Posts tagged ‘mehbelajar’

7 Things to Avoid Saying

1. “I can’t…”

“Can’t” is a debilitating word that puts up a barrier between you and your goals—it’s like you’ve almost failed before you’ve begun. Someone very wise once said to me that there’s no such word as “can’t”. That’s a great way to look at things; give yourself a chance for success by ditching the word completely.

2. “I’ll try”

Have you ever “tried” to stand up. Try it now. Try to stand up. Did you do it? No, because it’s not possible to “try” and do something. When we say “I’ll try”, what we’re really saying is that we’re not ready to commit. As Yoda from Star Wars once said: “Do or do not. There is no try.”

3. “I wish I didn’t have to…”

Otherwise known as moaning. No one likes to listen to someone groan on, and plus, it’s pointless to do so. If you don’t like something, then take action and change your situation. Otherwise, you might as well get on with life with a smile on your face!

4. “I should…”

The word “should” is inherently negative. “Should” implies a lose: lose situation and it’s just not conducive to positive outcomes in life. It’s a form of criticism, and it’s best left out of your everyday language. Instead of beating yourself up for what you should have done, focus on what you have the power to change.

5. “I need…”

How often do you proclaim a “need” for something, versus how often you genuinely need it? The word “need” creates an unhealthy dependency. The next time you hear yourself say this, have a re-think to determine if you really need what you’re talking about. If you don’t, then let go and minimize any negativity.

6. Pessimistic greetings like “Not bad” or “could be worse.”

I hear this all the time! So many people feel the need to buy into these common phrases without even thinking about what they are saying. They are so negative! Why not say something positive, or at least be honest? (There’s nothing worse than saying you’re “great” all the time if that’s not how you really feel.)

7. “Never.”

The word “never” creates immediate restrictions on your life, and when we say that word, it’s very rarely an accurate reflection of the choices that are available to us. It closes our mind to solutions and creates unnecessary limits. Decide today to never say never again!

SEE ALSO: 5 Things To Stop Saying to Your Kids and What to Say Instead

7 Things to Start Saying

1. “YES!”

Entrepreneur Richard Branson claims that making a conscious decision to say “yes” to more things is one of his secrets for success. Next time your natural instinct is to say no, try saying yes instead. Open your mind to a whole new world of possibilities and watch as your life suddenly becomes much more interesting.

2. “I’m lucky / grateful…”

It’s been proven that gratitude can relieve symptoms of depression and unhappiness. Before I go to sleep, I like to remind myself of 3 things each day that I’m grateful for, or lucky to have in my life. This is a nice way to go to bed with positive thoughts instead of being kept awake by worries or fears.

3. “I Will.”

This is a great replacement for “I’ll try”. Consider for a moment how much more powerful the words “I will” are, compared to “I’ll try”. By saying “I will”, you’re really committing to something and your goals suddenly feel possible. Don’t worry too much about whether you actually reach the goals or not—this is about you setting yourself up for success, not failure.

4. “What if?”

This is a great alternative to words like “never” or “impossible”. Instead of limiting us, the phrase “what if?” creates possibility. It encourages solution-oriented thinking, which helps us to solve problems. The next time you feel as though a situation is hopeless, try asking yourself “what if?” and see what solutions pop up.

5. Positive Greetings such as “I’m well.”

Instead of saying “not bad” or “could be worse” when someone asks you how you are, try a simple “I’m well, thankyou” instead. Alternately, if you’re not having a great day, be honest but with a positive spin—“I’m not having the best day but I’m sure tomorrow will be better.”

6. Positive instructions such as “Remember to…”

If I said to you “Don’t think about a pink elephant” right now what did you just think of? A pink elephant, right? So we’re actually thinking about the very thing we want to avoid. This can be really dangerous when we use instructions such as “don’t forget to pay the bills today” because all our brain hears is “forget to pay the bills!” If we flip our language so it’s positive, however, we get much better results. If you want to remember something, then tell yourself just that, instead of what you don’t want to do.

7. “Things could be worse…”

The next time you find yourself in a challenging situation, try re-framing your problem by comparing it to something worse. This is a great way to minimise the size of your problems. When we put things into context, we can gain perspective and suddenly our problems don’t feel as bad.

Credit to: http://www.lifehack.org/articles/communication/7-things-not-to-say-and-7-things-to-start-saying.html

9 Benda Kotor daripada Tandas Duduk

9 Benda Yang Kotor Drpd Tempat Duduk TANDAS anda ! ✖

Nah..mangkuk tandas..:P

Nah..mangkuk tandas..:P

Mengiku kajian para saintis, terdapat tempat yang lebih kotor dari tempat duduk tandas di rumah anda, sebahagian daripada kita tidak menyedarinya.Berikut adalah senarai tersebut :

☢ 1) Sinki Dapur – Kebanyakan berfikir sebaliknya, tetapi dapur mungkin menjadi tempat yang tercemar di rumah anda. Biasanya terdapat 500,000 bakteria setiap inci persegi dalam lubang sinki sahaja.

☢ 2) Suiz Lampu / Kipas – Selama bertahun-tahun tangan kotor anda menyumbang kepada 217K bakteria per inci persegi.

☢ 3) Tombol Pintu – Seperti yang anda tahu, tangan adalah salah satu bahagian tercemar. Menyentuh tombol pintu, yang juga jarang dibersihkan.Kuman dan bakteria dari orang lain yang telah menyentuh tombol itu berpindah ke tangan anda.

☢ 4) Keyboard Komputer – Pastikan sembura keyboard anda dengan udara mampat dan lap bersih dengan kain dan detergen ringan. Dalam satu kajian rawak daripada 33 keyboard, empat daripadanya dikategorikan “Merbahaya untuk kesihatan”.

☢ 5) Wang/Duit – Pesuruhjaya Kajian Kesihatan mendapati 135.000 bakteria daripada satu not kertas dan purata 126.000 dari yang lain. Pastikan anda membasuh tangansetelah mengendalikan wang yang banyak.

☢ 6) Span Basuh Pinggan – rekahan dalam span membuat ia sukar untuk membunuh dan membasmi bakteria dan kuman.Pengguna span secara umumnya hanya memindahkan bakteria dari satu tempat ke tempat lain. Cara yang mudah untuk membersihkan span adalah, panaskan dalam microwave lebih kurangsaat 60, dan ia akan menghilangkan bau juga.

☢ 7) Pemegang Pintu Peti sejuk – Seperti knob pintu , pemegang pintu peti ais juga diguna oleh semua penghuni rumah.

☢ 8) Telefon bimbit – Ia begitu digunakan secara meluas , mengikut kajian ianya mempunyai 18 kali ganda kuman dan bakteria berbanding tempat duduk tandas.Bersihkan dan menggunakan tisu antibakteria.

☢ 9) Alat Kawalan Jauh TV – SARS, MRSA dan VRE antara bakteria yang mudah dipindahkan oke remote TV. Yang paling mengelikan ialah remote TV Hotel, pastikan anda balut ia dalam plastik semasa penginapan anda di mana-mana hotel.

♥ Elaila.net ♥

Hari Kekasih Tanpa Kekasih

Salam,

Credit: terima kasih pakcik google..:)

Credit: terima kasih pakcik google..:)

Saya sangat TIDAK berkenan dengan perbezaan pendapat mengenai status menyambut hari 14 Februari ni. Apa istimewa sangat hari tersebut.

Di antara BUDAYA dan AGAMA pun tak boleh hendak beza para bijaksana di luar sana.

Setiap tahun juga isu yang sama, perbalahan yang sama, alasan yang juga sama, fatwa yang juga sama dan orang-orang berfikiran liberal itu jugalah macam kera termakan cili yang sama, heboh, kepoh pasal status haram halalnya Valentine Day.

Eh! adik, abang, akak, tuan, puan, suka hati kaulah nak sambut ke tak, nak berkasih dan sayang ke tak, janganlah kecoh sangat macam kau seorang saja ada kekasih. Eiii! geli ketiak tau tak.

Kau nak kepit kekasih kau seharian suntuk sampai lembik macam biskut kena celup dalam teh panas pun orang tak kisah. Tak payahlah kecoh tak boleh tu tak boleh ini sampai babitkan agama. Ikut suka kaulah kalau agama kau suruh, buat, kalau tak tinggal, senang kan. Nak kecoh pesal, buat menyemak…<—-tetiba memanas..hehe..:)

Entri ini khas untuk mereka yang 'bijaksana'.

Nah untuk muslim yang bijaksana..credit: pakcik googel

Ok, bagi yang beragama Islam pihak yang ‘berwajib’ sudah meningatkan anda bahawa Valentine Day TIDAK dibenarkan menyambutnya, dalam kata lain menyambut bersama KEKASIH YANG TIDAK SAH, perkara itulah yang di HARAM kan. Tetapi, HALALNYA anda hanya boleh menyambut hari tersebut bersama KEKASIH YANG HALAL seperti mak, bapa, suami atau isteri, dan tidaklah berniat untuk menyambut HARI KEKASIH itu bersempena 14 Februari ini, semata-mata. Ok, anda dapat? Bukannya hukum agama itu yang kejam sangat wahai kalian. Bahagian HARAM itu terletak pada status perhubungan.

Mencegah lebih baik daripada merawat, betul tak wahai para bijaksana? Tak tahu pula kalau melakukan perhubungan intim sebelum berkahwin dan melahirkan anak luar nikah, kemudian campak tepi longkang boleh diamalkan oleh agama lain, hamba kurang arif. Sila tanya para bijkasana di luar sana.

Kebiasaanya, para PASANGAN KEKASIH TIDAK SAH akan menyambut HARI KEKASIH mereka dengan cara yang BERLAINAN sedikit daripada HARI KEKASIH biasa-biasa ditambah dengan coklat, bunga-bungaan, dinner, special gift, surprise! dan macam-macam lagilah.

Kebiasaannya juga, kebanyakan PASANGAN KEKASIH YANG TIDAK SAH sahaja baharu nak tergedik-gedik tunjuk sayang bagai, caring sungguh konon, serius bagai nak mati ‘nak kahwin’ dengan kau, akhirnya akan membawa kepada hubungan seks. Sebab telah berjanji sehidup semati kita ye sayang, sanggup serah jiwa dan badan, alang-alang sayang, badan melayang ye sayang, esok-esok dah TERmengandung. Suami isteri yang sah tak pun mengada-ngada beli itu beli ini, bagi surpise segala, diorang ni relaks je. Korang je gedik!

Ok, sila label saya tipikal-Melayu-Islam. Memang pun..^___^

Kemudian, yang bijaksana, kenapa 14 Februari ini sahaja baru nak kecoh pasal hari kekasih? Baru kecoh nak tunjuk sayang bagai? tak ada hari lain kah? Adakah coklat, bunga dan tempahan meja makan di restoran hanya dijual dan dibuka pada tarikh ini. Tidak, bukan?

Hmm…atau hanya tarikh ini sahaja HALAL mengungkap kan sayang?meluahkan perasaan? menunjukkan sikap kasih? Tidak, bukan?

Errrmm..atau hanya tarikh ini barulah hati-hati para KEKASIH terbuka untuk menerima cinta dan sayang? rasa terharu yang melampau? bahagia yang tiada tara?

Tak faham betullah saya. Tak usah kecohlah. Mari kita berdamai. Maaf kalau ada individu dan pasangan KEKASIH TIDAK SAH yang terasa dengan ayat saya. Mohon muhasabah, akak nasihatkan.

Esok sama sahaja macam tarikh-tarikh dalam bulan dan tahun yang lain. Paling penting esok kerja bagi pekerja, sekolah bagi yang pelajar, kuliah bagi siswi-siswa, bagun pagi macam biasa, pastinya matahari akan terbit kalau cuaca elok, coklat dan bunga ada jual adik, restoran itu buka jugalah adik..apa susah mahu tunggu setahun sekali baru mau makan spesial, baru mahu kasi itu hadiah cokolat sama itu bunga sama kekasih..alamak adik..kampung sungguh akal kamu kan.

Eh! ok..siapa mau belanja saya coklat dan bagi bunga hari-hari pada saya sila PM. Saya ON sahaja..:)

Oh! tahun ini saya menyambut hari kekasih tanpa kekasih..^___*..lagi!

Tapi siapa yang peduli kan? Tiada.

Sila tempelak saya dengan berkata ‘kau tiada kekasih itulah yang kau dok mengutuk orang yang ada kekasih sambut hari kekasih, memang kau tak faham sebab kau tahun-tahun sambut HARI KEKASIH TANPA KEKASIH’ kemudian caci maki lah hamba yang hina ini. Saya redha di dunia untuk redha di ‘sana’..

^_______^

Jangan lakukan, pleaseee!

Resepi pelik dan kreatif

Kamu perasankah ada beberapa jenis makanan tempatan yang tidak ngam atau ‘match’ kombinasinya tetapi sedap dan boleh diterima tekak?

1. Tempoyak (durian) dan ikan.

Credit: Terima kasih tuan punya gambar & pakcik googel

Credit: Terima kasih tuan punya gambar & pakcik googel

Aku memang tak boleh makan masakan gulai tempoyak dan ikan. Apa jenis ikan pun. Paling popular mestilah gulai tempoyak ikan patin. Bagi aku tak ngam langsung. Durian + ikan. OMG! seram.
Pernah juga mencuba, tetapi tetap tekak tak boleh terima. Bau durian dulu sampai kat tekak kemudian rasa ikan. Kau ingat apa rasa kalau durian dan hanyir ikan dicampur? huhu..Tetapi bagi orang lain sedap hingga menjilat jari kan. Ok, berbahagialah kamu dengan menu ini. Syukur, kurang satu kepala sebagai pesaing..^___^

2. Pulut dan mangga.

Credit: Terima kasih tuan punya gambar & pakcik googel

Credit: Terima kasih tuan punya gambar & pakcik googel

Pernah makan? memang diakui kreatif dan sedap. Aku pernah makan. Aku mula kenal benda ni pun daripada tuan rumah lama yang memang rajin dan kreatif memasak.
Kalau tidak silap resepi ini berasal dari Thailand kan?
Rasanya menu ni sedikit sesuai, sebab kombinasi, manis lemak dan masam manis. Superb gila! Tapi tak boleh makan banyak, sangat membunuh kesihatan badan. Yelah, belum kira pulut yang melembabkan otak, ditambah dengan pati santan yang manis leting (orang Kelate goyak) pekat memikat itewww..membuatkan anda koma kalau makan banyak..^___^

4. Karipap inti mee.

Credit: Terima kasih tuan punya gambar & pakcik googel

Credit: Terima kasih tuan punya gambar & pakcik googel

Hah! yang ni kat Sabah sahaja ada (kut). Baru kelmarin aku makan. Dulu semasa sekolah menegah ada lah sekali-sekala kena serve di asrama, masa tu confirm aku campak bagi kat member, sebab pelik, karipap inti mee? sungguh kreatif. Ok, aku admit. Aku tak pernah terfikir pun.
Paling-paling pun selalu kita melantak karipap inti kentang, ubi manis atau sardin kan tapi yang ini MEEEEE..sangat berterima kasih kepada individu yang mencipta resepi ini.
Orang cakap makan karipap ini dengan cecah sambal pedas dan manis. Ya, sangat sedap..^____^..tak cuba maka tak chentaaa!

5. Popiah pisang.

Credit: Terima kasih tuan punya gambar & pakcik googel

Credit: Terima kasih tuan punya gambar & pakcik googel

Ya Allah! yang ini rasa macam nak lempang pencipta menu. Kreatif tahap Einstein. Tapi tak boleh blah bab bahagian rasa. Makanan ini pun tekak aku tak terima.
Aku tertipu dengan menu ini semasa meeting di tempat kerja hari tu. Berkobar-kobar nampak menu petang tu popiah. Kegemaran hamba ini. Semangat teruskan meeting. Bab makan sila serah pada aku..:P
Bila gigit je popiah rangup tu rasa pisang, sekali keluarkan dari mulut..apa ni?aku disabotaj ke?kenapa popiah ni ada pisang? lepas tu tanya member, popiah kau perisa pisang juga ke?hehhe..memanglah, satu kilang.
Apa lagi..terus ban resepi. Terima kasih tuan kafe sebab malas nak goreng sayur dan balut dengan kulit popiah atau bab nak save vajet! Itu persepsi aku. Lepas tu aku cuba tanya member-meber ofis lain pernah makan tak popiah pisang, diorang pun cakap pernah! sedap!..ok, aku selalu oudated..pastu minta pertolongan pakcik googel, ya, memang ada resepi itu. Sorry tuan kafe sebab buat andaian bukan-bukan pada kamu…^___^

6. Telur dan mayonis.

Credit: Terima kasih tuan punya gambar & pakcik googel

Credit: Terima kasih tuan punya gambar & pakcik googel

Ala-ala barat sikit. Selalunya ada di menu sarapan fast food restaurant kan? Boleh la terima. Tetapi tak boleh makan banyak-banyak sekaligus, muak!
Tapi kalau telur dadar macam kat gambar tu nampak sedap kan..hehe..

7. Kerabu kaki ayam/perut

Hehehe..kalau bab makanan masam serah pada aku. Sedap! aku suka kerabu-kerabu ni semua. Syukur, nasib baik tak hanyir..:)
Kerabu kaki ayam pernah dah aku buat sendiri, memang sedap, tetapi kerabu perut belum lagi. Ada orang geli nak makan kaki ayam dan bahagian dalam haiwan kan?
Hehehe..aku bagitau kamu, part-part organ dalaman macam hati ayam atau lembu, jantung ayam, lidah lembu, paru atau limpa lembu semua aku boleh makan. Sedap apa, kan?hatta, ekor dan kaki lembu pun aku makan…:P.
Aku kalau kena buang dalam hutan pun boleh hidup (yeke?!)..^___^

8. Kuih cara berlauk.

Credit: Terima kasih tuan punya gambar & pakcik googel

Credit: Terima kasih tuan punya gambar & pakcik googel

Dulu masa duduk Sabah tak tahu ada kuih ni. Masa belajar di Semenajung dan balik kampung bapa di Melaka baru makan kuih ni. Makcik-makcik kat sana buat untuk hidangan kenduri.
Mula-mula konfius sikit, kuih cara tu manis pas tu bubuh lauk (daging atau isi ayam dan sayur) apa rasanya ye?tak hanyir ke? Aku memang alah dengan makanan hanyir.

Sekali rasa ok pula. Ok, tekak boleh terima kemudian tersenarai dalam carta kuih kegemaran..:P
Tapi, kadang-kadang aku terbeli juga daripada tuan buat kuih yang tak pandai buat, haruslah berbau hanyir..amat malang lah aku dikala rasa ingin membuak, sekali rasa bau hanyir..ok, cik pah (tong sampah) lah jawabnya. Semoga Allah mengampuni aku (tsktsk..)

9. Paceri nenas.

Credit: Terima kasih tuan punya gambar & pakcik googel

Credit: Terima kasih tuan punya gambar & pakcik googel

Biarpun menu ini sangat famous ketika kenduri kendara majlis kahwin atau kenduri arwah kat kampung aku dan mak adalah orang paling teror memasak menu ini, tetap aku tak pandai makan.
Nenas dimasak dan digoreng dengan minyak?
Nenas dan Minyak?
Nenas dan Minyak?
Oh…tak ngam langsung. Tolonglah mansuhkan resepi ini dari atas muka bumi. Akak-akak aku yang mempunyai test apa-apa-ntah memang tukang makan dan menu kegemaran.
Ok, kena admit, memang wangi dan menyelerakan. Sangat! tetapi apa boleh buat tekak I tak nak terima…:)

Empat Jenis sedekah

Salam,

Jom bersedekah.

ADA 4 MACAM SEDEKAH :
Sedekah berpahala 10.
Sedekah berpahala 70.
Sedekah berpahala 700.

Sedekah berpahala 7000.
Berpahala 10, bagi sedekah yang diberikan kepada “fakir miskin”.
Berpahala 70, bagi sedekah yang diberikan kepada “sanak kerabat”.
Berpahala 700, bagi sedekah yang diberikan kepada “sesama saudara”.
Berpahala 7000, bagi sedekah yang diberikan kepada “penuntut ilmu”.
Barangsiapa mempunyai harta, bersedekahlah dengan hartanya.
Barangsiapa mempunyai ilmu, bersedekahlah dengan ilmunya.
Barangsiapa mempunyai kekuatan, bersedekahlah dengan kekuatannya

Berfikir Positif dan Optimis

Salam,

* Sticky post about Travelog Hati Yang Nanar!

Selesai. Aku dah campak di tepi katil. Kemudian, update status tak puas hati di Fb, kemudian masuk blog untuk mencacai. Tersangat sedih dan marah. A loooooooooooong day today.

Penat dari menghantar adik konvo di IKBN Kinarut belum hilang, ditambah dengan penat mental. Alahai, Sabtu, kenapakah kau begitu kejam dengan aku hari ini?am I so bad to you before?or am I had make sin to you? or make something fussy behind you from my past birth?

“Sepatutnya kelahiran kedua ini lahirkan sahaja aku menjadi seekor lipas, yang dibenci dan dikeji sebab tubuh ku yang hitam dan menggelikan, kematian selalunya di bawah tapak kaki atau di bulu penyapu!”

WTH! errr..kalau dalam filem begitulah dialognya. Dialog orang ‘frust’. Tumpang lalu…T______T

Sepatutnya, Sabtu untuk berlibur, bersenang goyang kaki, menghayun langkah merata bandar cari dosa, mengukur jalan, tak pun cuci mata di shopping complex, sambil-sambil menuai perhubungan (?), tak pun paling cikai tidur terbongkang sampai jam 11 pagi.

Tapi aku pula?bagaimana?Mengapa?kenapa aku?

Dari situlah datangnya gila meroyan tuan blog. Grrrrrrrrrr…

Ah! baru tadi petang aku merungut sendirian, persoalan kenapa itu, kenapa ini, kenapa begitu, kenapa begini. Maghrib tu konon mahu mengadu dengan tuhan betapa terbebannya aku dengan ‘masalah’ (yang aku sendiri pun tak tahu). Konon!. Nangis bagai, kemudian ambil surah Yassin, baca. Baca ayat 21: dengan terjemahan sekali. Sebak, rasa aku disindir, kemudian ditampar bertubi-tubi didahi, kemudian dikutuk,”Nah, padan muka!”.

[21]“Turutlah orang-orang yang tidak meminta kepada kamu sesuatu balasan, sedang mereka adalah orang-orang mendapat hidayah petunjuk”.

Cuba kamu baca. Tiada rasa apa-apa kan? sebab kamu tidak dirundung dengan masalah. Serius, apabila kamu ditimpa rasa tidak bersyukur, rendah diri, rasa akulah paling malang, rasa kamu diabaikan, rasa dipinggirkan, miskin dan daif, ulang balik baca terjemahan di atas. Kamu akan tahu  betapa ajaibnya ayat itu.

Sebab itu jugalah, aku tambah menangis.

Itu pertama.

Hati jadi suam-suam kuku, elok sikit daripada yang mula-mula tadi. Kemudian godeh-godeh youtube. Menakjubkan. Dalam berjuta-juta video dalam youtube, aku jumpa ini

.

Menangis lagi. Ya Allah! betapa tidak tahu bersyukurnya aku. Manusia yang sempurna akal dan fizikal, tetapi masih merungut.

Terasa bodohnya aku membebankan fikiran dengan perkara remeh, benda yang sambil ‘menyahut-panggilan-alam’ pun boleh fikir penyelesaiannya, berfikir seolah-olah semua masalah dalam dunia ini diikat dalam karung dan pos ke alamat rumah kau. ^______^

Sedangkan, orang yang tidak sempuran fizikalnya, berusaha untuk menghiburkan orang lain, bukan setakat menghibur malah menyedarkan betapa Tuhan sangat sayang pada kita.

Ya Allah! the old myself, please go away. I don’t want you anymore. I’m so tired having you around become my trusted and old friend for long long times, is enough for you, and for me. Say good-bye and find your own destiny. Sometimes, the precious one, is the one that we should let they go. But, you are not ‘my-pride-precious-thing’!

Ini kedua.

Sudah-sudahlah merungut dan berfikiran sangat pesimis, tukar pergi caj optimis.

Selalu fikir ‘kenapa asyik-asyik aku sahaja kenapa bukan orang lain?”. Apa kau ingat kau fames sangat sampai Tuhan nak fokus kau seorang sahaja. Walaweh..lebih-lebih nampak!

Cuba fikir macam ini, ya, aku tahu sangat klise tapi aku tetap mahu kongsi ‘setiap apa yang terjadi ada hikmahnya’. Ok, sila, sila kalau mahu  muntah atau tampar diri sendiri kerana terlalu bosan dengar phrase itu.

Lagi, Allah ada perancangan sendiri. Allah is a great planner. T_______T

Tak pun cuba kata-kata positif ini pula “always look on the bright side of life.”

Boleh muntah hijau kalau mahu. 😛

Kita, biar segunung kata semangat dan positif kalau tak ubah attitude tak juga menjadi. Paling dekat, sila pukul dada sendiri. Sakit? ya, kitalah tu contoh paling terdekat.

Sedang membaca buku ini, kalian…hehe

Sekian Travelog Hati Yang Nanar.

#####################

FUHHHHHH!!!!

Feel very relieved to be able to write and share my feelings in this deary blogs. Writing is my therapy to recovery my internal sickness. Writing, for me like firework that can make people amaze, mesmerize, flabbergasted, giggling, smiling and clap their hand when they saw colorful light shine in vast sky. There same goes to me. When I’m start to write, my mind are everywhere, and think what should I write first, about this or this? Actually, I’m not a good writer, oh memanglah tidak, tapi cukuplah boleh lepas gian dalam blog..see then!

*Mesti tertanya-tanya apa yang aku campak tepi katilkan? Jawapannya: Skrip jawapan peperiksaan akhir pelajar. ^____^

Berkomunikasilah! Tiada Ruginya.

Salam,

Komunikasi? Apa itu komunikasi. Sila tanya pakcik google sendiri…^_____^

Komunikasi sangat penting.

Pentingnya komunikasi sampai ia dijadikan asas kepada setiap perhubungan, tidak kiralah hubungan sesama manusia, sesama binatang juga hubungan ritual dengan Allah atau Tuhan bagi setiap agama/kepercayaan kaum lain.

Erm…korang hidup tak guna sebarang komunikasi?bahkan golongan kurang upaya juga konfom adanya komunikasi cara istimewa mereka tersendirikan?

Selalu baca kes-kes penceraian salah satu sebabnya ‘kurang berkomunikasi. Alahai! pancaindera yang Tuhan bagi tu buat apa?simpan je ke?

Seriously, for me, it’s very awkward when you live without communication, I would dies cramps immediately..haha..ya saya adalah EXTROVERT person!, just smiling, giggling, laughing, menjeling, that’s counts as non-verbal communication also categorize communication, as easy as you able to give it away to the others, no need to use your cash or your luxurious thing.

When we talked about communication, flash on our mind ‘oh..talking to eacah other, communicate with voices, face-to-face communication, conversations that occurs between me and you and so on,’. Actually, not solely.

Percaya atau tidak, golongan communication scholar mengatakan konteks komunikasi sangat besar dan tidak ada sempadannya.

Even, they said, ‘any living organism counts as communication, a plant seeking out the sun, prey sensing the precence of a predator, a human being reading a book-all would be examples of communication,’

Erk…sedangkan tumbuhan juga berkomunikasi apatah lagi kita, human being! kau percaya boleh hidup tanpa berkomunikasi, tak kisahlah verbal atau non-verbal.

Nah, kalau kau sebagai manusia tapi tiada komunikasi, tak tahu nak gelar apa. Sila cari dunia sendiri..^___^..jangan marah.

Ada beberapa perkara penting yang perlu dalam komunikasi yang efisien.

MENDENGAR!

Orang dah bercakap kena dengar lah. Jangan buat tak tahu. Kesian orang kan. Cuba bayangkan kalau kamu bercakap tapi seorang pun tak layan, tak amik peduli, ada yang sibuk main sms, bercerita dengan orang lain. Then…kamu akan terasa tersisih dan rendah diri. Cuba bayangkan kejap..^____^

Banyak tujuan kenapa kita mesti mendengar dengan teliti apa yang orang lain perkatakan. Pertama, mendengar untuk belajar. Yup, sangat perlu untuk mendengar dan belajar. Perkara biasa. Orang tua cakap, budak yang tak dengar cakap selalu degil dan bodoh..errrrr…sila tampar mulut saya..hihi..tetapi itu betul, jika, orang bagi nasihat atau mengajar tapi tidak buka telinga luas-luas harus dihempuk dengan kerusi kan? Ilmu tak akan masuk kalau tidak mendengar dengan teliti. Tepuk dada tanya hati!

Kedua, mendengar untuk menjalin hubungan (ehem). Ohhhh! kamukah itu?tolong jangan sempitkan otak mendefinasikan perkataan ‘hubungan’ hanya untuk CINTA. Macama mana mau maju kalau otak asyik fikir CINTA.Ehem…owh..terkasar di situ. Sebenarnya, tak kisahlah hubungan yang berlangsung itu berlandaskan cinta kekasih, keluarga, kawan, jiran, kawan sepejabat atau kawan berselisih bahu semasa naik tangga atau dalam lif. Kau, kalau kau mau menjalinkan hubungan mesti adanya komunikasi kan?seperti, mau mengorat, haruslah senyum dulu, kemudian kalau dilayan terus tanya nama ka?Contoh-contoh lain sila pandang kiri dan kanan kamu, benda ni perkara biasa..^____^

Ketiga, mendengar untuk mempengaruhi. Persuade people with your good communication!ya, saya belajar komunikasi dua tahun. Tapi still, sampai hari ini tidak pandai nak pujuk dan pengaruh orang. My weakness!sangat beruntung orang yang ada kemahiran ini. Percayalah, kamu akan lebih disukai ramai, macam roti gardenia (?).

Keempat, mendengar untuk berseronok. Memang sangat seronok jika dalam perbualan adanya sifat beri dan terima. Secara tidak langsung perbualan akan berlarutan dari satu topik kepada lima topik. ya, me and my friends always did it!Eiiii…tak sanggup ter’involved‘ dalam sesi perbualan yang memualkan dan membosankan a.k.a perbualan orang-orang tua..hehhe..ampun!

Kelima, mendengar untuk menolong. Kalau kau tak dengar masalah orang lain, macam mana kau nak tolong?betul tak. Ada sesetengah orang, belum dengar dah buat spekulasi buruk, berhantam, eh! nah kan jadi pergaduhan yang tidak berkesudahan, ya tolong menghuru-harakan keadaan.

On the firts place, listen and then act. Komunikasi yang efektif bermula dengan menerima, memahami, mengingat, menilai kemudina baru bertindak. Ingat sampai mati!

T______T

P/s:

Saya sangat tidak pandai berkomunikasi dengan orang yang beremosi. Serius.