Salam,

First impressions!

Tanggapan pertama!

Orang putih cakap “First impression is that mark you!”

Tanggapan pertama seolah-olah kau dibagi cap mohor di dahi, and labeling something proven by first impression.

Sangat berkuasa. Jangan disebabkan ‘first impression’ kamu akan dilabel dengan sesuatu atau sebegitu selamanya. Kalau baik, sangatlah bersyukur, tetapi jika tak elok…(tolong fikir sendiri)

How good you can judge people by your own first impressions? Yes, I’m good on it. Very good. But, usually, or many time (kut) I was wrong..hehe..itulah, judge people through ‘sekilas ikan di air sudah tahu jantan betinanya’. Terrorlah sangat.

Sound like cliche, but this is true, we, all the time easily judging people by their own face, personality, smiling, characters and mostly ‘how they look like’. Then, when we know he/she closely, hanging-out, working, ‘umpat’ing, meeting, eating together the true color of his/her are reveal. Di situlah, kau tahu, kau salah judge orang. Kihkih…^____^

I remember when I was at secondary school, the junior very scared on me because they said ‘muka saya nampak garang’. Hahaha..patutlah ramai tak tegur kalau berpapasan di tangga atau dewan makan. Takut tengok muka gangster rupanya. Dan, akhirnya, diorang tahu juga aku seorang pelawak.

Mula-mula masuk kerja dulu pun ramai member cakap, “Eh, ingatkan kau ni alim, serius, tak boleh bawa gurau-gurau,”hehehe..sangat lucu, sekarang baru korang tahu, aku lagi yang lebih-lebih tak pemlau sekarang kan?

Tips. Sangat mudah untuk tidak ‘ter’salah interpret, ‘ter’salah judge, ‘ter’salah nilai ‘first impression’ orang lain, through communication. Communication’s function is very wide.

Kau kalau kau mahu kenal orang, make a contact, create a realationship, what do you do?Just waiting and keep as secret? Rugilah. Sampai ke mati kau hidup sendiri. (Alamak! macam terkena batang hidung sendiri saja tu)

Pertama, komunikasi.

Kedua, mendengar.

Ketiga, memahami.

Keempat, bertindak balas.

As simple as that kan?

Oh! bila aku sudah bagi lecture..<—-tak puas-puas lecture di dalam kelas.

Hello, a good communicator; who is can react and reponse to the others. Bertindak balas menunjukkan kamu mendengar dan memahami. Barulah conversation will happen smoothly. Kalau partner sorang je yang syok sendiri bercakap and no reponse, what you do, if..if..the person that was ‘syok’ sendiri adalah kamu? dan cuba terbalikkan situasi itu pula kepada orang lain.

Walaweh. Sah, pelajar pun pening.

Yalah, kalau tak kenal maka tak cinta. kan? Jadi daripada kita terus menerus salah menilai, ada baiknya berkomunikasi untuk mengelakkan ketersalahfahaman (errr…ada tak perkataan ni dalam DBP?).

Secara peribadi (ikhlas ni mengaku) aku akan menilai seseorang dengan tanggapan pertama. Pertama kali jumpa dia, berinteraksi dengan dia dan penerimaan dia. Daripada tanggapan pertama itulah akan aku ingat sampai bila-bila, biarpun sebenarnya bukan itu yang sebenarnya. Hehehe..skeptikal punya otak memang begini..T____T

Hehehe…apalah aku merapu-merhaban ni kan. Entahlah, beberapa hari ini aku semacam menjadi pemerhati tidak bertauliah. Suka perhatikan orang lain daripada lisannya, daripada bahasa bukan lisannya;air muka, gerak badan, malahan dari cara dia menangani emosi. Syukur, banyak pengajaran yang aku dapat. Syukur juga aku di kelilingi dengan pelbagai ragam dan perangai manusia (kadang-kadang pening juga kepala otak), itu semua menjadikan aku seorang pemikir yang aktif. Tak sia-sia fungsi otak..hihi..(<—tipu!)

Adalah, sekali-sekali rasa beruntungnya being ME, tetapi berkali-kali selalu kata beruntungnya orang lain. Apa kelebihan mereka berbanding aku?Apa yang aku ada, mereka pun ada. Tak adil. Huarghhhh..kalau sudah datang aura jahat sebegini, harus dilempang diri sendiri laju-laju. Alhamdulillah, iman masih ada. Ececeh..syukur nak masih tertulus jalan pulang. Kalau tak sudah sana kena panah petir sebab tak tahu bersyukur. Biasalah, manusiakan. Siapa manusia, tahulah apa yang aku rasa, tetapi kalau dia tak pernah rasa seperti yang aku rasa bukan manusialah tu. Mungkin malaikat jadi-jadian kut.

Alamak! lari topik. Sorry. Kembali ke jalan yang lurus.

Emmm…itulah tu. Jangan menilai orang lain secara keseluruhannya daripada tanggapan atau pandangan pertama. Mungkin ketika tanggapan pertama itu berlaku, individu tersebut sedang sakit gigi ke, senggugut ke, kena ulser mulut ke, tak pun sembelit, manalah larat mahu senyum bagai, say Hi, Hello itu ini kan?

Kau rasa orang sakit gigi atau kena ulser mulut boleh senyum kah?

Oh! cannot sekali.

Oklah, moralnya di sini, harus berhati-hati dengan first impression ya.

Jadi, kalau mahu dinilai dengan yang baik-baik, haruslah tunjukkan muka manis, senyuman ramah, bersopan (kalaulah) barulah orang tidak salah judge. Mudah seperti meludah. Eh! salah, senang seperti makan kacang. Tapikan macam “Mudah seperti meludah’ lagi ngam. Yelah, kita kalau dah meludah tak dapat nak jilat balik air liur kan. Begitu juga dengan first impression, sudah orang judge dengan tanggapan dan pandangan pertama,  nah, sampai bila-bila orang akan ingat. Percaya?

Pssssttt…sebenarnya, kenapa entri first impression jadi pilihan, sebab terkena baru-baru ini, akibat terlalu taksub berpegang kepada ‘first impression’ akhirnya makan diri…huarghhhh..terima kasih. Pengajaran hidup.