Posts from the ‘dairi idup aku’ Category

Tetap sama

Salam,

Ehem..terkesima sekejap bila tengok pelawat blog buruk ni mencanak naik sampai 600 lebih kelmarin. Errr..apa korang cari sebenarnya? Ahak!

Selamat berpuasa 9 Muharam hari ini. Nasib baik teman-teman ingatkan hari ini 9 Muharam, kalau tidak ter’miss’ lah bulan mulia kali ini. Esok jangan lupa teruskan puasa 10 Muharam ya…:)

Hampir setengah tahun tak update blog. Fuhhh! sibuk mengalahkan menteri. Sibuk layan malas..ngehngehngeh .

Sedar tak sedar akhir tahun semakin menghampiri. Apa akhirnya kisah hidupku? status? kerjaya? kewangan? Sebenarnya satu sahaja jawapan; worst! Huhu…sila menangis di bawah tangga sambil makan julap.

Kisah hidup
Nothing better than last year. Tetap seorang yang biasa, cita-citanya juga biasa, yang luar biasanya kewujudannya tetap sama, ada tiadanya dia tiada yang peduli. Huargggghhhh! Sudah menambah hutang lain, selain hutang PTPTN dan pinjaman ASB. Ya, my baby boo…kereta la.
Dia tetap orang yang sama empat tahun lalu. Misi dan visinya harus berubah tiap tahun baharu, tetapi pencapaiannya masih ditampuk lama. Laaaaaaaaaaaammmeeeeeeeeeee…^____^

Status
Unjuran umur semakin kalut menaik. Orang sekeliling risau akan diri, tetapi empunya diri membuat muka tapai tak sedar diri sudah status andartu. What to do?
Orang pergi umrah, sibuk minta doa. Orang pergi haji kalut kirim doa minta jodoh, kan jodoh, rezeki dan kematian di tangan Allah.

Heh! Life must go on, even alone..>___<..yuckkk! sebenarnya pujuk diri dan orang lain yang bosan tengok aku sendiri kut..:)
Umur dia berhenti takat 21 tahun hari itu..tujuh tahun lalu.

Kerjaya
Ya, tiga tahun masih di sini. Kuli katak.Kalau kuli batak boleh lagi dibebaskan oleh majikan. Tapi kuli katak sangat selesa deng sekeliling, tidak mahu pindah dan cuba persekitaran baru.

Alahai, sudah tua cenggini, tak ada masa mahu cari pengalaman dan kawan baru..:)

Kewangan
JIka diaudit oleh bank negara, mungkin dia termasuk dalam berpuluh ribu remaja Malaysia yang muflis. Sila angguk kepala sayang.

Sahabat kau dalam doa ku.

Salam,

Tiga hari lepas, ada seorang kawan yang telah hilang hampir 3 tahun muncul kembali. Sebelum ini tiada sebarang berita aku dengar daripada dia. Kali terakhir jumpa dia hari raya 2009 kemudian hilang begitu sahaja.

Hmmm…tak tahu kenapa tiba-tiba dia kembali menitipkan mesej untuk aku dengan soalan ringkas bertanya aku apa khabar dan kerja di mana sekarang. Itu sahaja, lepas aku jawab dan tanya dia di mana sekarang, dia pun lesap kembali. Hanya dua mesej. Ya, sahaja. Setelah tiga tahun dia menyepi. WTHeck!

Entahlah, kadang-kadang benda yang tiba-tiba itu membawa mesej tertentu. Hati berdebar tidak tentu arah. Alahai sahabat, kenapa buat begitu. Kau buat aku rasa ada sesuatu yang akan berlaku. Jauh-jauh ya Allah. Semoga tiada apa-apa yang buruk berlaku kepada mu dan keluarga.

Satu sahaja kau ingat, aku sentiasa mengingati kau dan mendoakan kesejahteraan mu..

Wordless Thursday

Salam,

Hari ini:

1. Tiada makna saya mahu berbaik-baik dengan orang yang tidak mahu berkawan dengan saya.

2. Melawat pelajar  berlatihan industri. Saya tahu pasti ada yang tidak berjalan dengan lancar. Banyaknya masalah yang akan dilakukan oleh pelajar.

3. Saya makan nasi lemak yang dibahagi dua, separuh untuk sarapan, separuh untuk lunch. Untuk lunch saya add on dengan ayam masak lemon. Tak sedap langsung. Ayam masak lemon seketul rm1.60.

4. Saya beli  kuih-muih Rm2: 7 biji, karipap dan keria. Ada lagi ke tempat korang jual kuih dengan harga ini?tak ada kan?..hihihi..

5. Adik saya buat lawak dengan mengatakan bakal mentua dia akan datang pada hari raya nanti.

6. Sewaktu mengajar tadi saya terlupa perkataan ‘amusing’. Malu dengan pelajar. Hewhewhew…^_^

7. Kasut berbau busuk, sebab masih lembab kena hujan kelmarin. Oleh kerana saya malas mahu pakai heel, terpaksa sarung kasut flet itu juga. Jadi, kaki saya turut sama berbau ‘nyaman’ busuk.

8. Saya sedang sibuk menyudahkan kerja yang seminggu tak pandai siap ini.

9. Saya tukar gambar profile di FB hari ini..^__^

10. Ada kawan foward mesej untuk kupon McD, beli satu Chicken Foldover dapat percuma satu.

11. Saya sibuk cari buku rujukan Asas Komunikasi, Introduction To Mass Communication, Communication Theory, untuk disumbat dalam silibus.

12. Saya belasah Master Potato member office, sangat memalukan.

13. Internet sangatlah lembab, macam siput.

14. Saya sangat susah hati terhadap satu perkara itu, tetapi saya buat-buat tak tahu..(-_-“)

15. Bye, wasalam.

Bila Makcik Single jaga anak-anak

Salam,

Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Kenduri cukur jambul anak saudara sangat meriah. Sayang, Amirul Azmi membesar menjadi juara ya, menjadi anak yang baik dan soleh.

Biarpun penat tapi bersyukur dapat berjumpa dan berkumpul adik-beradik, mak cik dan sepupu-sepapat. Entah bila dapat berkumpul dan ‘berseronok’ lagi.

Sangat penat menjadi babysitter sementara mama-mama budak menolong memasak di dapur. Kerja aku membancuh susu, menidurkan baby dan jadi pengadil anak-anak sedara yang bergaduh. Huisshhh..boleh bergegar kepala lutut melayan karenah diorang. Taubat.

Emmm…cuba bayangkan kalau 3 orang aku masih boleh handle. Tapi kalau sudah enam orang, orang gaji pun lari balik Indonesia. Percayalah. Baby ada dua orang, dua orang gangster yang kuat membuli, dua orang kakak yang tak peduli adik asyik tengok TV. OMG!

Bila dua gangster bergaduh, seorang menangis, baby dua orang pun terkejut dari tidur juga menangis, dua orang kakak buat-buat tak dengar. Boleh bayangkan betapa riuh dan bingitnya rumah. Aku dah berpeluh-peluh berlari-lari pergi buat susu, seorang gangster berpaut di kaki takut kena buli gangster yang sorang lagi. Gangster sorang kejar-kejar di belakang. Ya Rabbi!..kalau aku jadi pembantu rumah sah gulik-gulik atas tanah pura-pura pitam kena sawan babi.

Dua orang gangster..(^_^)..

Ok...yang ini keadaan masih terkawal..masih boleh berkongsi makanan

Bila abang Akim suda mula membuli abang Azwa..haha..cuba perati muka Azwa, muka sebel..nghe..ngeh.."Akim jangan kacau abang la!"ayat Azwa selalu..

Ok..yang itu perangai dua orang gangster. Sebenarnya Akim sangat pembuli. Suka kacau abang Azwa yang hati sensitif. Tapi peliknya, ada masa-masanya dua orang budak ni menjadi ‘sahabat baik’ yang akrab —> seperti gambar pertama di atas. Hahaha…(^_^)…so cute..sayanglah abang berdua ni.

Si baby..

Baby dua orang ni yang dijaga. Baby Fiza sangat manja, asyik menangis kalau tak selesa, selalu terkejut dan tak suka suasan bising. Paling supporting baby Azmi, sangat pendiam, tak banyak karenah, suka bercakap.

Baby Fiza baru sebulan 8 hari, manakala baby Azmi genap dua bulan 8 hari. Kedua-duanya lahir pada 27hb, bezanya hanya bulan..n_n..

Haha..abang-abang yang penyayang..hihi..

Hah..ni aktiviti diorang..:)

See..:0

Dua orang kakak yang tak pedulikan adik, lepas berbaring, amik posisi duduk pula tengok TV...hehe..

Bila baby Fiza dan baby Azmi nangis aku tak cukup tangan nak buai, minta pertolongan kak long tapi tak diendah..huhu…bila minta amik pampers dengan kak ngah juga tak diendah..ayoooo…

Sampaikan nak makan pun terpaksa bergilir-gilir. Tapi bila dah tak larat, siap la budak-budak ni kena ‘ngauman’ mak cik..kihkih..

Sampaikan kakak-kakak aku cakap siapa suruh masih single, kalau tak mahu kena jaga budak kahwin la..yewwww…tak mahu!

Ok, raya tahun ini semua anak buah balik berkumpul, confirm makcik-makcik single jadi mangsa. Jadi kena cari suamilah sebelum hari raya tahun ini..(>_^)..

Bila sudah bingung

Salam,

Tersangat penat. Sampai saja dari kampung terus on En. Lappy sebab nak buat slide note untuk course baru kena bagi. Jumaat petang jam 4.30 baru kena inform BAHAWASANYA akulah pengajar subjek tersebut. Yewww…ghost!

Malam Jumaat lepas aku dah stay up sampai pagi buat bab pertama, tapi still blur-blur-ayam-berak-kapur. Sampai dalam bas perjalanan balik kampung sempat lagi terlentok di bahu seorang pakcik ganteng tua. Nasib baik pakcik tu tak marah, tapi aku minta maaf lah. Nak tau apa dia jawab ‘tak apa’..grrrrrr….persetan itu semua!

Huhu..apalah nasib. Dah 5 minggu semester bermula baru dapat subjek baru?dah lah subjek yang tak ada kait mengait dengan aiiii! kalau bab kewartawanan ke boleh je aku belasah dalam kelas. Hurmmmm..hantam sajalah labu.

Sekarang aku bergantung harap dengan internet, aku google merata-rata dan bertawakal semoga dipermudahkan kerja. Aku masih tak berapa arif mengenai subjek ni. Pakcik google sila tolong saya, pleaseeeeee!!!

Ok, mari sambung kerja. Ermmm…tapi rasa maacm nak terlelap ni. Huargggghhh..lelap kejap sejam dua jam, pastu baru bangun sambung buat slide…huarggghhha..lapar pula!

Dunia baru

Salam,

Menjadi seorang pelajar kembali.

Ya, kelmarin ketua program menyerahkan tugasan terbaru. Arahan terbaru. Subjek terbaru. Aku diminta untuk mengajar subjek yang bukan dalam bidang yang pernah diambil di universiti.

Selepas ini, aku dan para pelajar akan sama-sama belajar subjek baru. hihi..<–aku tak berapa yakin kami akan sama-sama belajar, jangan-jangan nanti aku yang belajar diorang semua blurrrrr<—-adatlah tu kan?

Dah ketua program memberi amanah dan kepercayaan kepada aku, maka dengan ini dengan berat hati rela hati aku akan berusaha memahami diri sendiri sebelum memahami para pelajar tentang subjek tersebut<—-yewwww..huhu..tolong saya..(-_-“)..

Tekanan. Ya, cuba kamu bayangkan aku kena mengajar benda baru pada diri sendiri, kemudia mengajar benda tu kepada orang yang juga belajar. Bayangkan..bayangkan…hihi..nak kena lempang diri sendiri supaya cepat belajar. Ah!persetankan semua itu, aku kan alah-bisa-tegal-biasa punya olang, bisa mengharungi pelbagai rintangan dan cacian..hahaha..ok, aku akan berusaha sampai mati! Tapi tak berani nak sahkan ilmu yang aku ajar tu menepati piawaian yang pihak atasan inginkan. Jika tidak, sila jatuhkan talak..oppssss..salah, sila jatuhkan kesalahan semuanya pada ketua program sama dekan ya..saya hanyalah boneka di tepi tangga yang hanya menerima arahan demi arahan sambil memakan julap..:)<—macam merapu-rapu!

Baiklah, sebenarynya sudah lama jiwa aku inginkan kelainan, mahu membuat aktiviti sampingan selain mengajar. Jadi tadi guna khidmat pak cik google cari “Aktiviti sukarelawan di Sabah”. Ya, ada menjumpai satu lama web. Terus tinggalkan jejak di kaki komen, ‘di manakah saya mahu salurkan tenaga saya’..hehehe..itu tipu! sebenarnya panjang berjela-jela aku tulis (sambil trip-trip bangsa yang baik——sebenarnya aku memang ikhlas dan baik, sumpah!), harap-harap ada jawapan nanti.

Memang, aku tersangat mahu berbakti pada yang susah dan memerlukan. Entahlah, kerja yang aku buat sekarang tidak dapat memuaskan keinginan <—haip!jangan kuning-kuning!–>serius, aku selalu sekodeng-sekodeng aktiviti orang lain yang aku rasa memang ngam dengan jiwa raga aku.

Bukan aku sahaja berjiwa rapuh bila tahu dan nampak orang yang kurang dari kami. Adik-beradik juga begitu. Mungkin kami pernah mengalami kesusahan dan kemiskinan sebelum ini.

Minggu lalu aku balik pergi rumah akak di Sipitang, seperti biasa kami akan bercerita panjang lebar (biasalah kami memang banyak modal untuk bercerita) tiba-tiba termasuklah cerita pasal ada dua orang anak yatim piatu yang sangat miskin tinggal bersama nenek mereka. Sambil bercerita bergenang-genang air mata dia. Aku, apalagi tumpang sekaki la.

Akak pun cakap, selepas ni ada sudah tempat yang boleh dia bahagi-bahagikan kesenangan keluarga mereka. Akak aku seorang pun, setiap bulan kalau suami dia mempunyai rezeki lebih, mereka sama-sama akan hantar barang asas pergi rumah nenek dan anak-anak yatim tu. So suprise kan?aku pun tak tahu selama ini akak-akak aku buat kebajikan seperti itu. Lepastu, akak aku pesan kalau ada rezeki lebih sedekah lah pada keluarga itu. InsyaAllah.

Hmmm…menyimpang sudah, padahal tadi nak mengadu je…hihi…terpaksalah kamu hadam sendiri ya..hihi…

Ok, jom kita beramal..ishhh..salah marilah ‘aku’ belajar, mengajar dan beramal..:)

 

10 perkara

Salam,

Kelemahan!

1. Sangat pelupa: susah sangat mengingati sesuatu perkara, walaupun ia baru berlaku tidak sampai 3 hari. Macam mana ni. Umur baru masuk suku abad..(-_-‘)

2. Suka berangan:boleh semalam aku terawangan-awangan semasa mandi sampaikan pencuci muka pun aku fikirkan ubat gigi. Merasalah aku rasa facial foam..uiiihhhh..

3. Banyak sangat bermimpi sehinggakan bangun dari tidur rasa sangat penat. Lepas tu sambil mengiron baju, mandi dan bersiap pergi office hanya mengingat apa mimpi aku semalam..huhu..

4. Kurang selera makan. Kalau sebelum ni aku lah raja pemakan..hihi..sekarang kurang sangat nak makan..:)..tapi sekurang-kurangnya save budget juga le..hihi…

5. Serabut. Senang sangat rasa rimas dan otak penuh!time ni tak boleh dah nak buat kerja.

6. Aku perasan cepat sangat naik marah. Errrrr..paling tak suka!boleh pula orang main-main saja, aku take serious. Sebelum ni aku ok je, tak amik endah pun.

7. Malas sangat basahkan rambut. Eiiiii..pengotor. Tapi serius, dalam seminggu hanya sekali sahaja rambut aku berbau syampu..huhu..sila jangan ikut. Tak tahulah kenapa pula aku jadi macam ni, padahal sebelum ni seminggu hanya 2 hari sahaja aku tak basuh rambut.

8. Selekeh! pergi office pun aku main pakai apa yang aku tercapai dari dalam almari.

9. Kurang membaca. Malas sangat tengok buku dan fokus. Otak automatik akan kembang dan sakit.

10. Sakit kepala. Tak tahu apa masalah. Aku, sikaki tegar menahan sakit tanpa bantuan dadah..hihi..ubat la..T_____T

Subhanallah. Banyak sangat kelemahan diri..