Salam,

* Sticky post about Travelog Hati Yang Nanar!

Selesai. Aku dah campak di tepi katil. Kemudian, update status tak puas hati di Fb, kemudian masuk blog untuk mencacai. Tersangat sedih dan marah. A loooooooooooong day today.

Penat dari menghantar adik konvo di IKBN Kinarut belum hilang, ditambah dengan penat mental. Alahai, Sabtu, kenapakah kau begitu kejam dengan aku hari ini?am I so bad to you before?or am I had make sin to you? or make something fussy behind you from my past birth?

“Sepatutnya kelahiran kedua ini lahirkan sahaja aku menjadi seekor lipas, yang dibenci dan dikeji sebab tubuh ku yang hitam dan menggelikan, kematian selalunya di bawah tapak kaki atau di bulu penyapu!”

WTH! errr..kalau dalam filem begitulah dialognya. Dialog orang ‘frust’. Tumpang lalu…T______T

Sepatutnya, Sabtu untuk berlibur, bersenang goyang kaki, menghayun langkah merata bandar cari dosa, mengukur jalan, tak pun cuci mata di shopping complex, sambil-sambil menuai perhubungan (?), tak pun paling cikai tidur terbongkang sampai jam 11 pagi.

Tapi aku pula?bagaimana?Mengapa?kenapa aku?

Dari situlah datangnya gila meroyan tuan blog. Grrrrrrrrrr…

Ah! baru tadi petang aku merungut sendirian, persoalan kenapa itu, kenapa ini, kenapa begitu, kenapa begini. Maghrib tu konon mahu mengadu dengan tuhan betapa terbebannya aku dengan ‘masalah’ (yang aku sendiri pun tak tahu). Konon!. Nangis bagai, kemudian ambil surah Yassin, baca. Baca ayat 21: dengan terjemahan sekali. Sebak, rasa aku disindir, kemudian ditampar bertubi-tubi didahi, kemudian dikutuk,”Nah, padan muka!”.

[21]“Turutlah orang-orang yang tidak meminta kepada kamu sesuatu balasan, sedang mereka adalah orang-orang mendapat hidayah petunjuk”.

Cuba kamu baca. Tiada rasa apa-apa kan? sebab kamu tidak dirundung dengan masalah. Serius, apabila kamu ditimpa rasa tidak bersyukur, rendah diri, rasa akulah paling malang, rasa kamu diabaikan, rasa dipinggirkan, miskin dan daif, ulang balik baca terjemahan di atas. Kamu akan tahu  betapa ajaibnya ayat itu.

Sebab itu jugalah, aku tambah menangis.

Itu pertama.

Hati jadi suam-suam kuku, elok sikit daripada yang mula-mula tadi. Kemudian godeh-godeh youtube. Menakjubkan. Dalam berjuta-juta video dalam youtube, aku jumpa ini

.

Menangis lagi. Ya Allah! betapa tidak tahu bersyukurnya aku. Manusia yang sempurna akal dan fizikal, tetapi masih merungut.

Terasa bodohnya aku membebankan fikiran dengan perkara remeh, benda yang sambil ‘menyahut-panggilan-alam’ pun boleh fikir penyelesaiannya, berfikir seolah-olah semua masalah dalam dunia ini diikat dalam karung dan pos ke alamat rumah kau. ^______^

Sedangkan, orang yang tidak sempuran fizikalnya, berusaha untuk menghiburkan orang lain, bukan setakat menghibur malah menyedarkan betapa Tuhan sangat sayang pada kita.

Ya Allah! the old myself, please go away. I don’t want you anymore. I’m so tired having you around become my trusted and old friend for long long times, is enough for you, and for me. Say good-bye and find your own destiny. Sometimes, the precious one, is the one that we should let they go. But, you are not ‘my-pride-precious-thing’!

Ini kedua.

Sudah-sudahlah merungut dan berfikiran sangat pesimis, tukar pergi caj optimis.

Selalu fikir ‘kenapa asyik-asyik aku sahaja kenapa bukan orang lain?”. Apa kau ingat kau fames sangat sampai Tuhan nak fokus kau seorang sahaja. Walaweh..lebih-lebih nampak!

Cuba fikir macam ini, ya, aku tahu sangat klise tapi aku tetap mahu kongsi ‘setiap apa yang terjadi ada hikmahnya’. Ok, sila, sila kalau mahu  muntah atau tampar diri sendiri kerana terlalu bosan dengar phrase itu.

Lagi, Allah ada perancangan sendiri. Allah is a great planner. T_______T

Tak pun cuba kata-kata positif ini pula “always look on the bright side of life.”

Boleh muntah hijau kalau mahu.😛

Kita, biar segunung kata semangat dan positif kalau tak ubah attitude tak juga menjadi. Paling dekat, sila pukul dada sendiri. Sakit? ya, kitalah tu contoh paling terdekat.

Sedang membaca buku ini, kalian…hehe

Sekian Travelog Hati Yang Nanar.

#####################

FUHHHHHH!!!!

Feel very relieved to be able to write and share my feelings in this deary blogs. Writing is my therapy to recovery my internal sickness. Writing, for me like firework that can make people amaze, mesmerize, flabbergasted, giggling, smiling and clap their hand when they saw colorful light shine in vast sky. There same goes to me. When I’m start to write, my mind are everywhere, and think what should I write first, about this or this? Actually, I’m not a good writer, oh memanglah tidak, tapi cukuplah boleh lepas gian dalam blog..see then!

*Mesti tertanya-tanya apa yang aku campak tepi katilkan? Jawapannya: Skrip jawapan peperiksaan akhir pelajar. ^____^