Archive for Februari 2013

Sepuluh Ucapan Beracun Seorang Penuntut-Prof Dr Muhaya

1. ‘Saya Tidak Tahu di Mana Nak Mula.’
Ini masalah biasa. Jangan gelabah. Biasalah, kalau kita bingung dengan jumlah subjek yang banyak untuk di-pelajari. Mulakan dengan menyenaraikan semua perkara yang kita perlu tahu dan yang boleh dicari daripada sukatan pelajaran atau segala yang diberitahu oleh pensyarah. Bahagikan beban kerja pada beberapa bahagian yang boleh diurus. Belajar mengutamakan kerja yang utama dan jadualkan masa kita secara realistik. Displinkan diri dengan membiasakan diri kita selama beberapa minit tempoh antara kuliah untuk megulangkaji nota-nota kuliah. Elakkan menangguh kerja ke saat-saat akhir dan mula belajar seawal mungkin dengan tempoh minima empat jam sehari.

2. ‘Banyaknya Nak Belajar, dan Masanya Pula Sikit.’
Bijak bertindak. Pastikan kita amalkan BTU (Baca awal, Tumpu, Ulangkaji) terhadap kuliah-kuliah kita. Buat helaian rumusan pengajian untuk semua subjek yang ada. Kerja ini boleh dipermudahkan dengan kumpulan belajar kita. Rumusan ini termasuklah nota kuliah, tutorial, pembelajaran berasaskan masalah dan kerja-kerja makmal yang perlu disaling-kaitkan. Kenalpasti topik-topik yang paling penting yang diberi penekanan oleh pensyarah dan bahagian-bahagian yang sukar difahami.

3. ‘Susahnya Subjek Ini, Saya Tak Faham Langsung!’
Bersabarlah! Mempelajari ciptaan Tuhan yang paling tinggi sudah tentu tidak mudah. Tetapi percayalah pada pesanan saya, sebaik sahaja kita memperolehi ilmu pengetahuan, ia akan memberi kepuasan dalam hidup kita. Anggapnya sebagai suatu cabaran. Pendekatan yang baik ialah dengan berbincang dengan rakan- rakan lain dalam kelas. Kita akan rasa lega apabila diberitahu rakan-rakan lain juga mendapati subjek itu sukar. Beranikan diri buat temu janji dengan pensyarah untuk mendapatkan penjelasan bagi bahagian-bahagian yang sukar. Pensyarah sudah tentu amat suka untuk membantu. Secara peribadi saya berasa amat gembira apabila penuntut bertanya kepada saya. Satu perkara penting perlu diingati, bahawa lebih sukar sesuatu subjek itu, lebih berguna ianya untuk masa pratikal klinikal dan pengajian lanjutan lepas ijazah.

4. ‘Saya Baca, Saya Faham, Tetapi Saya Tak Boleh Ingat Langsung.’
Berbincanglah. Kita akan ingat lebih baik bagi perkara-perkara yang dibincangkan secara mendalam. Hasil penyelidikan telah menunjukkan bahawa kita ingat 70% daripada apa yang kita bincangkan. Cuba kaitkannya dengan sesuatu yang bermakna kepada kita. Semasa berbincang, cuba kaitkan topik tersebut dengan contoh-contoh sendiri. Cuba salingkait subjek dengan apa yang kita pelajari sebelum ini.

5. ‘Agak-agaknya Saya Faham.’
Jangan terlalu yakin. Uji diri sendiri dengan berbincang mengenai subjek tersebut. Bina soalan-soalan dengan rakan-rakan kita mengenai bahagian-bahagian penting dan uji sesama sendiri. Sentiasa ingat fakta yang ditekankan oleh pensyarah semasa dalam kuliah. Kaji hubungkait antara setiap topik. Cuba bina soalan-soalan peperiksaan kita sendiri untuk topik yang dibincangkan dan beri jawapan.

6. ‘Banyaknya Nak Kena Ingat.’
Susun atur maklumat kita. Maklumat lebih mudah diingati jika dipersembahkan dalam bentuk rangka kerja yang tersusun supaya maklumat boleh diperolehi semula dengan cara yang sistematik. Ada banyak teknik yang dapat membantu kita menyusun atur maklumat baru.

7. ‘Baru Sebentar Tadi Saya Ingat.’
Kaji semula. Selepas membaca satu bahagian kaji semula dan amalkan output learning iaitu mengeluarkan kembali fakta yang dipelajari. Cuba reka soalan mengenai bahagian tersebut dan jawab. Jika kita tidak boleh ingat lagi, baca semula pada tempat yang kita tidak ingat. Lebih banyak kita mengambil masa untuk belajar, lebih banyak yang boleh diingat. Walaupun kita boleh ingat kesemua fakta, kita masih perlu terus belajar kerana pembelajaran berterusan boleh menjadikan bahan yang dipelajari tidak mungkin dilupai. Dengan kata lain kita tidak mungkin terlebih belajar. Walau bagaimanapun, bagaimana kita mengatur dan menggabungkan maklumat baru amat penting daripada berapa lama kita mengambil masa untuk belajar. Bukan berapa lama kita belajar yang penting tetapi berapa banyak yang kita perolehi semasa sesi belajar itu lebih penting. Berapa banyak yang kita telah pelajari boleh dibuktikan daripada jumlah soalan yang boleh dijawab. Cuba sediakan soalan berbentuk esei dan jawab sendiri, kemudian cuba jawab soalan aneka pilihan untuk mengukuhkan apa yang telah dipelajari.

8. ‘Tapi Saya Suka Belajar Atas Katil Saya.’
Ini tidak baik. Ambil berat terhadap pelajaran kita. Membaca buku untuk pengajian tidak sama dengan membaca buku cerita. Kita mesti belajar dengan kertas dan pen di tangan dan catat atau buat rajah untuk belajar secara aktif. Kita tidak boleh belajar sambil berbaring. Lagi pun, kita boleh ingat semula lebih baik bila situasi belajar sama seperti situasi semasa ujian. Lebih mirip antara suasana belajar dengan suasana ujian, maka lebih banyak bahan yang boleh diigati semasa ujian.

9. ‘Saya Belajar Lebih Baik Pada Saat-saat Akhir.’
Ini tidak benar sama sekali. Ingatan bertambah apabila masa belajar meliputi tempoh masa yang panjang. Sudah pasti jika belajar pada saat akhir ada hormon yang boleh dirembeskan akibat tekanan yang membuat kita rasa tangkas, cergas dan bertenaga untuk belajar. Walau bagai-manapun kecergasan ini akan mengakibatkan kita mudah penat dan diserang gelabah terutama sekali apabila kita dapati terlalu banyak yang mesti dipelajari. Belajar di saat-saat akhir adalah sia-sia dan kesannya akan dirasai semasa peperiksaan. Saya pernah melihat rakan saya yang bersikap sedemikian akhirnya terpaksa mengulangi beberapa kertas dan akhirnya terpaksa mengulangi seluruh tahun akademik tersebut dan ada di antara mereka menamatkan pengajian mereka dua tahun lebih lewat daripada sepatutnya ber-banding dengan siswazah lain. Keadaan ini membuat mereka kecewa dan kurang keyakinan diri.

10. ‘Saya Akan Berjaga Sepanjang Malam Sehingga Saya Habis Belajar.’
Keadaan ini kurang produktif. Perkara yang amat penting semasa ujian ialah berfikiran cergas. Elakkan keletihan minda. Rehat sebentar berulang kali semasa mentelaah. Sebelum ujian rehatkan minda kita. Adalah amat penting kita menjaga diri kita sebelum peperiksaan. Makan betul-betul, tidur cukup dan bersenam secukupnya dan berdoalah bersungguh-sungguh.

Dipetik daripada buku Bagaimana Menjadi Seorang Pelajar yang Baik dan Berjaya. Dapatkan buku ini di http://www.assohwah.com/

Don’t Forget Me-Smash

Don’t Forget Me”

They thought they could dispose of me
They tried to make me small
I suffered each indignity
But now rise above it all

Yes, the price I paid was all I had
But at last, I found release
And if something good can come from bad
The past can rest in peace

Oh if you see someone’s hurt
And in need of a hand
Don’t forget me
Or hear a melody crying from some baby grand
You don’t forget me

When you sing happy birthday to someone you love
Or see diamonds you wish were all free
Please say that you won’t;
I pray that you don’t forget me

But forget every man who I ever met
‘Cause they only lived to control
For a kiss they paid a thousand
Yet they paid fifty cents for my soul
They took their piece
The price of fame that no one can repay
Ah, but they didn’t buy me when they bought my name
And that is why I pray

That when you see someone’s hurt
And in need of a hand
You don’t forget me
Or hear a melody crying from some baby grand
You don’t forget me

When you sing happy birthday to someone you love
Or see diamonds you wish were all free
Please say that you won’t;
I pray that you don’t forget me

There are some in this world who have strength on their own
Never broken or in need of repair
But there are some born to shine who can’t do it alone
So protect them and take special care
Take care

And don’t forget me
Please take care
And don’t forget me
When you look to the heavens with someone you love
And a light shining bright from afar
Hope you see my face there
And then offer a prayer
And please let me be
Let me be that star

Hari Kekasih Tanpa Kekasih

Salam,

Credit: terima kasih pakcik google..:)

Credit: terima kasih pakcik google..:)

Saya sangat TIDAK berkenan dengan perbezaan pendapat mengenai status menyambut hari 14 Februari ni. Apa istimewa sangat hari tersebut.

Di antara BUDAYA dan AGAMA pun tak boleh hendak beza para bijaksana di luar sana.

Setiap tahun juga isu yang sama, perbalahan yang sama, alasan yang juga sama, fatwa yang juga sama dan orang-orang berfikiran liberal itu jugalah macam kera termakan cili yang sama, heboh, kepoh pasal status haram halalnya Valentine Day.

Eh! adik, abang, akak, tuan, puan, suka hati kaulah nak sambut ke tak, nak berkasih dan sayang ke tak, janganlah kecoh sangat macam kau seorang saja ada kekasih. Eiii! geli ketiak tau tak.

Kau nak kepit kekasih kau seharian suntuk sampai lembik macam biskut kena celup dalam teh panas pun orang tak kisah. Tak payahlah kecoh tak boleh tu tak boleh ini sampai babitkan agama. Ikut suka kaulah kalau agama kau suruh, buat, kalau tak tinggal, senang kan. Nak kecoh pesal, buat menyemak…<—-tetiba memanas..hehe..:)

Entri ini khas untuk mereka yang 'bijaksana'.

Nah untuk muslim yang bijaksana..credit: pakcik googel

Ok, bagi yang beragama Islam pihak yang ‘berwajib’ sudah meningatkan anda bahawa Valentine Day TIDAK dibenarkan menyambutnya, dalam kata lain menyambut bersama KEKASIH YANG TIDAK SAH, perkara itulah yang di HARAM kan. Tetapi, HALALNYA anda hanya boleh menyambut hari tersebut bersama KEKASIH YANG HALAL seperti mak, bapa, suami atau isteri, dan tidaklah berniat untuk menyambut HARI KEKASIH itu bersempena 14 Februari ini, semata-mata. Ok, anda dapat? Bukannya hukum agama itu yang kejam sangat wahai kalian. Bahagian HARAM itu terletak pada status perhubungan.

Mencegah lebih baik daripada merawat, betul tak wahai para bijaksana? Tak tahu pula kalau melakukan perhubungan intim sebelum berkahwin dan melahirkan anak luar nikah, kemudian campak tepi longkang boleh diamalkan oleh agama lain, hamba kurang arif. Sila tanya para bijkasana di luar sana.

Kebiasaanya, para PASANGAN KEKASIH TIDAK SAH akan menyambut HARI KEKASIH mereka dengan cara yang BERLAINAN sedikit daripada HARI KEKASIH biasa-biasa ditambah dengan coklat, bunga-bungaan, dinner, special gift, surprise! dan macam-macam lagilah.

Kebiasaannya juga, kebanyakan PASANGAN KEKASIH YANG TIDAK SAH sahaja baharu nak tergedik-gedik tunjuk sayang bagai, caring sungguh konon, serius bagai nak mati ‘nak kahwin’ dengan kau, akhirnya akan membawa kepada hubungan seks. Sebab telah berjanji sehidup semati kita ye sayang, sanggup serah jiwa dan badan, alang-alang sayang, badan melayang ye sayang, esok-esok dah TERmengandung. Suami isteri yang sah tak pun mengada-ngada beli itu beli ini, bagi surpise segala, diorang ni relaks je. Korang je gedik!

Ok, sila label saya tipikal-Melayu-Islam. Memang pun..^___^

Kemudian, yang bijaksana, kenapa 14 Februari ini sahaja baru nak kecoh pasal hari kekasih? Baru kecoh nak tunjuk sayang bagai? tak ada hari lain kah? Adakah coklat, bunga dan tempahan meja makan di restoran hanya dijual dan dibuka pada tarikh ini. Tidak, bukan?

Hmm…atau hanya tarikh ini sahaja HALAL mengungkap kan sayang?meluahkan perasaan? menunjukkan sikap kasih? Tidak, bukan?

Errrmm..atau hanya tarikh ini barulah hati-hati para KEKASIH terbuka untuk menerima cinta dan sayang? rasa terharu yang melampau? bahagia yang tiada tara?

Tak faham betullah saya. Tak usah kecohlah. Mari kita berdamai. Maaf kalau ada individu dan pasangan KEKASIH TIDAK SAH yang terasa dengan ayat saya. Mohon muhasabah, akak nasihatkan.

Esok sama sahaja macam tarikh-tarikh dalam bulan dan tahun yang lain. Paling penting esok kerja bagi pekerja, sekolah bagi yang pelajar, kuliah bagi siswi-siswa, bagun pagi macam biasa, pastinya matahari akan terbit kalau cuaca elok, coklat dan bunga ada jual adik, restoran itu buka jugalah adik..apa susah mahu tunggu setahun sekali baru mau makan spesial, baru mahu kasi itu hadiah cokolat sama itu bunga sama kekasih..alamak adik..kampung sungguh akal kamu kan.

Eh! ok..siapa mau belanja saya coklat dan bagi bunga hari-hari pada saya sila PM. Saya ON sahaja..:)

Oh! tahun ini saya menyambut hari kekasih tanpa kekasih..^___*..lagi!

Tapi siapa yang peduli kan? Tiada.

Sila tempelak saya dengan berkata ‘kau tiada kekasih itulah yang kau dok mengutuk orang yang ada kekasih sambut hari kekasih, memang kau tak faham sebab kau tahun-tahun sambut HARI KEKASIH TANPA KEKASIH’ kemudian caci maki lah hamba yang hina ini. Saya redha di dunia untuk redha di ‘sana’..

^_______^

Jangan lakukan, pleaseee!

If You See Him, If You See Her

Kalau budaya kita di Malaysia, kalu ko jumpa si polan sipolan kim salam ar..hihi..

Ok, ini lirik. Thanks pakcik google..:)

If you see him
Tell him I wish him well
How am I doing?
Well, sometimes is hard to tell
I still miss him more than ever
But please dont say a word
If you see him
If you see him

If you see her
Tell her I’m doing fine
And if you want to
Say that I think of her from time to time
Ask her if she ever wonders
Where we both went wrong
If you see her
If you see her

I still want her
I still need him so
I dont know why we let each other go

If you see her
Tell her the lights still on for her
Nothing’s changed
Deep down the fire still burns for him

And even if it takes forever say I’ll still be here
If you see him
If you see her
If you see him
If you see her

Memori Si Buah Limau dan CNY

Salam,

Budak rumah ada bawa balik buah limau oren dari ofisnya yang super-duper marvelous! sedap! manis! bermadu! Mula-mula kena pelawa malu-malu kucing lagi mau tak mau makan, sekali sebiji masuk perut macam semua mahu bawa masuk bilik..weekkk..gila tamak kan?

Tapi, seriously sedap. ^_____^

Teringat zaman kerja di Putrajaya dulu, asal dekat-dekat nak CNY terus banjir ofis dengan kotak-kotak limau, berbandal-bandal kena longgok tepi meja bos.

Heaven! syurga oren. Ada yang pelbagai gred. Ko pilih mana satu mahu sumbat dalam mulut. Syukur, kerana bagi masyarakt Cina, buah oren lambang murah rezeki (Ye kut?). Itulah pasal semua berebut-rebut bersedekah. Syukur juga, kita hidup dalam pelbagai kaum dapat juga merasa, berbagi rasa, berkongsi nikmat..:)

Aku bab buah limau bagilah sebanyak manapun, mampu aku telan. Tak kisah limau oren, limau manis, limau tambun..semua bedal.

Aku dulu mana kenal buah oren ni. Ingat buah ni tiap-tiap musim ada kena jual di pasaraya, rupanya bermusim. Sila gelak-guling-guling. Sebab tak ambil ‘pot’ punya pasal terus jadi gadis ketinggalan zaman yangg baru keluar dari gua.Huarghhhhhh!

Pastukan, kenal buah oren ni masa praktikal di Utusan Malaysia pada tahun 2009. Hairan juga kenapa buah oren bersepah saja di ofis, sana-sini semerbak bau limau. Pastu senior wartawan sibuk offer makan limau. Erk?apasal tetiba jak ofis pesta limau ni. Gila innocent.

Mula-mula tak kisah juga. Tapi perasan curious tu tinggi, like a cat walk on the thin ice lah kan, budak gila innocent dan bendul, terus tanya ntah dengan siapa pun aku dah tak ingat.

“Kan nak CNY tu yang supplier bagi limau”
“Hah?apa relevan limau, supplier dan CNY?” (Budak dungu bertanya)
“Kebiasaanya bila tiba CNY orang Cina akan bagi limau…”
“Ok” (Takut kena lempang baik pura-pura ngerti dong!)

Haha..kelakar kan, padahal ada saja google, kenapa tak google-toggle jak kan? pastu budaya tu semakin boleh adapt dengan persekitaran aku bila mula masuk alam pekerjaan.Hinssssh!hinsshhh! bila ingat saja betapa ‘pure’ nya lah general knowledge dulu-dulu, rasa macam mahu humban diri sendiri dalam gaung. Alah! lek la, bukan aku sorang saja tak tahu, korang-korang pun tak tahu juga kan? (sila angguk untuk menenangkan aku..please..)

Kemudian, bukan memori buah limau saja aku ingat, bab CNY ada beberapa peristiwa yang membuatkan aku rasa macam nak balik zaman muda-mudi dulu yang aktif..:)

Aku dan kawan-kawan pernah buat rakaman di sebuah rumah keluarga Cina di Melaka ketika mereka makan besar. Sangat meriah. Mereka juga sangat supporting. Oh! dapat makan limau dan kena bagi ang-pow lagi..hehe..terliur juga tengok menu keluarga tu,semua nampak sedap..hihi..

Interview tuan rumah yang tak fasih bahasa Melayu dan tak juga boleh berbahasa Inggeris, sangat mencabar, berpeluh-peluh kami cuba memahamkan beliau. Syukur, kemudian nasib baik ada cucunya yang pandai berbahasa Melayu dan berbahasa Inggeris.

Inilah keluarga Cina yang baik hati..:)

Inilah keluarga Cina yang baik hati..:)

Haha..memang muka innocent semua..lawak..

Haha..memang muka innocent semua..lawak..

Antara hidangan makan besar famili ini..:)

Antara hidangan makan besar famili ini..:)

???????????????????????????????

DSC03191

Hehe..itulah kami yang sedang cari bahan..:)

Hehe..itulah kami yang sedang cari bahan..:)

Malam tahun baharu kami pergi Jonker Street di Melaka, interview local people pula mengenai sambutan tahun baharu mereka tahun ni. Happening gila. Sesak pasar malam di situ. Memang ramai pelancong yang ikut ‘sibuk’ membeli belah. Hehe..pastu sibuk-sibuk juga kami macam pelancong, siapa peduli kan..:)

Pastu mission complish, kami sekumpulan pergi Bukit Bintang untuk cover event mengenai makanan Yee Sang terpanjang yang masuk Malaysian Book of Record pada 2007 kalau tak silap.

Here we come!

Here we come!

Nah..inilah Yee Sang tersbut..sangat panjang..:)

Nah..inilah Yee Sang tersbut..sangat panjang..:)

Siap tunggu sampai tengah malam, tertinggal LRT yang terakhir, kena hujan, interview pelancong asing, pastu terpaksa kena rescue di KL Sentral..haha..

Syukurnya aku kenal apa itu Yee Sang dan berpeluang merasa di Bukit Bintang dan ikut sama-sama ‘menggaul’ Yee Sang. Epik betul. Dahlah tak pandai pegang chopstick. Kalau diingat kembali sangat merindui saat busy being a siswi..how I missed that kind all of things.

Alhamdulillah, for the result we all got A for that subject..^___^

Paling best mestilah melihat kemeriahan tarian Singa dan Naga kan? Masa kecil sangat takut benda yang diusung dan dibawa menari bersama tu (naga dan singa la)..haha..asal saja ‘singa’ masuk kedai terus bertempiaran lari tak jadi membeli..lucu..budak-budak kan..:)

Lepas daripada itu, pelan-pelan aku mula adapt budaya masyarakat lain. And I felt that its sometimes make we proud being born in Malaysia, multiracial, multiculture..

Ya, dari sebiji buah limau kiata boleh mewujudakn perhubungan dan mengeratkan persahabatan..simboliknya limau dan CNY..:)

Lalang yang Nakal

“Saat kita menanam padi, rumput ikut tumbuh.
TAPI saat kita menanam rumput, tidak pernah tumbuh padi.

Dalam melakukan kebaikan, kadang-kadang hal yang buruk turut menyertai.
NAMUN saat melakukan keburukan, tidak pernah ada kebaikan bersamanya”