Posts from the ‘Disagree’ Category

Sudah Terlanjur Baru Nikah

Salam,

Tadi baru sampai kampung dan terus tanya mak, tak ada orang kahwin ke minggu ni. Mak kata ada, anak si polan sana. Ok. Tiba-tiba mak menyambung, kahwin juga akhirnya. Puzzle..@_@… Senang lagi susun puzzle daripada memahami bahasa kiasan mak..hehehe..

Rupanya mak kata dah jadi baru nak nikah. Astagfirullah al-azim. Panjang aku beristigfar. Ya Allah.

Sebenarnya isu ‘dah mengandung baru nak nikah’ adalah semacam kebiasaan sudah di kampung kami. Siapa kata orang kampung yang cetek ilmunya, yang tidak terdedah dengan dunia luar sangat ‘tidak-tahu-apa-apa’?. Kalau mereka sangat ‘innocent’ kenapa benda tu terjadi. Mana mama bapa mereka, abang kakak mereka tak pun ketua kampung (ermmm….relevankah ketua kampung jaga semua anak orang?) Kekadang aku pun hairan, macam mana budak-budak ini berfikir, cetek sangat akal mereka sampaikan terlanjur dan memalukan keluarga. Nauzubillah ya Allah.

Astagfirullah al-azim…ya Rabb, manusia apabila sudah dihasut nafsu syaitan sudah hilang rasa malunya. Pintu malunya sudah digam gajah oleh syaitan durjana dan sembarang membuat dosa dan maksiat. Jauh-jauhkan dari saya dan keluarga juga rakan-rakan saya. Amin.

Banyak. Ya, banyak sangat berlaku di sekitar kampung, kampung sebelah, dan kampung yang berdekatan area daerah kami. Seram bulu tengkuk aku dengar. Yalah, walaupun pihak keluarga pengantin sedaya upaya ingin menyembunyikan hal sebenar, tetapi mata-mata dan telinga orang kampung akan sentiasa ‘berlagu’ riang, dari satu telinga ke satu telinga, sampai tersebar satu komuniti, kampung, what do you expect??? mami dan minah jarum are everywhere dear..^___^…mulut tempayan bolehlah kau tutup, mulut manusia?

Satu lagi yang paling memualkan adalah, sudah tahu pengantin perempuan mengandung, tak kira lah 3 bulan kah 6 bulankah, kenapa nak bersanding bagai, so obvious-lah, perut awak dah besar, dah nampak, kan jadi fitnah. Astagfirullah. Knockwoods. Maaf aku tak boleh terima.

Yalah, aku tahu, kahwin hanya sekali seumur hidup, jadi kena buat meriah-meriah sikit, mesti ada pelamin, bersanding bagai, ada kenduri, ada nyanyi-nyanyi. Dah tahu kahwin hanya sekali seumur hidup, kenapa hidup tak nak proper adab tu? sekali lagi tiada kemaafan.

Nak tahu apakah kesan anak tidak sah taraf ini kepada keluarga dan ketamadunan manusia?<—-ceh ayat!

1. Perempuan dan lelaki yang terlanjur ini tidak boleh dinikahkan kerana mengandung. Jadi bagaimana status perempuan ini?isterikah atau perempuan simpanankah?

2. Anak yang tidak sah taraf itu tidak boleh dibinkan atau dibintikan (kandungan lebih 3 bulan) kepada ‘bapanya’. Mengikut Imam Syafi’e status si anak adalah anak tiri kepada bapanya.

3. Sibapa tidak boleh menjadi wali kepada anaknya (jika perempuan).

4. Sianak (jika lelaki) tidak boleh menjadi wali kepada adik-beradik perempuannya.

4. Aurat si bapa dan si anak tidak sah taraf (jika perempuan) seperti aurat orang luar yang tidak muhrim. (bayangkan jika mereka anak-beranak tinggal serumah, macam mana nak jaga aurat?)

5. Anak tidak sah taraf akan merosakan susur galur (nasab) keturunan keluarga mereka.

6. Bayangkan jika sianak dibintikan kepada ‘bapanya’? Pasti akan mengelirukan, malah akan diwalikan sendiri oleh ‘bapanya’. Maka hiduplah sianak ini dalam penzinaan selamanya sampai beranak-pinak, bercucu-cicit, walhal pernikahan mereka tidak sah.

7. Sianak tidak boleh mempusakai harta ‘bapanya’ dari segi faraid tetapi boleh melalui hibah.

Kesian anak itu.

Rasulullah saw pernah bersabda (mafhumnya): “Aku dijadikan Allah daripada pernikahan ayah dan ibuku yang sah dan bukan daripada persundalan (saffah), sejak dari Adam as. sehinggalah aku dilahirkan oleh ayah dan ibuku.”

Siapa tidak mahu punyai keluarga yang bahagia, ibu dan bapa yang sah pernikahannya, tiada cacian sesudah kelahiran akibat perbuatan ibu-bapa, semua itu naluri seorang manusia. Anak tidak sah taraf itu juga manusia, yang bukan manusia itu adalah mereka yang menjadi ibu bapanya yang ‘menjadi’kannya dan melahirkannya dengan cara yang salah.

Hati-hati kalian, perkara ini (sudah terlanjur baru nikah dan anak tidak sah taraf) semakin menjadi perkara biasa, macam kau kahwin sesama lelaki, kau couple sesama perempuan, tak pun bapa ‘makan’ anak, abang ‘belasah’ adik, errrmmm…lebih jelas macam kau makan sambal mesti kau rasa pedas..alah perkara biasa..T_____T…

Maaf, bukan mahu sindir sesiapa, bukan mahu menyalahkan mana-mana pihak, tetapi aku sendiri sebagai perempuan sangat takut dengan godaan lelaki, takut terlanjur, takut termengandung, takut tersanding dengan perut membuyung, malah lebih takut keturunan aku jadi caca-marba, tiada status yang dapat diberikan.

Bak kata bapa aku, bukan setakat ada mee segera dan makanan segera, anak segera pun ada. Wah..bapa aku semakin sinikal sejak kebelakangan ini.

Akhir sekali, ada teka-teki, siapa dapat jawab sila bagitahu.

Contoh (sahaja):

Sibapa rogol anak, si anak mengandung, apakah status bakal bayi itu, cucu atau anak? sila fikir…^____^

Wasalam.

Si Jejaka ‘bijak’ mengahwini ‘lelaki’

Salam,

Jom bergosip!

Baiklah..jom..jom..

Hmm..kalau bukan aku dan rakan-rakan ofis bergosip, maka bukan kamilah tu..(^_*)

Tadi pagi sibuk beberapa orang member bercerita mengenai kes bekas pelajar tajaan syarikat gergasi dalam negara berkahwin dengan lelaki bukan calang-calang lagi mamat Dublin..perggghhhh..cissss! emmm..lelaki dan lelaki disatukan?very rare..yup..for our country and nature..lelaki dan lelaki orang barat memang selalu kita dengar kan?tapi kes kali ini sungguh spesial.

Jadi, al-maklumlah, aku yang memang ketinggalan keretapi sejak dua menjak ni memang tak tahu hujung pangkal dan asyik bertanya apa cerita ni?siapa?bila?di mana?handsome tak?orang mana?..dan..dan..sikit lagi kena bagi pelempang percuma sebab terlalu jakun..hehe..tapi member-member taklah sanggup bagi pelempang, diorang cuma cakap dengan penuh kasih sayang bahawasanya aku adalah ‘orang kampung’..isk..isk..huhu..Love you all la!

Tulah padan dengan muka sendiri. Malas sangat buka online newspaper kebelakangan ni, dah free-free terserlah baru keluar bertapa dari gua tempurung..cehh!

Hmm..oleh kerana tidak mahu digelar orang kampung lagi, ya lagi, maka aku pun menyibuk pergi guna khidmat pakcik google cari tajuk ‘Pemuda Melayu kahwin lelaki’..hehehe..akhirnya aku tahulah kisah sebenar tanpa menunjukkan kejakunan lagi. Terima kasih Bulan Purnama.

Kemudian, tadi aku tengok berita, buletin TV3. Tak mahu ketinggalan lagi. Sampai Kim Jong Ill mati pun aku tak tahu. Parah kalau cenggini. Nama je mengajar bidang kewartawanan tapi tak tahu current affair..(^_^)..#sila tampar diri sendiri!

Ok, sorry menyimpang pula. Sebenarnya mahu komen pasal lelaki ‘bijak’ yang berkahwin dengan lelaki tu. Geli sangat. Tolonglah. Tengok gambar majlis perkahwinan diorang pun rasa macam emmm..like..huh? is it true?..can you believe it?..gay?sespesis?

Entah, apa motif lelaki ‘bijak’ itu memakai pakaian kebangsaan kita. Wahai lelaki ‘bijak’ kenapakah mesti memakai sepersalinan baju Melayu itu?haruskah mahu ditunjuk-tunjuk seolah-olah ‘ya, lihat wahai dunia aku lah lelaki melayu pertama yang dapat berkahwin gay’ atau ‘saya bangga dilahirkan dalam kalangan bangsa melayu yang beragam Islam tetapi mempunyai pemikiran terbuka’ atau ‘jomlah..ekspresikan hak anda walau apa bangsa anda dan agama anutan anda!’. Ke?

Sah ramai yang gelak guling-guling mentertawakan perlembagaan negara kita. Agama rasmi adalah agama Islam. <—-emm…apa aku merepek ni? (-_-‘)

Entahlah, hanya dia sahaja yang tahu, aku di sini yang jadi minah kapoci tak tahu apa-apa. Tak kasihan ke dengan mak bapa yang bersusah payah membesarkan dia?Tak sedih ke mak bapa dia jadi umpatan dan kejian masyarakat?paling penting dia tak kasihankan dengan nasib dia sendiri?

Bijak. Dia memang seorang pelajar pintar. Kalau tak pintar macam mana dia boleh termasuk salah seorang penerima tajaan syarikat gergasi tu, kalau dia tak pandai kenapa dia boleh amik pengajian perubatan di negara bukan calang-calang lagi. Betullah, kadang-kadang otak tidak berfungsi untuk perkara yang bermanfaat dan baik sahaja. Kadang-kadang otak bersengkongkol dengan nafsu untuk menafikan akal waras demi kepuasan dan kebebasan hak. Kan?

Wallahua’alam, kita doakan dia sijejak ‘bijak’ dapat menemui jalan pulang dan sesungguhnya Allah akan sentiasa membuka pintu taubat untuknya. Mintalah jauh-jauh jangan ada dalam kalangan ahli keluarga kita, sahabat kita dan masyarakat kita menjadi seperti jejaka ‘bijak’ ini ya. Nauzubillah.

Habis. Dah pergi main jauh-jauh, aku dah update entri..<—perasan ada stalker yang jadi follower blog sendiri..hehe..(*_*)

Ok, ok, memang tiada semangat update entri beberapa hari kebelakangan ini. Lagipun sibuk manjang. Semester pun baru bermula. jadi dapat isu hangat ni, terus buka new post dan menaip. Gila campin kan?

#Gila malas kasi masuk gambar sijejaka ‘bijak’ dan pasangan. Sila lawati link Bulan Purnama tu ya!

Mereka cuai

Salam,

Geram!

Cuai!

Kalau anda tersangatlah cuai, maka orang akan menjadi geram kan?

Tadi pergi bagi semangat dengan pelajar-pelajar kesayangan. Kertas exam aku hari ini.

Bikin sakit hati bila check skimming n skipping paper tu ada kesalahan arahan. Tulah pihak yang bertanggungjawab, silalah kalau mahu rombak kertas tu kena betul la. Mahu tukar soalan tapi arahan tidak tengok. Terkebil-kebil student aku baca tak faham.

Nasib baik aku datang melawat, kalau tak sah diorang salah jawab.

Geram. Lepastu aku naik pergi office untuk confirmkan, samada aku atau diorang yang salah tulis arahan soalan. Aku buka balik dua set soalan yang aku hantar dengan pusat peperiksaan kolej. Betul.

Sah diorang yang pandai-pandai tukar arahan.

Jadi, aku turun balik pergi bilik peperiksaan. Jumpa wakil dari pusat peperiksaan, dan tanya siapa yang ubah soalan aku.

Sah, diorang yang silap letak arahan.

Benci!

Jadi, aku cakap lain kali kalau mahu ubah soalan pun, ubah sekali dengan arahan, supaya lebih jelas dan tepat. Kalau dah arahan salah, maka jawapan pun akan salah la yang!

Kesian student aku.

Cuai betul diorang buat kerja.

Harap-harap pelajar aku boleh menjawab dengan tenang ya.

Wish you all with my gratitude, willingness…

Ya Allah!permudahkan mereka menjawab.

Karut!!!

Enggan beri markah kasihan – Pensyarah USIM dakwa terpaksa letak jawatan ekoran keputusan peperiksaan

NONSENSE!!!!

Sambung baca…

KUALA LUMPUR – Gara-gara hanya meluluskan empat daripada 157 pelajar jurusan undang-undang, seorang pensyarah Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) mendakwa ‘dipaksa’ meletakkan jawatan demi menjaga reputasi universiti.

Nor (bukan nama sebenar) memberitahu, punca peletakan jawatannya adalah kerana tidak tahan lagi menerima tekanan supaya mengikut kehendak universiti dalam pemberian ‘markah kasihan’.

“Bagaimana hendak memberi markah jika itu merupakan markah sebenar yang mereka peroleh. Malah saya sudah memberi markah yang boleh diberikan meskipun mereka (pelajar) tidak layak mendapatnya,” katanya ketika ditemui Kosmo! di rumahnya di Ampang semalam.

Menurut Nor, 35, pemberian markah itu melibatkan pelajar dua kursus berlainan semester dua sesi akademik 2007/2008 lepas.

Menceritakan apa yang dilaluinya, Nor berkata, ia bermula apabila dia diberikan surat penjelasan mengenai kegagalan pelajarnya pada Jun lalu melalui dekan fakulti terlibat.

Kerana kegagalan para pelajar itu, dia kemudian dikritik hebat oleh pihak atasan dan mereka mahu dia menambah markah termasuk memberikannya berdasarkan kehadiran pelajar ke kelas sepanjang tahun semata-mata mahu mengurangkan jumlah pelajar yang gagal.

“Tapi saya berkeras. Mana boleh saya beri markah cara demikian sedangkan itu memang tanggungjawab wajib mereka untuk hadir ke kelas,” ujarnya yang menjadi pensyarah di universiti itu sejak Disember 2007.

Tambah Nor, pelajar terlibat bukan sahaja tidak menjawab soalan tetapi turut gagal mengarang esei dalam bahasa Inggeris.

Lebih karut!

Aku peliklah…takkanlah pelajar fakulti yang disebutkan di atas bengap semuanya. Tahu atau tidak, pelajar yang terpilih masuk dalam dua program tersebut memerlukan kelayakan akademik yang tinggi. Cukup mustahil kalau fikir secara logik.

Aku kenal kebanyakkan daripada mereka. Dan aku juga tahu kisah sebenar di sebalik konflik itu.

Hmm..sekarang ini masyarakt pandang serong dengan USIM, termasuk pelajar-pelajarnya. Takut untuk menghadapi situasi di luar nanti. Harap masyarakat yang berakal dan rasional jangan percaya 100% apa yang tertulis dalam akhbar itu.  Untuk kepastian tanya kedua-dua pihak bukan daripada satu pihak sahaja.

Pilihan ditangan anda

Mana satu kamu pilih? Ada dua pilihan sama ada berhenti kerja atau kerja tiga hari dalam seminggu?

 

Isu krisis kewangan global sekarang ini membawa kepada pembuangan pekerja-pekerja kilang atau syarikat-syarikat besar.

 

Siang tadi aku buat tinjauan orang ramai, mereka setuju atau tidak dengan saranan kerajaan itu. Menurut kerjaan perkara tersebut untuk mengurangkan jumlah individu yang diberhentikan kerja oleh majikan.

 

Rata-rata orang ramai yang aku temui bersetuju jika itu boleh membantu mereka menampung kehidupan harian.

 

Secara peribadi aku juga bersetuju daripada dibuang kerja lebih baik kerja tiga hari seminggu. Sekurang-kurangnya ada juga income masuk.

 

Sementara tunggu ekonomi stabil kita buat kerja apa yang ada.

 

 

 

Only a day

Try to have a little fun each day

Smile at least once a day

There is always someone

Who loves you more than you know

Who loves you more than they do

Love someone with all your  heart

Even you feel you not brave enough

Although you know you not have a such feel right

One good thing

Dont overly concern about your revenge

Enough, it’s truly enough

You are truly sick, dear…

 only a day,,

Ketulusan hati itu milik siapa?

SPECIAL ENTRI UNTUK SI DIA YANG KU ANGGAP KAWAN:

Soalan ini aku tujukan kepada dia yang berkenaan:

1) Kenapa buat muka dengan aku?

2) Apa salah aku? bagi tahu supaya aku tahu!!!

3) Besar sangatkah kesalahan itu sampai begini keadaannya?

4) Seingat aku, biarpun aku pelupa. Aku tak ada buat sesuatu yang menyakitkan hati pun. Kalau kau ingat bagi tahu aku.

5) Beginikah hubungan 4 tahun yang terjalin berakhir? Kalau itu yang kau mahu, OK, aku turutkan.

6) Tahukah kau? aku seorang pemaaf yang suka berdendam.

7) Tahukah kau? aku seorang pemikir yang tahu berfikir rasional?

8) Tahukah kau aku rasa penat sangat.

9) Tahukah kau? Selagi ruang kemaafan terbuka luas, aku akan terima kemaafanmu itu.

10) Tahukah kau aku bukan sebaik-baik umat Muhammad.

11) Tahukah kau? Jangan ingat aku boleh lupa apa yang pernah kau berlaku tidak adil padaku.

12) Tahukah kau? aku tak akan pernah lupa siapa kau.

13) Tahukah kau? aku hormat kau sebagai yang bermaruah.

14) Tahukah kau? Aku sakit. Menderita menahan amarah yang tak boleh diluah pada sesiapa.

15) Tahukah kau? kemaafan untuk kau akan tertutup selamanya. Sebab aku dah letih. Teramat letih.

 

Maaf semua. Aku tak bermaksud berkongsi kelukaan aku pada semua. Tapi aku tak larat membendungnya sendiri lagi. Maaf semua. Sungguh.

Tapi, untuk Si Dia, aku berharap. Biarpun aku tahu kau terlalu bongkak.