Posts tagged ‘diari aku’

Tetap sama

Salam,

Ehem..terkesima sekejap bila tengok pelawat blog buruk ni mencanak naik sampai 600 lebih kelmarin. Errr..apa korang cari sebenarnya? Ahak!

Selamat berpuasa 9 Muharam hari ini. Nasib baik teman-teman ingatkan hari ini 9 Muharam, kalau tidak ter’miss’ lah bulan mulia kali ini. Esok jangan lupa teruskan puasa 10 Muharam ya…:)

Hampir setengah tahun tak update blog. Fuhhh! sibuk mengalahkan menteri. Sibuk layan malas..ngehngehngeh .

Sedar tak sedar akhir tahun semakin menghampiri. Apa akhirnya kisah hidupku? status? kerjaya? kewangan? Sebenarnya satu sahaja jawapan; worst! Huhu…sila menangis di bawah tangga sambil makan julap.

Kisah hidup
Nothing better than last year. Tetap seorang yang biasa, cita-citanya juga biasa, yang luar biasanya kewujudannya tetap sama, ada tiadanya dia tiada yang peduli. Huargggghhhh! Sudah menambah hutang lain, selain hutang PTPTN dan pinjaman ASB. Ya, my baby boo…kereta la.
Dia tetap orang yang sama empat tahun lalu. Misi dan visinya harus berubah tiap tahun baharu, tetapi pencapaiannya masih ditampuk lama. Laaaaaaaaaaaammmeeeeeeeeeee…^____^

Status
Unjuran umur semakin kalut menaik. Orang sekeliling risau akan diri, tetapi empunya diri membuat muka tapai tak sedar diri sudah status andartu. What to do?
Orang pergi umrah, sibuk minta doa. Orang pergi haji kalut kirim doa minta jodoh, kan jodoh, rezeki dan kematian di tangan Allah.

Heh! Life must go on, even alone..>___<..yuckkk! sebenarnya pujuk diri dan orang lain yang bosan tengok aku sendiri kut..:)
Umur dia berhenti takat 21 tahun hari itu..tujuh tahun lalu.

Kerjaya
Ya, tiga tahun masih di sini. Kuli katak.Kalau kuli batak boleh lagi dibebaskan oleh majikan. Tapi kuli katak sangat selesa deng sekeliling, tidak mahu pindah dan cuba persekitaran baru.

Alahai, sudah tua cenggini, tak ada masa mahu cari pengalaman dan kawan baru..:)

Kewangan
JIka diaudit oleh bank negara, mungkin dia termasuk dalam berpuluh ribu remaja Malaysia yang muflis. Sila angguk kepala sayang.

Memori Si Buah Limau dan CNY

Salam,

Budak rumah ada bawa balik buah limau oren dari ofisnya yang super-duper marvelous! sedap! manis! bermadu! Mula-mula kena pelawa malu-malu kucing lagi mau tak mau makan, sekali sebiji masuk perut macam semua mahu bawa masuk bilik..weekkk..gila tamak kan?

Tapi, seriously sedap. ^_____^

Teringat zaman kerja di Putrajaya dulu, asal dekat-dekat nak CNY terus banjir ofis dengan kotak-kotak limau, berbandal-bandal kena longgok tepi meja bos.

Heaven! syurga oren. Ada yang pelbagai gred. Ko pilih mana satu mahu sumbat dalam mulut. Syukur, kerana bagi masyarakt Cina, buah oren lambang murah rezeki (Ye kut?). Itulah pasal semua berebut-rebut bersedekah. Syukur juga, kita hidup dalam pelbagai kaum dapat juga merasa, berbagi rasa, berkongsi nikmat..:)

Aku bab buah limau bagilah sebanyak manapun, mampu aku telan. Tak kisah limau oren, limau manis, limau tambun..semua bedal.

Aku dulu mana kenal buah oren ni. Ingat buah ni tiap-tiap musim ada kena jual di pasaraya, rupanya bermusim. Sila gelak-guling-guling. Sebab tak ambil ‘pot’ punya pasal terus jadi gadis ketinggalan zaman yangg baru keluar dari gua.Huarghhhhhh!

Pastukan, kenal buah oren ni masa praktikal di Utusan Malaysia pada tahun 2009. Hairan juga kenapa buah oren bersepah saja di ofis, sana-sini semerbak bau limau. Pastu senior wartawan sibuk offer makan limau. Erk?apasal tetiba jak ofis pesta limau ni. Gila innocent.

Mula-mula tak kisah juga. Tapi perasan curious tu tinggi, like a cat walk on the thin ice lah kan, budak gila innocent dan bendul, terus tanya ntah dengan siapa pun aku dah tak ingat.

“Kan nak CNY tu yang supplier bagi limau”
“Hah?apa relevan limau, supplier dan CNY?” (Budak dungu bertanya)
“Kebiasaanya bila tiba CNY orang Cina akan bagi limau…”
“Ok” (Takut kena lempang baik pura-pura ngerti dong!)

Haha..kelakar kan, padahal ada saja google, kenapa tak google-toggle jak kan? pastu budaya tu semakin boleh adapt dengan persekitaran aku bila mula masuk alam pekerjaan.Hinssssh!hinsshhh! bila ingat saja betapa ‘pure’ nya lah general knowledge dulu-dulu, rasa macam mahu humban diri sendiri dalam gaung. Alah! lek la, bukan aku sorang saja tak tahu, korang-korang pun tak tahu juga kan? (sila angguk untuk menenangkan aku..please..)

Kemudian, bukan memori buah limau saja aku ingat, bab CNY ada beberapa peristiwa yang membuatkan aku rasa macam nak balik zaman muda-mudi dulu yang aktif..:)

Aku dan kawan-kawan pernah buat rakaman di sebuah rumah keluarga Cina di Melaka ketika mereka makan besar. Sangat meriah. Mereka juga sangat supporting. Oh! dapat makan limau dan kena bagi ang-pow lagi..hehe..terliur juga tengok menu keluarga tu,semua nampak sedap..hihi..

Interview tuan rumah yang tak fasih bahasa Melayu dan tak juga boleh berbahasa Inggeris, sangat mencabar, berpeluh-peluh kami cuba memahamkan beliau. Syukur, kemudian nasib baik ada cucunya yang pandai berbahasa Melayu dan berbahasa Inggeris.

Inilah keluarga Cina yang baik hati..:)

Inilah keluarga Cina yang baik hati..:)

Haha..memang muka innocent semua..lawak..

Haha..memang muka innocent semua..lawak..

Antara hidangan makan besar famili ini..:)

Antara hidangan makan besar famili ini..:)

???????????????????????????????

DSC03191

Hehe..itulah kami yang sedang cari bahan..:)

Hehe..itulah kami yang sedang cari bahan..:)

Malam tahun baharu kami pergi Jonker Street di Melaka, interview local people pula mengenai sambutan tahun baharu mereka tahun ni. Happening gila. Sesak pasar malam di situ. Memang ramai pelancong yang ikut ‘sibuk’ membeli belah. Hehe..pastu sibuk-sibuk juga kami macam pelancong, siapa peduli kan..:)

Pastu mission complish, kami sekumpulan pergi Bukit Bintang untuk cover event mengenai makanan Yee Sang terpanjang yang masuk Malaysian Book of Record pada 2007 kalau tak silap.

Here we come!

Here we come!

Nah..inilah Yee Sang tersbut..sangat panjang..:)

Nah..inilah Yee Sang tersbut..sangat panjang..:)

Siap tunggu sampai tengah malam, tertinggal LRT yang terakhir, kena hujan, interview pelancong asing, pastu terpaksa kena rescue di KL Sentral..haha..

Syukurnya aku kenal apa itu Yee Sang dan berpeluang merasa di Bukit Bintang dan ikut sama-sama ‘menggaul’ Yee Sang. Epik betul. Dahlah tak pandai pegang chopstick. Kalau diingat kembali sangat merindui saat busy being a siswi..how I missed that kind all of things.

Alhamdulillah, for the result we all got A for that subject..^___^

Paling best mestilah melihat kemeriahan tarian Singa dan Naga kan? Masa kecil sangat takut benda yang diusung dan dibawa menari bersama tu (naga dan singa la)..haha..asal saja ‘singa’ masuk kedai terus bertempiaran lari tak jadi membeli..lucu..budak-budak kan..:)

Lepas daripada itu, pelan-pelan aku mula adapt budaya masyarakat lain. And I felt that its sometimes make we proud being born in Malaysia, multiracial, multiculture..

Ya, dari sebiji buah limau kiata boleh mewujudakn perhubungan dan mengeratkan persahabatan..simboliknya limau dan CNY..:)

Menu Bagi Orang Sakit

menu orang sakit..:)

Salam,

Jumaat lepas diserang gastrik. Seingat aku kali terakhir diserang gastrik pada bula Mei tahun lalu. Lama tak lama ‘dia’ menyepi. Jadi, petang masa berbuka memasak untuk diri sendiri menu di atas; bubur nasi cair, sawi tumis, sambal lobak masin dengan ikan bilis pedas dan sayap ayam bakar (beli).

Serius, tak ada benda yang boleh masuk tekak kecuali bubur nasi. Itu pun sedikit saja yang mampu ditelan. Sayap ayam bakar tu sepotong saja masuk mulut. Baki semua plan buat makan sahur, tak ada, tersungkur aku tertidur sampai subuh.Erk…esoknya, perut, berkeroncong lagu sedih. Alahai, nasiblah kau perut dapat tuan macam aku. T____T

Ikan bilis sambal campur sayur lobak asin dan cili..:)

Sambal bilis dan sayur lobak/sawi asin.

Ini all-time-favourite. Memang pasangan paling sepadan dengan bubur nasi tawar. Kalau sihat konfom dua mangkuk bubur masuk perut..kihkih..tapi tekak orang sakit, kesian, akhirnya terbuang dalam tong sampah, dah memang masak dengan portion seorang, sangat sikit. Sorry ya sebab membazir. Kalau di rumah bapa pun seorang peminat bubur selain mee makanan kegemarannya, bapa selalu minta mak masak ikan bilis sayur lobak/sawi asin ni. Yummy! silalah try makan. Saya gerenti anda akan tidak menyesal. For sure!

Sayur sawi tumis

Sayur sawi tumis.

Kebiasaannya bukan sawi jadi pilihan. Kangkung atau baby kailan, tetapi Jumaat tu malas mahu pergi pasar beli bahan mentah, godeh-godeh peti ais terjumpa dua rumpun sawi putih lebihan lepas buat mee goreng hari tu, nasib baik belum kuning daunnya. Oleh kerana makan seorang, maka hanya serumpun sawi sahaja digunakan. Sawi dikerat-kerat kemudian syeng-syeng atas kuali dengan bawang merah saja. Dasar pemalas. Tapi tak sedap, sebab tak rasa belacan dan pedas. Rasa ‘gantung’ saja makan.

Orang sakit memang mengada-ngada lebih!

Tapikan, kalau makan bubur nasi dengan sayur kangkung goreng sotong atau kailan ikan masin…fuhhh..memang superb! wa caya sama lu, mentua lalu depan tak perasan. Ok, lepas tu sayur pun jadi bahan dalam tong sampah. Sorry ya!

Bubur yang sengaja dicairkan

 Bubur nasi tawar.

Selalunya bubuh ayam dalam bubur, tapi bajet-orang-sakit-tak-larat-nak-pergi-pasar jadi buat bubur kosong sajalah.

Cincang ayam, tumis kejap dengan bawang dan halia, kemudian campak dalam bubur, juga sangat sedap. Adik aku paling teror masak bubur tu. Aku pernah try buat, tak menjadi, terlebih bubuh kunyit sampai bubur jadi warna kuning likat, siap tak kena makan dan free-free kena gelak abang-abang dan adik-adik yang jahat. So, sampai sekarang tak akan masak bubur untuk diorang. Masak untuk diri sendiri saja. Merajuk!

Bubur cair sebenarnya tak berapa sedap, kena pekat sikit, baru terasa nasi dan boleh dikunyah. Taklah rasa nak termuntah sangat. Tapi, aku mana-mana pun boleh, pekat, cair, putih, kuning semua belasah. Hehehe..:)

Good match!

Telur Masin.

Hah! yang ini pun sangat matching makan dengan bubur tawar. Tapi, serius, aku tak suka, sebab bau hanyir telur. Kadang-kadang kalau teringin baru gatal-gatal cubit sikit. Dengan syarat telur masin tak berbau hanyir.

^________^

Sayap ayam bakar ihsan dari adik

Sayap ayam bakar.

Add-on menu. Tidak wajib dimakan bersama bubur nasi tawar. Tapi tekak rasa nak makan, kebetulan adik pergi bazar, minta beli sampai dua ketul. Alhamdulillah, ada juga aku sentuh sekerat. Lebihan…emmm…

Kuah sambal bolehlah tahan.

 

Susu segar dari ladang

Susu segar.

Tekak craving for the susu.

Telefon member. Kebetulan dia di pasaraya depan rumah. Terus minta beli.

Aku:”Belikan bah susu Daily Fresh, kotak warna biru putih ada gambar lembu,”

Member:”OK”

Beberapa minit dia call.

Member:”Da, susu Fresh Milk kah?biru putih?”

Dia konfom kan semula.

Aku: “Iya, thanks dear,”

Terharu sebab ada yang tolong belikan. Ok, sampai rumah, OMG! bukan ini..bukan…bukan..tapi dalam hati sahaja. Takut siteman kecik hati. Oleh kerana rasa ingin kansusu dari tengah hari, terus minum. Ya Allah! susu itu rasanya macam susu segar yang baru diperah dari susu si ibu lembu. Package, ada bau lembu atau tahi lembu. Terus buang. Yewww! kenapa begitu rasanya. First time minum susu jenama itu.

Aku yang bersalah. Cuba perhati gambar, sebenarnya aku minta beli susu jenama Daily Dairy..kihkih..itu memang pure susu segar dari Kundasang, made in Sabah bah. Sedap! Bukan Daily Fresh..hihi..:)

Apa-apa pun terima kasih Jiebam dear, love you-lah.

Bubur nasi beras bario

Bubur nasi perang berasa bario.

Beras perang ni asal dari Sarawak dan Sabah. Borneo. Sangat wangi dan manis. Sedap sangat buat bubur. Serius. Beras sangat mahal. Ini salah satu bubur nasi yang aku sarankan kamu cuba, sangat superb. Betul.

Ok,lah diharap siapa yang sakit dan tekak tak nak terima makan berminyak, silalah cuba makan bubur. Back to basic. Time kecilkan makan bubur..hehe…:)

 

Wordless Thursday

Salam,

Hari ini:

1. Tiada makna saya mahu berbaik-baik dengan orang yang tidak mahu berkawan dengan saya.

2. Melawat pelajar  berlatihan industri. Saya tahu pasti ada yang tidak berjalan dengan lancar. Banyaknya masalah yang akan dilakukan oleh pelajar.

3. Saya makan nasi lemak yang dibahagi dua, separuh untuk sarapan, separuh untuk lunch. Untuk lunch saya add on dengan ayam masak lemon. Tak sedap langsung. Ayam masak lemon seketul rm1.60.

4. Saya beli  kuih-muih Rm2: 7 biji, karipap dan keria. Ada lagi ke tempat korang jual kuih dengan harga ini?tak ada kan?..hihihi..

5. Adik saya buat lawak dengan mengatakan bakal mentua dia akan datang pada hari raya nanti.

6. Sewaktu mengajar tadi saya terlupa perkataan ‘amusing’. Malu dengan pelajar. Hewhewhew…^_^

7. Kasut berbau busuk, sebab masih lembab kena hujan kelmarin. Oleh kerana saya malas mahu pakai heel, terpaksa sarung kasut flet itu juga. Jadi, kaki saya turut sama berbau ‘nyaman’ busuk.

8. Saya sedang sibuk menyudahkan kerja yang seminggu tak pandai siap ini.

9. Saya tukar gambar profile di FB hari ini..^__^

10. Ada kawan foward mesej untuk kupon McD, beli satu Chicken Foldover dapat percuma satu.

11. Saya sibuk cari buku rujukan Asas Komunikasi, Introduction To Mass Communication, Communication Theory, untuk disumbat dalam silibus.

12. Saya belasah Master Potato member office, sangat memalukan.

13. Internet sangatlah lembab, macam siput.

14. Saya sangat susah hati terhadap satu perkara itu, tetapi saya buat-buat tak tahu..(-_-“)

15. Bye, wasalam.

Budak comel lahir hari Krismas

Dua puluh enam tahun yang lalu, lahirlah seorang bayi comel tepat jam 3 pagi. Di waktu semua bidan dan klinik tutup kerana bercuti sempena hari Natal. Maka kelahiran seorang bayi perempuan yang comel itu disambut kelahirannya oleh tangan seorang bapa.

Cehhh! akulah bayi comel itu..<–haha gila perasan tetapi kan semua bayi yang baru lahir memang comel kan?

Hemm..aku sudah berjanji akan update satu entri khusus sempena hari kelahiran aku. Ngeh..ngeh..ini pun dengan paksaan. Bukan kerelaan menghapdet. Oklah..oklah..aku rela dalam paksa..

Aku dah dapat hadiah an advance lagi.

Thanks all my deares friends. Love you all la..<—ini betul!

Tak ada apa-apa sambutan pun sempena birthday aku hari ini. Tetapi sangat gembira. Entahlah what for reason. Terima kasih Allah bagi saya umur yang sangat panjang.

Hmmmm…aku amik cuti 4 hari..dah plan nak buat makan-makan dengan member ofis sebab ada 2 orang member nak pergi sambung study, jadi kena raikan mereka..<–ni trip-trip macam pandai masak je suh orang makan hasil air tangan dia..wekk!

Pada malam 22 Disember tu aku dan 4 orang girlfriends pergi dinner bersama. So sweet! exchange gifts also kemudian sambut birthday aku in advance. Thanks girls.

Seseorang seperti kamu, memang bukan untuk aku

Salam,

Cettt! tajuk entri rasa macam nak humban diri sendiri di dalam gaung.

Petang Selasa lalu (baru berkesempatan update blog) bertembung dengan bekas admire..emmm..bukan..masih admire..(^_^)..

Aku jumpa dia dalam bank, dia tetap macam dulu, masih  kachak, manis, tinggi, kurus dan suci murni wajahnya. Pastinya aku masih jatuh cinta padanya untuk kesekian kalinya, lagi, lagi dan lagi. <—- haha..ini pengakuan tidak tahu malu..huhu..

Emm..serius bergegar kepala lutut bila aku nampak muka dia dari tepi walaupun aku berada di barisan paling belakang waktu tu..tapi sedih dia bersama isterinya yang cantik kebabom..wewewe..<— sangat cemburu waktu tu..(-_-‘)

Entahlah, aura dia, ada di mana-mana, walaupun semalam aku tak pandang depan sebab sibuk tengok handphone tapi aku terasa macam ada sesuatu di barisan paling hadapan, aku angkat je pandangan, trang-tang-tang muka dia kat depan. Pelik kan? lebih pelik rupanya aku tersalah masuk barisan..malu sangat-sangat, ada pula aku masuk barisan mesin cash deposit bukan ATM mesin. Memang Tuhan nak tunjuk yang aku mahu jumpa dia kut, kalau tak kenapa harus aku salah barisan kan?pelik tak?wallahua’alam..

Waktu si admire tu lalu tepi, aku hanya tunduk dan bersembunyi di belakang orang depan aku, nasib baik orang tu besar dan tinggi kalau tak memang dia akan nampak aku..nasib..nasib..nasib..

Huhu..admire..kenapakah kau bukan untuk ku?kenapakah aku bukan untukmu?<—kalau nak muntah silalah muntah..sila..sila..sila..

Kronologi kisah hidup kami menunjukkan seperti yang kami akan hidup berjodoh bersama, serius. Tetapi penghabisannya kami tiada apa-apa kaitan pun..hehe..<— malu betul..

Kami bermula dari sekolah rendah, dia setahun lebih tua dari aku, waktu aku darjah 4 dia dalam kelas 5, aku memang sejak kecik suka pemandangan yang indah-indah, jadi si admire tu memang salah satu pandangan terindah budak berumur 10 tahun..ngehngeh..jadi dia memang orang yang aku aim-aim masa di sekolah lebih-lebih lagi hari Isnin perhimpunan, sebab mestilah dia berdiri di hadapan sebab dia pengawas dan aku haruslah orang paling hadapan juga sebab aku pendek..hehe..kalau hari biasa pula aku suka aim time dia lalu depan kelas atau time di kantin. Kecik-kecik da pandai merenyam kan?

Tetapi sayangnya, pada tahun yang sama juga si admire pindah pergi bandar, KK. Hubungan kami terputus kira-kira 5 tahun.

5 tahun kemudian, aku pindah sekolah menengah di KK, rupanya satu sekolah dengan admire. Waktu tu aku tingkatan 4 dia berada ditingkatan 5. Kemudian aku ditinggalkan lagi oleh dia.<—macam sengaja lari-lari dari aku kan?

Kemudian dia pindah sekolah sains, tetapi area KK juga. Jadi kami ‘bersama’ dalam 2 atau 3 bulan sahaja. Sedih. Hubungan (ceh!boleh kah dikatakan hubungan wal-hal dia tak tahu kewujudan kau!) kami terputus hubungan 4 tahun lagi. Penuh dugaan dan cabaran kan ‘hubungan’ kami?..hehe

Kemudian aku ditawarkan belajar di kolej (waktu tu universiti kami belum naik taraf jadi U, still KU) di Nilai, Negeri Sembilan. Minggu orientasi bagi pelajar baru.

Kan aku dah kata aura dia ada di mana-mana. Sesi penerangan semasa pendaftaran aku dah cam suara dia, tetapi waktu tu tak terlalu teruja berfikir suara siapakah yang macam aku kenal itu, tetapi kekalutan untuk mendaftar dan mengumpul semua benda-benda yang diperlukan semasa orientasi dan pendaftaran, di samping mencari geng-geng Sabah yang bersepah tu membuatkan aku terlupa sebentar pasal pencarian gerangan pemilik suara itu. Aku terlupa seketika.

Kemudian, selepas semuanya ‘aman’ dan boleh berfikir, aku teringat balik, suara siapa yang macam aku kenal pemiliknya. Kemudian di suatu pagi yang indah <—ayat mesti poyo sebab ini adalah perjumpaan pertama kami selepas 4 tahun berpisah..wekkkkk! sambung balik —-> kami berkumpul di asrama sebelum bertolak ke dewan untuk mendengar taklimat pelajar baru. Kemudian sebelum bertolak kami diminta untuk membuat barisan. Kemudian ‘suara’ fasilitator yang aku kenal itu juga yang bergema. Jadi aku kurang sabar, aku cari-cari, al-maklumlah aku kan pendek dan terpaksa melompat-lompat anak ikan terjinjit-jinjit cari wajahnya. Emmm..lupa! aku rabun pulak time ni, aku tak guna spek lagi..jadi kabur-kabur jak aku tengok mukanya. Masa ni belum cam lagi siapa dia.

Kemudian kami berkumpul di dewan. Fasilitator perkenalkan diri, giliran dia, bila dia sebut saja nama penuhnya serta asal aku dah menggeletar lutut. Sah! memang dia. Kami memang berjodohkan? waktu ni dia tahun kedua. Tetapi kami berlainan fakulti..(-_-‘)

Gembira bukan kepalang. <—masa ni jantung aku berdengup kencang tau. Sepatutnya minggu orientasi adalah minggu paling azab bagi pelajar baru, tetapi bagi aku hari paling bahagia sebab tiap-tiap hari bangun pagi dengan semangat tak sabar nak jumpa admire. Kemudian, habis minggu orientasi aku still menunggu dan mengsekodeng si admire dari jauh-jauh, dalam bas, di kafe dan sewaktu dia main futsal dengan kawan-kawan <—aktiviti ni hanya diketahui oleh roomate ku, sebab kami sama-sama sekodeng admire masing-masing..haha..

Hmm..kalau fikir-fikir kami memang macam dijodohkan oleh Allah kan?? Tetapi sayangnya sehingga kini aku masih tidak tahu dia perasan atau tidak kewujudan aku di sisinya selama ini. Cehhh! mestilah tidak. Sebab…sebab..dia tak perasan pun aturan yang Allah susun untuk kami..(-_-‘)<—-ini muka sedih atau apa pun aku tak tahu.

Kemudian dia habis setahun lebih awal dari aku. Jadi terpaksalah aku meneruskan aktiviti kehidupan seharian tanpa pemandangan indah lagi. Admire pergi dulu. Dia bawa haluan sendiri, masa ni aku tak tahu apa-apa mengenai dia. Sehinggalah aku berkerja di Putrajaya dan balik semula ke Sabah dan menjadi guru ganti. Satu hari aku balik kampung dan ternampak kad jemputan walimatulurus. Aku baca siapa pengantin. Huarghhhh…ADMIRE..serius aku down sangat.

Mengajar pun aku dah tak tentu arah. Emosi memang menyimpang, kesian pelajar-pelajar. Hmmm..kuat rupanya penangan dia kan?Ok, dari hari itu aku bernekad bahawasanya memang kami tiada jodoh. Buang perasaan ‘bodoh’ dan syok sendiri jauh-jauh. Aku mulakan hidup baru. Aku lupakan dia buat selamanya. Yup, buat selamanya.

Tetapi, Allah memang ada perancangan tersendiri kan?waktu aku pergi KL baru-baru ni, aku jumpa muka yang sama dengan admire. Karakter, bentuk muka, perilaku, sebijik sama. Dia kawan kepada sepupu kawan aku..<–emm..faham tak..hehehe..

Memang masa dia amik kami dari airport, aku dah pandang dia lain macam sahaja. Bila face-to-face serius sebijik. Macam kembar dia. Wallahu’a’lam.

Kalau aku penulis novel akan aku buat ending yang gembira..hahaha..gila perasan betul aku..tak apalah siapalah kita untuk menentukan jodoh serta perjalanan hidup sendiri kan?

Tetapi yang penting, dia tetap dan selamanya menjadi admire aku. Tiada ganti. Serius. Apakah, bodohkan? Jadi tujukan lagu Adele Someonel Like You untuk diri sendiri…lalala..alalala..

#Hmm..aku pernah terbaca kalau kita mencintai seseorang tetapi dia atau orang lain tak tahu perasaan kita terhadapnya, kemudian kita mati, maka syurgalah buat kita. Betul?

‘Kahwini’lah keluarga saya!

Salam,

Baiklah. Hari ini sehari-hari bergosip dengan internet. Semua buat dalam bilik dan atas katil. Sarapan pagi, lunch, minum, minum petang, lipat kain, baca doa pagi dan petang serta menyanyi (erk?). Dasar pemalas, pengotor dan..dan..dan..emmm…tiada masa depan yang cemerlang. Satu saja yang aku tak buat atas katil iaitu basuh kain..haha..

Sekarang dah tak best main facebook. Bosan. Macam tak ada hala tuju masa talakan mukaku di papan skrin lappy. Itu-itu sahaja. Itu-itu juga. Tiada apa-apa yang menarik. Betul tak?

Kawan-kawan pun ramai dah tak aktif berFB. Sama macam aku. Apatah lagi sang boipren. No. Itulah aktiviti orang yang tak ada pasangankan. Alhamdulillah. Kalau ditanya dan diberi pilihan aku lebih rela tak ada boipren daripada kehilangan kawan. Dan kalau disuruh pilih lagi aku rela hilang kawan daripada keluarga. Semua pun begitu. Hari itu, ofis mate tanya. “Ada boipren tak?”…aku jawab tak ada, dan dengan muka simpati dia tanya balik “Tak rasa sunyi?”…aku dengan muka terkejut pun jawab..”Hah?!..emm..t…ta…taklah, sebab keluarga saya besar, full of love”..kasihankan? Eh, tak adalah, lagi kasihan orang yang ada kekasih, bermakna diorang tak cukup kasih sayang di antara ahli keluarga, tu yang pergi cari kasih sayang di luar dengan orang yang bukan muhrim…hehe..ampun..tak bermaksud nak meng’harming’kan korang ya. Tapi tak ada hal lah semua itu.

Apakah akan aku lakukan kalau tak ada keluarga?(keluarga di sini mama, bapa, abang, kakak, adik)

1. Tiada tempat tuju kalau balik kampung. Where is my home?my mom and dad, my sister, my brother, my chicken (is it include?)

2. Tiada bahan kalau nak ngumpat dengan kawan-kawan.

3. Tiada tempat ceti haram atau ah long…(selalunya kakak aku no. 2 jadi mangsa aku pinjam duit..hihi..)

4. Tiada tempat nak marah-marah..(adik no. 10 selalu jadi punching bag…)

5. Tiada tempat nak berlagak menjadi akulah kakak paling garang, paling baik, paling manis, paling ayu dan cantik serta kakak paling pandai..kan?kan?..mesti adik-adik jadi mangsa.

6. Nak tunjuk gambar apa dengan kawan-kawan selepas raya?tak ada gamabr family pun..huhu..sadis

7. Tak ada orang nak marah kita macam mana mak, bapa, abang atau akak marah kita..pure..bukan kepuraan dan tiada terselit pun perasaan benci..sebab sayang.

8. Tak merasalah air tangan mak..hmm..delecious bah..sangat.

9. Taklah gaduh dengan bapa bab nak tengok channel apa..hehe..bapa suka sangat tengok sukan dan wayang yang fighting serta WWF..huh!

10. Hmm..tak ada anak-anak sedara yang cute-cute-bikin-geram-rasa-nak-gomol-gigit-gigit-pipi diorang.

11. Taklah merasa berebut-rebut makan mangga muda cecah belacan..huargh..ni part yang paling kami suka buat time gathering adik beradik, kena cari buah masam-masam cam mangga muda, nenas, jambu batu or apa-apalah yang boleh buat rojak.

12. Tak adalah orang nak kutuk kalau kau masak tak sedap. Teringat time masak spageti masa raya hari tu..semua cakap macam muntah kucing, siap geleng-geleng dengan muka kegelian..hish…melampau betul!tapi syukur jugalah adik aku sorang (je?) suka..

13. Tiadalah yang komplen kalau dahi kau berjerawat…”akak tengok dahi kau tu sudah bergiuk (berulat)..”kata kakak no.2 saya baru-baru ini.

14. Tak boleh pinjam baju-baju yang cantik dari adik kau..almaklumlah saiz kami sama rata..hihi..adik no.9.

15. Tak ada orang tolong topup atau transfer kredit phone waktu kau sesak..(tapi selalunya akulah jadi mangsa setan-setan kecil tu (adik-adik akulah!)..

16. Tiadalah orang yang kau ‘patut’ diarah dan disuruh masa kemalasan kau ditahap gaban..:)..adik no.8.

17. Tiadalah kakak yang kau harapkan beli baju secara online..dan guna kad kredit mereka..akak no.2..

18. Tiadalah orang yang akan telefon kau pada setiap hari Jumaat bertanya “Kau balik kampungkah minggu ni?”..ni habit bapa dan akak no. 6 aku ni.

19. Tiadalah orang yang akan sms dan telefon kalau kau sunyi tak ada khabar berita, FB tak online, blog tak aktif, apatah lagi muncul di depan dia..haha..ni adik aku yang no 8 selalu buat. Concern banget. Kadang aku rasa macam dia yang kakak, bukan aku. Bagus-bagus.

20. Tak adalah orang yang bank in duit kalau kau perlu sangat masa study dulu…akak no.2, akak no.4, abang no.5..

21. Tak adalah orang amik kau di asrama Nilai atau komuter Kajang masa study dulu….abang no.1

22. Tak adalah orang yang ikut susah-susah hati waktu kau belum dapat kerja, dan mendoakan kau waktu interview dan menangis bila kau berjaya dapat kerja..wah..terharu…

See, betapa bermaknanya ahli keluarga saya kepada saya. Banyak lagi. Tapi dah tak mampu nak senaraikan. Saya ada 11 adik beradik. Saya ada 3 abang, 3 akak dan 4 adik (2 lelaki dan 2 perempuan). Bertuah tak saya?Jadi adakah saya kisah (ehem..sebenarnya kisah tuuuu…) kalau saya tiada boipren?

Saya adalah family based. Apa-apa hal rujuk dengan famili. Jadi, kalau nak kahwin dengan saya kena ‘kahwin’ dengan famili juga ya..(n_n)..hehe..

Ok….adiosss..Saya Sayang Kelurga Saya!