah

Salam,

Tadi baru sampai kampung dan terus tanya mak, tak ada orang kahwin ke minggu ni. Mak kata ada, anak si polan sana. Ok. Tiba-tiba mak menyambung, kahwin juga akhirnya. Puzzle..@_@… Senang lagi susun puzzle daripada memahami bahasa kiasan mak..hehehe..

Rupanya mak kata dah jadi baru nak nikah. Astagfirullah al-azim. Panjang aku beristigfar. Ya Allah.

Sebenarnya isu ‘dah mengandung baru nak nikah’ adalah semacam kebiasaan sudah di kampung kami. Siapa kata orang kampung yang cetek ilmunya, yang tidak terdedah dengan dunia luar sangat ‘tidak-tahu-apa-apa’?. Kalau mereka sangat ‘innocent’ kenapa benda tu terjadi. Mana mama bapa mereka, abang kakak mereka tak pun ketua kampung (ermmm….relevankah ketua kampung jaga semua anak orang?) Kekadang aku pun hairan, macam mana budak-budak ini berfikir, cetek sangat akal mereka sampaikan terlanjur dan memalukan keluarga. Nauzubillah ya Allah.

Astagfirullah al-azim…ya Rabb, manusia apabila sudah dihasut nafsu syaitan sudah hilang rasa malunya. Pintu malunya sudah digam gajah oleh syaitan durjana dan sembarang membuat dosa dan maksiat. Jauh-jauhkan dari saya dan keluarga juga rakan-rakan saya. Amin.

Banyak. Ya, banyak sangat berlaku di sekitar kampung, kampung sebelah, dan kampung yang berdekatan area daerah kami. Seram bulu tengkuk aku dengar. Yalah, walaupun pihak keluarga pengantin sedaya upaya ingin menyembunyikan hal sebenar, tetapi mata-mata dan telinga orang kampung akan sentiasa ‘berlagu’ riang, dari satu telinga ke satu telinga, sampai tersebar satu komuniti, kampung, what do you expect??? mami dan minah jarum are everywhere dear..^___^…mulut tempayan bolehlah kau tutup, mulut manusia?

Satu lagi yang paling memualkan adalah, sudah tahu pengantin perempuan mengandung, tak kira lah 3 bulan kah 6 bulankah, kenapa nak bersanding bagai, so obvious-lah, perut awak dah besar, dah nampak, kan jadi fitnah. Astagfirullah. Knockwoods. Maaf aku tak boleh terima.

Yalah, aku tahu, kahwin hanya sekali seumur hidup, jadi kena buat meriah-meriah sikit, mesti ada pelamin, bersanding bagai, ada kenduri, ada nyanyi-nyanyi. Dah tahu kahwin hanya sekali seumur hidup, kenapa hidup tak nak proper adab tu? sekali lagi tiada kemaafan.

Nak tahu apakah kesan anak tidak sah taraf ini kepada keluarga dan ketamadunan manusia?<—-ceh ayat!

1. Perempuan dan lelaki yang terlanjur ini tidak boleh dinikahkan kerana mengandung. Jadi bagaimana status perempuan ini?isterikah atau perempuan simpanankah?

2. Anak yang tidak sah taraf itu tidak boleh dibinkan atau dibintikan (kandungan lebih 3 bulan) kepada ‘bapanya’. Mengikut Imam Syafi’e status si anak adalah anak tiri kepada bapanya.

3. Sibapa tidak boleh menjadi wali kepada anaknya (jika perempuan).

4. Sianak (jika lelaki) tidak boleh menjadi wali kepada adik-beradik perempuannya.

4. Aurat si bapa dan si anak tidak sah taraf (jika perempuan) seperti aurat orang luar yang tidak muhrim. (bayangkan jika mereka anak-beranak tinggal serumah, macam mana nak jaga aurat?)

5. Anak tidak sah taraf akan merosakan susur galur (nasab) keturunan keluarga mereka.

6. Bayangkan jika sianak dibintikan kepada ‘bapanya’? Pasti akan mengelirukan, malah akan diwalikan sendiri oleh ‘bapanya’. Maka hiduplah sianak ini dalam penzinaan selamanya sampai beranak-pinak, bercucu-cicit, walhal pernikahan mereka tidak sah.

7. Sianak tidak boleh mempusakai harta ‘bapanya’ dari segi faraid tetapi boleh melalui hibah.

Kesian anak itu.

Rasulullah saw pernah bersabda (mafhumnya): “Aku dijadikan Allah daripada pernikahan ayah dan ibuku yang sah dan bukan daripada persundalan (saffah), sejak dari Adam as. sehinggalah aku dilahirkan oleh ayah dan ibuku.”

Siapa tidak mahu punyai keluarga yang bahagia, ibu dan bapa yang sah pernikahannya, tiada cacian sesudah kelahiran akibat perbuatan ibu-bapa, semua itu naluri seorang manusia. Anak tidak sah taraf itu juga manusia, yang bukan manusia itu adalah mereka yang menjadi ibu bapanya yang ‘menjadi’kannya dan melahirkannya dengan cara yang salah.

Hati-hati kalian, perkara ini (sudah terlanjur baru nikah dan anak tidak sah taraf) semakin menjadi perkara biasa, macam kau kahwin sesama lelaki, kau couple sesama perempuan, tak pun bapa ‘makan’ anak, abang ‘belasah’ adik, errrmmm…lebih jelas macam kau makan sambal mesti kau rasa pedas..alah perkara biasa..T_____T…

Maaf, bukan mahu sindir sesiapa, bukan mahu menyalahkan mana-mana pihak, tetapi aku sendiri sebagai perempuan sangat takut dengan godaan lelaki, takut terlanjur, takut termengandung, takut tersanding dengan perut membuyung, malah lebih takut keturunan aku jadi caca-marba, tiada status yang dapat diberikan.

Bak kata bapa aku, bukan setakat ada mee segera dan makanan segera, anak segera pun ada. Wah..bapa aku semakin sinikal sejak kebelakangan ini.

Akhir sekali, ada teka-teki, siapa dapat jawab sila bagitahu.

Contoh (sahaja):

Sibapa rogol anak, si anak mengandung, apakah status bakal bayi itu, cucu atau anak? sila fikir…^____^

Wasalam.

Mak adalah superhero saya

Salam,

Seperti biasa, apabila tiada tempat atau tiada sesiapa mahu mendengar celotehku (sebenarnya bebelan kau!..) mesti En. blog jadi mangsa. Nasiblah kau en. blog dapat tuan yang bila perlu baru cari, dan bila tak nak dia abaikan saja kau..^__^

Dua minggu tak balik kampung, ya, minggu pertama pergi outstation, minggu kedua menjadi bodyguard kakak dan anak-anak buah di KK, jadinya dapat balik cuti sempena Kaamatan, itu pun sekadar 3 hari 2 malam, syukur jugalah dapat menjenguk orang tua yang tinggal berdua saja.

Minggu akan datang akan bercuti seminggu..yay..love it..jangan pernah rindukan kehadiran saya ya..haha..

Mak akan buat pembedahan mata sebab katarak, doakan keselamatan dan kesejahteraan orang kesayangan saya ya. InsyaAllah pembedahan kecil ini akan berjalan dengan lancar.

Sebagai anak yang paling dekat keberadaannya dengan rumah, ditambah-tambah masih tiada komitmen sang suami dan anak-anak, makanya tanggungjawab menjaga ibuku menjadi sesungguhnya tanggungjawab aku..^___^..jadi anak solehah jap..kihkih…

Ok..ok, turn to serious parts pula, mak ada penyakit kencing manis yang dihidapinya almost 10 years. Minggu lalu bila buat review di hospital, doctor made decision my mom should’ve take injection, seriously, not taking medicine as she used to it. At first thing, my mom won’t..but doctor advice she should by hook or by crook. Kesian mak, and you know what, a week after she taking the injection, dia tak bagitahu anak-anaknya. Hanya kakak aku sorang yang memang selalu ulang-alik ke rumah sahaja yang tahu. Amat sedih. Kesal. Mahu menangis apabila aku tahu, itupun selepas aku balik kampung. Mak..mak..

Mak kau seorang insan yang azimah, yang bahagianya berbeda, terlambung ke langit menjadi bintang, rebah ke bumi menjadi berlian, dilahirkan dengan pola pemikiran melawan arus..tapi masih, ya aku masih menyayangimu selamanya. Sayang mak.

Huhu..lap air mata dulu..^____^

Itulah mak saya, seberat mana bebanan yang dipikulnya, semampu mungkin dia menggalasnya, dia tidak akan kongsi rasa sakitnya dengan kami, anak-anaknya.

Semoga sihat-sihat selalu, bahagia selalu dan Mak dimasukkan ke dalam syurga bersama-sama bapa dan golongan orang-orang beriman yang menerima rahmat kasih sayang ilahi, juga pertolongan rasul junjungan kita. Amin. Amin. Amin.