Salam,

Komunikasi? Apa itu komunikasi. Sila tanya pakcik google sendiri…^_____^

Komunikasi sangat penting.

Pentingnya komunikasi sampai ia dijadikan asas kepada setiap perhubungan, tidak kiralah hubungan sesama manusia, sesama binatang juga hubungan ritual dengan Allah atau Tuhan bagi setiap agama/kepercayaan kaum lain.

Erm…korang hidup tak guna sebarang komunikasi?bahkan golongan kurang upaya juga konfom adanya komunikasi cara istimewa mereka tersendirikan?

Selalu baca kes-kes penceraian salah satu sebabnya ‘kurang berkomunikasi. Alahai! pancaindera yang Tuhan bagi tu buat apa?simpan je ke?

Seriously, for me, it’s very awkward when you live without communication, I would dies cramps immediately..haha..ya saya adalah EXTROVERT person!, just smiling, giggling, laughing, menjeling, that’s counts as non-verbal communication also categorize communication, as easy as you able to give it away to the others, no need to use your cash or your luxurious thing.

When we talked about communication, flash on our mind ‘oh..talking to eacah other, communicate with voices, face-to-face communication, conversations that occurs between me and you and so on,’. Actually, not solely.

Percaya atau tidak, golongan communication scholar mengatakan konteks komunikasi sangat besar dan tidak ada sempadannya.

Even, they said, ‘any living organism counts as communication, a plant seeking out the sun, prey sensing the precence of a predator, a human being reading a book-all would be examples of communication,’

Erk…sedangkan tumbuhan juga berkomunikasi apatah lagi kita, human being! kau percaya boleh hidup tanpa berkomunikasi, tak kisahlah verbal atau non-verbal.

Nah, kalau kau sebagai manusia tapi tiada komunikasi, tak tahu nak gelar apa. Sila cari dunia sendiri..^___^..jangan marah.

Ada beberapa perkara penting yang perlu dalam komunikasi yang efisien.

MENDENGAR!

Orang dah bercakap kena dengar lah. Jangan buat tak tahu. Kesian orang kan. Cuba bayangkan kalau kamu bercakap tapi seorang pun tak layan, tak amik peduli, ada yang sibuk main sms, bercerita dengan orang lain. Then…kamu akan terasa tersisih dan rendah diri. Cuba bayangkan kejap..^____^

Banyak tujuan kenapa kita mesti mendengar dengan teliti apa yang orang lain perkatakan. Pertama, mendengar untuk belajar. Yup, sangat perlu untuk mendengar dan belajar. Perkara biasa. Orang tua cakap, budak yang tak dengar cakap selalu degil dan bodoh..errrrr…sila tampar mulut saya..hihi..tetapi itu betul, jika, orang bagi nasihat atau mengajar tapi tidak buka telinga luas-luas harus dihempuk dengan kerusi kan? Ilmu tak akan masuk kalau tidak mendengar dengan teliti. Tepuk dada tanya hati!

Kedua, mendengar untuk menjalin hubungan (ehem). Ohhhh! kamukah itu?tolong jangan sempitkan otak mendefinasikan perkataan ‘hubungan’ hanya untuk CINTA. Macama mana mau maju kalau otak asyik fikir CINTA.Ehem…owh..terkasar di situ. Sebenarnya, tak kisahlah hubungan yang berlangsung itu berlandaskan cinta kekasih, keluarga, kawan, jiran, kawan sepejabat atau kawan berselisih bahu semasa naik tangga atau dalam lif. Kau, kalau kau mau menjalinkan hubungan mesti adanya komunikasi kan?seperti, mau mengorat, haruslah senyum dulu, kemudian kalau dilayan terus tanya nama ka?Contoh-contoh lain sila pandang kiri dan kanan kamu, benda ni perkara biasa..^____^

Ketiga, mendengar untuk mempengaruhi. Persuade people with your good communication!ya, saya belajar komunikasi dua tahun. Tapi still, sampai hari ini tidak pandai nak pujuk dan pengaruh orang. My weakness!sangat beruntung orang yang ada kemahiran ini. Percayalah, kamu akan lebih disukai ramai, macam roti gardenia (?).

Keempat, mendengar untuk berseronok. Memang sangat seronok jika dalam perbualan adanya sifat beri dan terima. Secara tidak langsung perbualan akan berlarutan dari satu topik kepada lima topik. ya, me and my friends always did it!Eiiii…tak sanggup ter’involved‘ dalam sesi perbualan yang memualkan dan membosankan a.k.a perbualan orang-orang tua..hehhe..ampun!

Kelima, mendengar untuk menolong. Kalau kau tak dengar masalah orang lain, macam mana kau nak tolong?betul tak. Ada sesetengah orang, belum dengar dah buat spekulasi buruk, berhantam, eh! nah kan jadi pergaduhan yang tidak berkesudahan, ya tolong menghuru-harakan keadaan.

On the firts place, listen and then act. Komunikasi yang efektif bermula dengan menerima, memahami, mengingat, menilai kemudina baru bertindak. Ingat sampai mati!

T______T

P/s:

Saya sangat tidak pandai berkomunikasi dengan orang yang beremosi. Serius.