Posts from the ‘Siapa anda?’ Category

Malaikatkah dia?

Salam,

Masih dalam tanda tanya.

Pagi tadi, sekitar jam 5.00am, ada orang ketuk rumah sewa aku. Kemudian member rumah buka pintu.

Mahu tahu siapa dicarinya?

Dia cari aku.

Member ketuk pintu bilik, tapi langsung aku tak sedar. Jadi, member aku ‘halau’ dia. Tapi dia merayu suruh kejutkan aku juga.

Member aku dah cakap, dah kejutkan tapi aku tak bangun juga.

Kemudian, member suruh dia call aku. But, till now aku belum terima apa-apa panggilan dari sesiapa.

Member cakap lelaki tu hitam-hitam manis, pakai t-shirt hitam dan jeans dan mengaku kawan aku.

WTH! aku tak ada kawan lelaki tau yang duduk berdekatan sini.

Aku tanya muka macam penjahat ke?hehe…lucu…

Aku fikir. Siapa yang tahu di mana aku menyewa. Seumur hidup aku tak pernah reveal di mana aku menyewa dan apatah lagi bagi tahu nombor rumah. Kerja gila.

Setahu aku, hanya akak-akak dan abang ipar aku sahaja yang tahu. Sebab diorang pernah amik dan hantar aku balik.

Jadi, lepas member bagitahu pagi tadi dalam jam 7.00 am, terus aku call diorang semua. Tetapi tiada. Akak-akak aku risau suruh berhati-hati.

Menghairankan betul. Aku tak ada kawan lelaki pun di area sini. Apatah lagi stalker. Tak ada yang sekodeng aku pun. Tak kan peminat?hahha..haipppp..sempat lagi main-main. Fikir! siapa dia.

Siapa dia ya?sampai tak nak tunggu siang baru ketuk rumah orang. Ni di pagi-pagi subuh dah ketuk rumah orang. Konfius.

Hmmmm…aku post di FB, ada member cakap, tok imam datang untuk kejut sembahyang subuh.

Aku terus fikir, mungkin malaikat yang dijelmakan menjadi manusia. Hah! seram. Seram.

Mungkinkah?malaikat maut?huhu…subhanallah.

Siapa?siapa?siapa?

Hah?

Baru aku teringat.

Semalam, aku ada marah sorang student sebab datang rumah aku malam-malam buta sebab nak hantar tugasan. Tapi aku tak nak terima sebab dateline yang aku suruh hantar pada hari Jumaat. Jadi dia merayu-rayu juga nak hantar. Tapi aku tak nak juga.

Lepastu aku terfikir mungkin famili dia yang nak tolong merayu dengan aku. Tapi, aku tak bagi tahu pun di mana rumah aku. Budak tu hanya tunggu di bawah apartment. Nombor rumah pun aku tak bagi tahu.

Mustahil. Mustahil.

Tapi, aku tetap mengatakan lelaki itu tersalah rumah dan kebetulan yang dia cari tu memang sama nama dengan aku kan?

Ke memang betul itu malaikat?

Hah?

Aku masih menunggu kemunculan lelaki itu. Ya Allah. Beban rasanya bila fikirkan siapa dia. Cettttttt!

Talam Dua Muka

Salam,

‎”Ya Allah, pada pagi ini kami nikmati afiat pemberian-Mu (keselamatan dari mara bencana) dan terjaganya rahsia-rahsia (dosa-dosa)ku, maka sempurnakan nikmat-Mu dan penjagaan-Mu itu atasku, di dunia dan akhirat.”

Baca doa pagi di atas dulu.

Dah baca?

Amin.

Boleh teruskan baca entri di bawah.

Ok, mahu cerita mengenai perangai orang talam dua muka.

Pernahkah kamu mempunyai kawan, saudara, siapa-siapalah yang berada di sekeliling kamu yang berperangai talam dua muka?

Tak pun muka diaorg seperti talam. Leper.

Mesti semua tahu erti perumpamaan seperti talam dua muka itu kan?kan?

Ertinya

” Seseorang yang mengambil kesempatan daripada pertelingkahan dua pihak”

atau

ini

” Bermuka dua; mendua hati; munafik. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Seperti sekelat muka dua, b. Seperti yu kia-kia: kepala yu ekor pari).

atau

ini

 “Seseorang yang berpura-pura baik dengan kedua-dua belah pihak yang bermusuhan tetapi sebenarnya melagakan mereka.”

Sudah tahu?

*Iklan*

Teringat semasa menjadi guru sandaran sewaktu masa dahulu. Arakianlah ceritanya begini, hamba mengajar Bahasa Melayu tingkatan 4. Pada suatu hari saya  menugaskan pelajar menyenaraikan seberapa banyak perumpamaan yang mereka ketahui. Adalah seorang pelajar namanaya Jonathan (my fev student ni..), senaraikan lebih sepuluh perumpamaan termasuklah ini;

“bagaikan kancil kereta kancil”

Kau bangang bengang tak masa itu.

Habis.

Sambung balik isu utama, talam dua muka.

Aku tak pernah lah dilakukan sedemikian rupa oleh orang-orang yang tiada maruah sebegitu. Belum.

Perkataan belum di atas akan membawa maksud ‘akan berlaku, kemungkinan akan terjadi’.

Tetapi aku dikelilingi orang yang ada potensi mahu jadi seperti muka talam. Main cucuk-cucuk belakang. Kalau belakang kerusi tu boleh terima lagi. Hah!

Sekeliling saya dipenuhi virus-virus itu. Nauzubillah, janganlah saya terikut-ikut mereka.

Paling penting janganlah saya dibuat seperti talam-talam sekalian (ada faham kah itu?)

Persekitaran yang tidak sihat akan menghasilkan kebarangkalian besar orang-orang yang tidak sihat juga. Sila terima.

Aku harap setiap-setiap hari diriku dilindungi dan disayangi oelh Maha Pencipta. Jadi bacalah doa di atas. Hari-hari.

Masuk sahaja ofis atau ruang kerja atau persekitaran kerja anda. InsyaAllah, Yang Esa akan melindungi kamu. Amin.

Lepastu aku carilah muka talam dua muka. See apa aku dapat.

hmm..ini bolehlah terima..tersirat..muka wayang

 Pastu dapat ini:

Bolehlah..ni up sikit muka omputih..hehe..

Kemudian ini:

Adalah muka talam di situ..

Dan ini paling lawak..

Kalau kuih ni lapisan bawahnya pulut putih baru aku suka..hihi..

 

Ok, kesimpulannya, biar siapa pun kamu, jangan jadi muka talam..:)

Wanita VS Jualan Murah

Salam,

Jumaat. Oh..sungguh indah perasaan itu. Sebab esok dan lusa cuti daripada berkerja. Hmmm..dua minggu berturut-turut menghadiri jemputan majlis perkahwinan rakan-rakan.

Oleh kerana hari ini rest paling lama, jadi pergilah berongeng keluar dengan kawan-kawan, di samping mencari hadiah untuk jemputan kahwin. Ooooww…menyesal pergi Parkson. Sana-sini sale. Geram!

Perempuan dan jualan murah tidak boleh dipisahkan, walaupun dulu aku tidak mengakuinya..~(-_-“)~sewaktu zaman-zaman belum matang dan tahu bertapa release nya apabila shoping dan ter’nampak’ sale..hihi..

Kenapa perempuan dan jualan murah (shopping) seperti sahabat baik?

i) Memang azali wanita diberi 99 nafsu-dan salah satu nafsu itu adalah-membelidanmembelah..~-_-

ii) Tiada akta yang dibuat untuk melarang wanita ber’shopping’ terutama ketika sale..~-_-

iii) Terbukti, apabila wanita sedang mengalami tekanan, maka beriadah dengan cara ‘window shopping’ akan mengurangkan rasa tekanan itu ~ research by….(hey, ladies..put your name here..those who supporting me!)…-_-

iv) Sudah namanya wanita…-_-

v) Lebih  jimat kalau ber’shopping’ ketika adanya sale (walhal, ramai yang tertipu melihat harga barang yang ada .99sen dibelakang, dan 10%, 20%, 30% lebih-lebih lagi 50%, berpinar-pinar mata, sedikit lagi jatuh pitam)..hihi..-_-

vi) Selalunya, semasa musim perayaan, di situlah adanya sale, jadi, masa itulah adanya bonus, kalau tak ada pun memang sudah set on mind, kumpul duit untuk ber’shopping’ ketika sale..(ehem…siapa cakap perempuan tidak pintar!)..-_-

vii) …………………………………………………Wanita adalah makhluk yang lemah dengan GODAAN……………………………………………-_-

Hmmm..sebab lain fikirlah sendiri.

Tapi, personally, sifat shopping itu akan ada pada setiap manusia. Cuma, tahap ‘kelahapan‘ itu berbeza-beza. Hahaha..ayat ganas di situ.

Ok, lupakan pasal sale dan wanita.

Lepas balik dari membeli hadiah, and time to write romantic card for newlywed couple, so cute, bila masing-masing menilai tulisan sendiri, maka di situlah terbongkar karakter masing-masing. Uhhhh…nasib baik penilaian terhadap diriku sungguh positif sekali. Hahaha..kembang semangkuk.

Tepat. Apa yang dinilai memang menepati siapa sebenarnya aku. Kebetulan atau aku hanya syok sendiri. Bahaya betul.

So, moral, don’t reveal your handwriting to the others who knows to ‘read’ your character. So, ashamed.

Adiossss.

 

 

PRO ke mereka?

Terasa? ya aku terasa sangat. Tidak bolehkah berlagak secara profesional, as who they are, the PRO.

Aku cuba sedaya upaya bercakap dengan perlahan dan lemah lembut, cuba bertegur sapa. Apa yang aku dapat? NO RESPONDs. NO FEEDBACK. NULL. DULL.

Sepatutnya, aku yang perlu marah bukan mereka. Mereka buat aku seperti barang. Sewaktu tenaga kerja aku diperlukan, aku dilayan begitu baik. Cakap lembut gigi daripada lidah. Senyum memanjang. Bila aku tidak diperlukan ditolak tepi.

Hey..cuba fahami keadaan. Siapa yang perlu marah dan terasa. Pihak siapa? Aku tidak tahu apa-apa. Semua yang berlaku di antara pihak atasan. Aku hanya pekerja bawahan. Kenapa perlu libatkan aku?

Bodoh sangatkah aku digula-gulakan sebegitu. Aku juga punya perasaan.

Buat pengetahuan. PRO adalah bukan diri mereka. Depan senyum dan melayan kita bagai menatang minyak yang penuh. Di belakang mereka bukan seperti mereka yang di hadapan kita. Ya..itu betul.

Aku tak suka, bila perkara peribadi yang tidak bersangkut paut dengan kita terkena tempias. So stupid!!!

Siap kamu layan aku sebegitu?

Kegawatan, kekacauan dan kecelaruan kaum ADAM..

Bilik air pondan di sekolah

BANGKOK: Sebuah sekolah menengah di pedalaman Thailand mewujudkan sebuah bilik baru dikenali ‘bilik air pondan’ bagi kemudahan kumpulan pelajar berkenaan di sekolah itu dan dipercayai yang pertama pernah dibina setakat ini.

Pengarah sekolah itu, Sitisak Sumontha berkata sekolah Kampang yang terletak di timur laut Thailand mengadakan satu tinjauan pada penggal terakhir persekolahan dan mendapati lebih 200 daripada 2,600 pelajar menganggap diri mereka pondan.

“Berikutan itu ketika penggal persekolahan dibuka semula Mei lalu, pihak sekolah membina sebuah bilik air khas untuk mereka yang ditanda dengan bentuk separuh lelaki dan separuh perempuan dalam warna merah dan biru.

Tiga pelajar pondan memuji langkah mewujudkan tandas berkenaan dan menyifatkan pihak sekolah mengambil tindakan tepat.(Berita Harian Online)

Ha…nilah news yang menarik perhatian aku berbanding parti SAPP Sabah hantar memorandum pengistiharan tidak percaya dengan kepimpinan Pak Lah.

Kerajaan Thailand seolah-olah memberi permision kepada rakyatnya untuk menjadi pondan. Dahlah dunia hari ini mengalami kemerosotan lelaki. Maka, nanti akan bertambahlah bilangan perempuan di dunia dan semakin berkuranganlah bilangan lelaki.

Lagi satu dah lah maknyah ‘buatan’ Thailand cantik-cantik, mengalahkan perempuan asli. Chantek…

Malaysia juga akan menerima tempiasnya. Nanti mesti banyak lagi rumah-rumah urut kat Malaysia, di mana tukang urutnya orang Thaialnd. 

Harap-harap lelaki Malaysia yang seciput ni janganlah terikut-ikut dengan budaya luar yakni menukar jantina.

Kat tempat aku praktikal ni melambak kaum jambu. Lebih lembut dari aku yang sah-sah perempuan..huhu..

Wassalam…

Saling melengkapi, memerlu..huhu..

Sadis je tajuk aku kat atas. Clise sangat. Menggelikan pun ada. Tapi…what can we do?

Ni cerita aku kat kampus. Cerita yang membuktikan bahawasanya pelajar lelaki memang kurang di dalam IPTA.

Aku ni bukanlah seorang yang rajin ‘makan angin dalam kampus’. Tempat aku selalu pergi di bulatan Pahang(satu tempat yang dikhaskan tuk melepak, ia berbentuk bulatan, di tengahnya ditanam pohon2 dan rumput menghijau) dan kalau aku lapar kafe lah tempat ku tuju. Library? Hu..jauh sekali. 1 sem juz one or twist je aku pergi.

Sepanjang 3 tahun aku belajar di universiti ni, memang susah benar untuk aku tengok/jumpa sang lelaki dalam kampus aku khasnya. Kalau sesiapa yang baru masuk atau datang ke kampus aku, nescaya korang akan terkejut beruk atau tertanya-tanya. Universiti ini untuk perempuan saja ke?

Ha..ini kerana pemandangan di kafe fakulti atau pusat kemudahan pelajar hanya warna-warni(color tudung) je yang dapat kita lihat. Warna hitam berbentuk rambut hanya 10% je. Itu pun tertutup oleh pemandangan warna-warni ini.

Aku pun kadang-kadang terdetik dalam hati, mana pelajar-pelajar lelaki? teruk sangat ke kepupusan mereka dilanda kebanjiran pelajar perempuan? 

Satu lagi menakutkan, tanda-tanda awal atau akhir(i’m not sure) hari kiamat adalah bilangan perempuan lebih banyak dari lelaki. Seram!!

Satu lagi menghampakan, aku selalu dengar pensyarah aku kata, kalau nak cari calon suami universiti adalah tempat terbaik. Selalu juga aku dengar teman-teman sekuliah merungut tak dapat cari dan memilih lelaki idaman. Sebab kekurangan kaum adam ini sungguh ketara.hhuhu..hampa.

Cuba anda bayangkan, di dalam kelas aku hanya 5 orang sahaja dari ADAM, dan 26 orang HAWA. Kalau time grouping ‘mereka’ ini tak perlu cari group sendiri. Pasti mereka akan terpilih dan dipilih. Sebab tenaga mereka memang diperlukan untuk kerja berat. Hhuhu..susah.

Wahai kaum ADAM, di manakah anda menghilang?

Ini bukan bermakna kami memerlukan sangat-sangat kehadiran anda. Ini juga bukan bermakan kami tak boleh buat sesuatu tanpa bantuan anda. Ini juga bukan bermakna anda adalah tulang belakang kami. Tapi, hakikatnya yang terpaksa kami akui dan juga kamu akui, ADAM dan HAWA dicipta berpasangan dan saling melengkapi. Jika hilang salah satu daripada ADAM atau HAWA maka pincanglah kehidupan ini.

Hmmm…ini adalah salah satu masalah negara malah dunia yang lebih teruk berbanding kenaikan harga minyak.

Wassalam..

 

 

Rahsia perwatakan melalui kuku

1. Kuku yang baik, rapi dan indah :
Menunjukkan watak orang yang halus perasaannya. Bentuk kuku seperti ini jarang dimiliki orang yang bertubuh besar dan kuat.

2. Bentuk kuku pendek tetapi lebar :
Biasanya orang yang memiliki kuku yang seperti ini memiliki sikap yang praktis dan cekap dalam ilmu, otaknya cerdas dan ingatannya tajam. orang yang memiliki kuku yang seperti ini sukakan muzik dan lagu.

3. Bentuk kuku yang agak panjang dan berwarna pucat :
Menunjukkan orang tersebut terlalu banyak rancangan dan cakap, tetapi tidak membuat sebarang kerja sehingga sering mengelamun melayani perasaan. Ia juga agak malas dan kalau ia melakukan sebarang kerja sering dalam keadaan ragu-ragu.

4. Bentuk kuku sedang dan warna merah sedikit :
Menunjukkan pemiliknya mempunyai motivasi yang baik dalam pekerjaan, selalu menjaga kebersihan dan memiliki rasa persaudaraan yang tinggi.

5. Bentuk kuku bersegi tetapi rata :
Biasanya orang ini memiliki sifat yang kurang pandai bergaul, sedikit kewibawaan, tidak mudah menjadi kaya dan kurang pengetahuan.

6. Bentuk kuku langsing :
Orang yang memiliki bentuk kuku ini biasanya halus budi pekertinya tetapi sering merasa was-was, mudah ditimpa kesialan dan kurang berwibawa.

7. Bentuk kuku panjang bulat berwarna kuning :
Bentuk kuku seperti ini menandakan pemiliknya orang yang jujur, sabar,pandai , tinggi darjatnya dan boleh hidup mulia dengan anak isterinya.

8. Bentuk kuku runcing kebawah atau seperti biji timun :
Menunjukkan orang yang memiliki kuku seperti ini sering was-was, bodoh,mudah diserang penyakit, mudah terkejut dan tak kuat bekerja.

9. Bentuk kuku runcing tetapi besar dan tebal :
Biasanya orang yang memiliki kuku yang seperti ini memiliki sifat kerasdengan pendiriannya, sering berpindah randah tempat tinggalnya, suka berjalan jauh dan suka berkahwin atau suka bertukar pasangan hidup.

10. Bentuk kuku bersegibahagian bawah sedikit runcing :
Menunjukkan orang yang memiliki kuku seperti ini tidak memiliki kewibawaan, bodoh dan kalau bekerja hanya diperingkat rendah sahaja.

11. Bentuk kuku besar dan banyak garisan :
Biasanya orang yang memiliki kuku yang seperti ini biasanya akan menjurus pada susah dan sering berdepan dengan bahaya. Tetapi garisan tersebut tidakselama-lamanya kelihatan di kuku. Kalau garis tersebut sudah hilang dankelihatan bersih menandakan orang itu akan memperolehi berkat.

12. Bentuk kuku yang banyak seratnya (serabut) :
Menandakan jika orang tersebut sering ditimpa kesusahan jauh dari sanak keluarga boleh mati disebarang tempat.

13. Bentuk kuku seperti kikir :
Bila seseorang memiliki bentuk kuku seperti ini menandakan kemungkinan orang itu akan memperolehi halangan yang besar atau akan memperolehi bahaya.

14. Kuku yang banyak titik-titiknya dibahagian bawah kelihatan hitam :
Kedudukan kuku seperti ini memberi suatu petanda bahawa orang tersebut dalam situasi bahaya besar yang boleh juga membawa kematiannya.

Ni aku cilok dari istimewa2u.com…