Posts from the ‘Uncategorized’ Category

CECILIA AHERN

Salam,

Dulu minat sangat dengan penulisan Sophie Kinsella, tapi start terbaca novel Wedding Night terus hilang mood nak teruskan pembacaan. Novel satu ni macam tiada ‘UMPH’ yang saya cari seperti novel-novel tulisan Sophie sebelum ni. Biasa. Terlalu biasa. Mungkin perubahan umur nak masuk angka tiga membuatkan genre novel yang lucu, fun dan imaginasi ala-ala remaja baru naik bukan jadi pilihan lagi. Kut!

Cecilia Ahern. Wah, sebut saja namanya terus teruja. Cecilia, novel pertama awak yang saya baca ialah “One Hundreds Name”. Serius, saya sangat suka. Lebih-lebih lagi watak utama novel tu bekas seorang wartawan-yang-dimalukan-kerana-satu-insiden dan berusaha mengejar dan mengorek apa cerita disebalik 100 nama yang diwasiatkan oleh editor yang telah meninggal dunia. “Every Heart has story to tell” . Rasa sangat dekat dengan jiwa saya. Cecilia, saya sudah habis baca novel awak “How To Fall in Love”. Novel ni watak utama cuba memujuk hero bagaimana untuk terus hidup walaupun kita kehilangan orang yang kita sayang. Mengharagi apa yang ada di sekeliling kita. HEBAT. Novel ni hadiah harijadi saya tahun lalu daripada kakak kesayangan. Oh. Mungkin ada mesej disebalik tajuk novel ini yang cuba kakak sampaikan kepada saya, memandangkan saya tiada cinta hanti. Kut!

Cecilia, novel ketiga awak yang saya baca ialah “Thanks For The Memories”. Novel ni masih saya letak tepi bantal atas katil saya. Masih saya belek bahagia-bahagian yang membuatkan saya ingin jadi watak utama. Bukan novel biasa. Watak utama juga seorang wanita. Wanita kuat yang cuba bangun untuk teruskan hidup setelah kehilangan sesuatu yang berharga, dan tiba-tiba datang satu keajaiban yang orang lain tidak akan dapat. Dengan nota kecil tertulis dua perkataan “Thank You” boleh membuatkan hidup sipenerima gusar dan tertanya-tanya. Ajaibnya perkataan “Thank You” itu berlagu-lagu dalam kehidupan kedua-dua watak utama.

Cecilia, terakhir novel yang saya belum sentuh “A Place Called Here” juga hadiah harijadi saya tahun lalu daripada seorang rakan. Tidak sabar untuk meneroka karya awak.

Kenapa saya suka baca karya Cecilia?

Mungkin penulis ini lebih matang, jauh ke depan, imaginasinya di luar jangkaan dan paling penting TIDAK MENGARUT!

Rahasia Di Sebalik Wudhu

RAHASIA DI SEBALIK WUDHU
Thank pakcikgoogel dan empunya gambar..saya share ya..:)

Thank pakcikgoogel dan empunya gambar..saya share ya..:)

Allah itu Maha Besar. Setiap perbuatan baik ada ganjarannya..Selamat beramal sahabat.
 (1) Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, “Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini”.
 (2) Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, “Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak. Janganlah Kau hitamkan muka ku ini”.
(3) Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan, “Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini”.
 (4) Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, “Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini”.
(5) Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan, “Ya Allah, lindunganlah daku dari terik matahari di padang Mahsyar dengan Arasy Mu”.
(6) Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan, “Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini”.
(7) Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan, “Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim”.
(8) Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan, “Ya Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat”.

Sahabat Rasulullah yang dijamin Syurga

Profil Singkat 10 Sahabat Rasulullah Dijamin Masuk Surga

Abu Bakar As-Siddiq

– Orang yang membenarkan perjalanan Isra’ Mi’raj Rasul SAW sehingga diberi gelaran As-Siddiq.
– Dicatat dalam surah At-Taubah, ayat ke-40.
– Digelar oleh Ali RA sebagai manusia paling berani di muka bumi.
– Seumur hidupnya beliau tidak pernah bersyair dan meminum arak.

Zubair bin Al-’Awwam

– Orang pertama yang menghunuskan pedangnya di jalan Allah.
– Disiksa oleh bapak saudaranya dengan menggantungnya terbalik di dalam gulungan tikar di bawah nyalaan api supaya beliau kembali kafir.
– Umar RA menghantarnya sebagai perajurit yang bernilai seribu perajurit bagi membantu tentara Amru Al-As RA menentang tentara Rom.

Saad bin Waqas

– Terkenal dengan panahannya yang sentiasa tepat dan doanya yang bagaikan pedang yang tajam.
– Diuji dengan mogok lapar ibunya yang memaksanya kembali kepada kekafiran.
– Dicatat dalam surah Luqman ayat ke-15.
-memimpin pasukan islam menentang tentera parsi ketika pemerintahan Umar RA.

Abu ‘Ubaidah Al-Jarrah

– Digelar Rasul SAW sebagai seorang kepercayaan umat ini.
– Dicatat dalam surah Al-Mujadilah ayat ke-22 di atas peristiwa beliau mengorbankan ayahnya dalam perang Uhud.
– Gigi-giginya tercabut akibat daripada menggigit rantai besi yang tertusuk ke dalam pipi Rasululluah SAW.

Ali bin Abi Talib

– Digelar singa Allah yang dimuliakan wajahnya. Berjaya memecahkan benteng pertahanan Khaibar, pertahanan terakhir Yahudi.
– Dimuliakan oleh Rasul SAW sebagai gerbang kota ilmu.
– Terkenal dengan ketinggian ilmu pengetahuan dan ilmu peperangan selain Umar RA.

Uthman bin ‘Affan

– Digelar Zunnur’ain (pemilik dua cahaya).
– Disifatkan Rasul SAW sebagai lelaki yang malaikat malu terhadapnya.
– Membeli telaga berharga 20,000 dirham daripada lelaki Yahudi untuk kegunaan umat Islam yang sedang berhijrah ke Madinah.
– Mengumpulkan Al-Qur’an dalam satu mushaf utama semasa pemerintahannya.

Umar Al-Khattab

– Digelar oleh Rasul SAW sebagai Al-Faruq (pemisah antara hak dan batil).
– Dikatakan bahwa iIlam sentiasa berada dalam kemenangan setelah ke-Islaman beliau.
– Para sahabat berpendapat bahawa beliau menguasai 9 daripada 10 cabang ilmu.
– Mengembangkan Islam dari Timur ke Barat dalam masa yang singkat.

Abdurrahman bin ‘Auf

– Terkenal sebagai seorang sahabat yang paling dermawan.
– Didoakan keberkahan hartanya oleh Rasul SAW sehingga beliau mengibaratkan kekayaannya seumpama menemukan emas dan perak apabila beliau mengangkat sebuah batu.
– Satu-satunya sahabat yang pernah menjadi imam sholat Rasul SAW.

Talhah bin Ubaidillah

– Disiksa oleh ibu dan keluarganya sendiri supaya kembali kafir.
– Diikat dan dipukul bersama-sama Abu Bakar RA oleh kaum Quraisy sehingga keduanya digelar Al-Qarinain (sepasang sahabat yang terikat).
– Digelar ‘Syahid yang hidup’, ’Talhah yang baik’ dan Talhah yang dermawan’.
– Lebih 70 kesan luka dan jari-jarinya putus karena mempertahankan nabi.

Sa’id bin Zaid

– Beliau dan isterinya, Fatimah binti Khattab RA berjaya membawa sinar hidayah kepada Umar RA.
– Menyertai kebanyakan perang menentang Rom, Kisra dan juga Parsi.
– Diangkat menjadi pemerintah Damsyik oleh Abu Ubaidah RA.
– Doanya ketika teraniaya oleh seorang wanita yang memfitnah dirinya dimakbulkan Allah, wanita itu menjadi buta dan mati.

Indeed, she is Mother!

mother-and-daughter-holding-hands

One fine day,

My mom was told me,

Sometimes she feels worried about me.

Then, I asked her,

Why?

Just because I’m not date?

Mom said,

No,

I know you can dance alone,

You can happy by yourself,

You can hold the pain,

and you can eat as much as you want.

I asked her back,

So, why should you worried about me?

I’m good all the time,

I’m happy being me,

I can behave as I wish,

Mom answered,

I don’t know,

May be every mothers in the world has feeling like she had,

The mother’s love feeling,

or

Just another woman’s character,

Worried before happen,

Crying when you feel uncomfortable,

Sad when you being alone.

I said to mom,

Oh, thank you mom,

And do not waste your heart being worried about me

As long as you happy, healthy, prosperous with your life,

Me too, feel the same, indeed.

Indeed,

She is my mom.

My mom!

 

By

Mirhans Safni

Jun 2012

Tidak Tergenggam

Cinta, ditaburkan dari langit

Lelaki dan wanita menengadahkan tangan

berebut-rebut menangkapnya

Banyak yang mendapat segantang

Semakin banyak

Semakin tidak tergenggam

Andrea Hirata

Cinta di Dalam Gelas

16 Oktober 2012

Manusia VS Keldai

Hi,

Kadang-kadang manusia ni lebih degil dan bodoh daripada keldai. Alahai, kesian sikeldai disamakan dengan orang macam ni.

Admit it, there is a side to you that I never knew.

Terasa mahu memaki. Nah, ambillah itu wahai orang yang seperi keldai.

Makian paling teruk aku pernah bagi orang.

Stupid idiotic person!

Sekian.

Tanggapan Pertama

Salam,

First impressions!

Tanggapan pertama!

Orang putih cakap “First impression is that mark you!”

Tanggapan pertama seolah-olah kau dibagi cap mohor di dahi, and labeling something proven by first impression.

Sangat berkuasa. Jangan disebabkan ‘first impression’ kamu akan dilabel dengan sesuatu atau sebegitu selamanya. Kalau baik, sangatlah bersyukur, tetapi jika tak elok…(tolong fikir sendiri)

How good you can judge people by your own first impressions? Yes, I’m good on it. Very good. But, usually, or many time (kut) I was wrong..hehe..itulah, judge people through ‘sekilas ikan di air sudah tahu jantan betinanya’. Terrorlah sangat.

Sound like cliche, but this is true, we, all the time easily judging people by their own face, personality, smiling, characters and mostly ‘how they look like’. Then, when we know he/she closely, hanging-out, working, ‘umpat’ing, meeting, eating together the true color of his/her are reveal. Di situlah, kau tahu, kau salah judge orang. Kihkih…^____^

I remember when I was at secondary school, the junior very scared on me because they said ‘muka saya nampak garang’. Hahaha..patutlah ramai tak tegur kalau berpapasan di tangga atau dewan makan. Takut tengok muka gangster rupanya. Dan, akhirnya, diorang tahu juga aku seorang pelawak.

Mula-mula masuk kerja dulu pun ramai member cakap, “Eh, ingatkan kau ni alim, serius, tak boleh bawa gurau-gurau,”hehehe..sangat lucu, sekarang baru korang tahu, aku lagi yang lebih-lebih tak pemlau sekarang kan?

Tips. Sangat mudah untuk tidak ‘ter’salah interpret, ‘ter’salah judge, ‘ter’salah nilai ‘first impression’ orang lain, through communication. Communication’s function is very wide.

Kau kalau kau mahu kenal orang, make a contact, create a realationship, what do you do?Just waiting and keep as secret? Rugilah. Sampai ke mati kau hidup sendiri. (Alamak! macam terkena batang hidung sendiri saja tu)

Pertama, komunikasi.

Kedua, mendengar.

Ketiga, memahami.

Keempat, bertindak balas.

As simple as that kan?

Oh! bila aku sudah bagi lecture..<—-tak puas-puas lecture di dalam kelas.

Hello, a good communicator; who is can react and reponse to the others. Bertindak balas menunjukkan kamu mendengar dan memahami. Barulah conversation will happen smoothly. Kalau partner sorang je yang syok sendiri bercakap and no reponse, what you do, if..if..the person that was ‘syok’ sendiri adalah kamu? dan cuba terbalikkan situasi itu pula kepada orang lain.

Walaweh. Sah, pelajar pun pening.

Yalah, kalau tak kenal maka tak cinta. kan? Jadi daripada kita terus menerus salah menilai, ada baiknya berkomunikasi untuk mengelakkan ketersalahfahaman (errr…ada tak perkataan ni dalam DBP?).

Secara peribadi (ikhlas ni mengaku) aku akan menilai seseorang dengan tanggapan pertama. Pertama kali jumpa dia, berinteraksi dengan dia dan penerimaan dia. Daripada tanggapan pertama itulah akan aku ingat sampai bila-bila, biarpun sebenarnya bukan itu yang sebenarnya. Hehehe..skeptikal punya otak memang begini..T____T

Hehehe…apalah aku merapu-merhaban ni kan. Entahlah, beberapa hari ini aku semacam menjadi pemerhati tidak bertauliah. Suka perhatikan orang lain daripada lisannya, daripada bahasa bukan lisannya;air muka, gerak badan, malahan dari cara dia menangani emosi. Syukur, banyak pengajaran yang aku dapat. Syukur juga aku di kelilingi dengan pelbagai ragam dan perangai manusia (kadang-kadang pening juga kepala otak), itu semua menjadikan aku seorang pemikir yang aktif. Tak sia-sia fungsi otak..hihi..(<—tipu!)

Adalah, sekali-sekali rasa beruntungnya being ME, tetapi berkali-kali selalu kata beruntungnya orang lain. Apa kelebihan mereka berbanding aku?Apa yang aku ada, mereka pun ada. Tak adil. Huarghhhh..kalau sudah datang aura jahat sebegini, harus dilempang diri sendiri laju-laju. Alhamdulillah, iman masih ada. Ececeh..syukur nak masih tertulus jalan pulang. Kalau tak sudah sana kena panah petir sebab tak tahu bersyukur. Biasalah, manusiakan. Siapa manusia, tahulah apa yang aku rasa, tetapi kalau dia tak pernah rasa seperti yang aku rasa bukan manusialah tu. Mungkin malaikat jadi-jadian kut.

Alamak! lari topik. Sorry. Kembali ke jalan yang lurus.

Emmm…itulah tu. Jangan menilai orang lain secara keseluruhannya daripada tanggapan atau pandangan pertama. Mungkin ketika tanggapan pertama itu berlaku, individu tersebut sedang sakit gigi ke, senggugut ke, kena ulser mulut ke, tak pun sembelit, manalah larat mahu senyum bagai, say Hi, Hello itu ini kan?

Kau rasa orang sakit gigi atau kena ulser mulut boleh senyum kah?

Oh! cannot sekali.

Oklah, moralnya di sini, harus berhati-hati dengan first impression ya.

Jadi, kalau mahu dinilai dengan yang baik-baik, haruslah tunjukkan muka manis, senyuman ramah, bersopan (kalaulah) barulah orang tidak salah judge. Mudah seperti meludah. Eh! salah, senang seperti makan kacang. Tapikan macam “Mudah seperti meludah’ lagi ngam. Yelah, kita kalau dah meludah tak dapat nak jilat balik air liur kan. Begitu juga dengan first impression, sudah orang judge dengan tanggapan dan pandangan pertama,  nah, sampai bila-bila orang akan ingat. Percaya?

Pssssttt…sebenarnya, kenapa entri first impression jadi pilihan, sebab terkena baru-baru ini, akibat terlalu taksub berpegang kepada ‘first impression’ akhirnya makan diri…huarghhhh..terima kasih. Pengajaran hidup.