Posts tagged ‘Suka’

Don’t Forget Me-Smash

Don’t Forget Me”

They thought they could dispose of me
They tried to make me small
I suffered each indignity
But now rise above it all

Yes, the price I paid was all I had
But at last, I found release
And if something good can come from bad
The past can rest in peace

Oh if you see someone’s hurt
And in need of a hand
Don’t forget me
Or hear a melody crying from some baby grand
You don’t forget me

When you sing happy birthday to someone you love
Or see diamonds you wish were all free
Please say that you won’t;
I pray that you don’t forget me

But forget every man who I ever met
‘Cause they only lived to control
For a kiss they paid a thousand
Yet they paid fifty cents for my soul
They took their piece
The price of fame that no one can repay
Ah, but they didn’t buy me when they bought my name
And that is why I pray

That when you see someone’s hurt
And in need of a hand
You don’t forget me
Or hear a melody crying from some baby grand
You don’t forget me

When you sing happy birthday to someone you love
Or see diamonds you wish were all free
Please say that you won’t;
I pray that you don’t forget me

There are some in this world who have strength on their own
Never broken or in need of repair
But there are some born to shine who can’t do it alone
So protect them and take special care
Take care

And don’t forget me
Please take care
And don’t forget me
When you look to the heavens with someone you love
And a light shining bright from afar
Hope you see my face there
And then offer a prayer
And please let me be
Let me be that star

If You See Him, If You See Her

Kalau budaya kita di Malaysia, kalu ko jumpa si polan sipolan kim salam ar..hihi..

Ok, ini lirik. Thanks pakcik google..:)

If you see him
Tell him I wish him well
How am I doing?
Well, sometimes is hard to tell
I still miss him more than ever
But please dont say a word
If you see him
If you see him

If you see her
Tell her I’m doing fine
And if you want to
Say that I think of her from time to time
Ask her if she ever wonders
Where we both went wrong
If you see her
If you see her

I still want her
I still need him so
I dont know why we let each other go

If you see her
Tell her the lights still on for her
Nothing’s changed
Deep down the fire still burns for him

And even if it takes forever say I’ll still be here
If you see him
If you see her
If you see him
If you see her

Kenapa saya perlu bersyukur?

Salam,

Perlu, sangat perlu untuk saya dan kamu untuk bersyukur kepada Ilahi. Banyak perkara yang mewajibkan kita berterima kasih kepada Allah S.W.T. Syukur alhamdulillah.

1. Saya ada keluarga bahagia

My big family ever. I love you all with my heart.

My big family ever. I love you all with my heart.

Separuh daripada anak-anak buah yang pelbagai ragam..:)

Separuh daripada anak-anak buah yang pelbagai ragam..:)

Cute kan?nilah anak-anak buah yang jauh nun di Semenanjung..tapi itu tidak menghalang kami untuk saling mengasihi..makcik sayang kamu semua..:)

Cute kan?nilah anak-anak buah yang jauh nun di Semenanjung..tapi itu tidak menghalang kami untuk saling mengasihi..makcik sayang kamu semua..:)

Keluarga saya, keluarga besar, sangat besar dan meriah…^___^
Saya ada Mak dan Bapa yang outstanding gojes dan sangat mulia. Tanpa mereka entah apalah jadi kami adik beradik. Banyak budi dan jasa mereka terhadap saya dan adik beradik. Mereka sangat memahami, sangat cool dan penyayang.
Saya ada abang dan kakak yang baik, pengasih dan sangat membantu dikala susah. Saya ada 3 orang abang dan 3 orang kakak.
Saya ada 4 orang adik, 2 lelaki dan 2 perempuan.
Saya ada 10 orang anak saudara-yang-cute-comel-loteh-dan-penghibur. Betapa bertuahnya saya kan?. Syukur ya Allah.
Opppsss! belum termasuk ipar duai saya..abang ipar 3 orang, dan kakak ipar 2 orang..:P
Dulu masa sekolah rendah dan menengah Mak dan Bapa yang bertanggungjawab ke atas saya. Meningkat remaja masuk universiti turn akak dan abang menjaga saya, beri saya perbelanjaan semasa di universiti, jadi kaki dan tangan serta kenderaan yang saya perlukan. Hari ini saya masih bergantung pada mereka. Merekalah penunjuk dan teladan saya. Saya tidak tahu apa akan jadi kalau saya tidak ada mereka semua.
Syukur teramat ya Allah..:)
Seronok kan?

2) Saya mempunyai pekerjaan
Alhamdulillah, selepas saya habis belajar saya tidak menganggur sampai sekarang. Saya hanya bercuti rehat sahaja selama lebih 3 bulan (kunun..:)
Biarpun bukan kerjaya pilihan, tetapi syukurt tetap memberikan saya nafkah setiap bulan. Kerja pun bukan berat sangat. Duduk 9 jam di pejabat dan mengajar whatever you want…:P
Tapi saya happy! happy! happy!
Please, ya Allah! please give me a full gratitude on your fate..and I’ll try my best..syukur alhamdulillah.

3) Saya masih sihat walafiat

Ya, saya masih boleh naik Canopy Walk yang beribu kaki tinggi..ya itu kaki saya..:P

Ya, saya masih boleh naik Canopy Walk yang beribu kaki tinggi..ya itu kaki saya..:P

Saya masih boleh berjimba-jimba, berzumba-zumba, bersalsa (konon!). Ya, saya masih mampu makan sendiri, berjalan ke kedai sendiri membeli makanan, colgate, sabun mandi, masih mampu meningati resepi dan memasak, berupaya untuk mandi sendiri, pergi tandas tanpa bantuan orang lain, bernafas menggunakan hidung, makan menggunakan mulut, kencing secara normal dan masih boleh memakai pakaian sendiri serta mengemas tempat tidur sendiri. BUKAN dengan bantuan orang lain. BUKAN itu satu kewajipan untuk saya bersyukur?
Ya, saya teramat bersyukur.
Rasa malu jika kita rasa kita paling miskin, paling sakit, paling malang dan paling susah. Shame on you!

4) Saya ada kawan-kawan

My friends of MINE..<3

My friends of MINE..<3

Lucu..miss all friends and kind of gila things yang kami buat time di uni dulu..hai, dearest all..miss you'll a lot..

Lucu..miss all friends and kind of gila things yang kami buat time di uni dulu..hai, dearest all..miss you’ll a lot..

Nilah geng keras pergi dating selalu..Mair Ipa..you all awesome!

Nilah geng keras pergi dating selalu..Mair Ipa..you all awesome!

Ya, walaupun kadang kami tidak sefahaman, tapi itulah kawan kan?saya ada pelbagai ragam kawan, kawan dari sekolah rendah, menengah, uni dan terbaru di tempat kerja.
Syukur, merekalah pengganti ketika kita jauh daripada keluarga..:)
Saya masih boleh hang out dengan mereka, berjimba, lepak, makan-makan, gelak-tawa..semua kami kongsi bersama. Mereka yang bersama saya ketika saya maih belajar memahami hidup dan masih cuba untuk bersahabat dengan keperitan dan tipu helah manusia. Ya, merekalah yang menjadi buku panduan dan kamus perjalanan kehidupan saya. Ceeewwwaahhh! tak boleh blah ayat. Sila kalau mahu muntah!
Syukur..syukur…

5) Saya ada ‘boyfriend(s)’

Hahaha..melawak..saya ada BF yang selalu cari gaduh..ni hah..

Hahaha..nilah BF yang suka cari pasal..:P

Hahaha..nilah BF yang suka cari pasal..:P

Mereka berdualah make my day..:P

Mereka berdualah make my day..:P

Actually, there have a lot of things and circumstances that you can make as a reason to be thankful and grateful. The things that I mentioned above is actually four main things that every person has, right?

Starting today, I’ll learn to be grateful, which means, me and you can ‘MUHASABAH’ every day and listing all the good things that happen in a day and if you can, please do every day. Unconsciously, we will smile and be grateful .. believe me .. ūüôā

Syukur alhamdulillah…:)

Sahabat Rasulullah yang dijamin Syurga

Profil Singkat 10 Sahabat Rasulullah Dijamin Masuk Surga

Abu Bakar As-Siddiq

– Orang yang membenarkan perjalanan Isra’ Mi’raj Rasul SAW sehingga diberi gelaran As-Siddiq.
– Dicatat dalam surah At-Taubah, ayat ke-40.
– Digelar oleh Ali RA sebagai manusia paling berani di muka bumi.
– Seumur hidupnya beliau tidak pernah bersyair dan meminum arak.

Zubair bin Al-’Awwam

– Orang pertama yang menghunuskan pedangnya di jalan Allah.
– Disiksa oleh bapak saudaranya dengan menggantungnya terbalik di dalam gulungan tikar di bawah nyalaan api supaya beliau kembali kafir.
– Umar RA menghantarnya sebagai perajurit yang bernilai seribu perajurit bagi membantu tentara Amru Al-As RA menentang tentara Rom.

Saad bin Waqas

– Terkenal dengan panahannya yang sentiasa tepat dan doanya yang bagaikan pedang yang tajam.
– Diuji dengan mogok lapar ibunya yang memaksanya kembali kepada kekafiran.
– Dicatat dalam surah Luqman ayat ke-15.
-memimpin pasukan islam menentang tentera parsi ketika pemerintahan Umar RA.

Abu ‚ÄėUbaidah Al-Jarrah

– Digelar Rasul SAW sebagai seorang kepercayaan umat ini.
– Dicatat dalam surah Al-Mujadilah ayat ke-22 di atas peristiwa beliau mengorbankan ayahnya dalam perang Uhud.
– Gigi-giginya tercabut akibat daripada menggigit rantai besi yang tertusuk ke dalam pipi Rasululluah SAW.

Ali bin Abi Talib

– Digelar singa Allah yang dimuliakan wajahnya. Berjaya memecahkan benteng pertahanan Khaibar, pertahanan terakhir Yahudi.
– Dimuliakan oleh Rasul SAW sebagai gerbang kota ilmu.
– Terkenal dengan ketinggian ilmu pengetahuan dan ilmu peperangan selain Umar RA.

Uthman bin ‚ÄėAffan

– Digelar Zunnur’ain (pemilik dua cahaya).
– Disifatkan Rasul SAW sebagai lelaki yang malaikat malu terhadapnya.
– Membeli telaga berharga 20,000 dirham daripada lelaki Yahudi untuk kegunaan umat Islam yang sedang berhijrah ke Madinah.
– Mengumpulkan Al-Qur’an dalam satu mushaf utama semasa pemerintahannya.

Umar Al-Khattab

– Digelar oleh Rasul SAW sebagai Al-Faruq (pemisah antara hak dan batil).
– Dikatakan bahwa iIlam sentiasa berada dalam kemenangan setelah ke-Islaman beliau.
– Para sahabat berpendapat bahawa beliau menguasai 9 daripada 10 cabang ilmu.
– Mengembangkan Islam dari Timur ke Barat dalam masa yang singkat.

Abdurrahman bin ‚ÄėAuf

– Terkenal sebagai seorang sahabat yang paling dermawan.
– Didoakan keberkahan hartanya oleh Rasul SAW sehingga beliau mengibaratkan kekayaannya seumpama menemukan emas dan perak apabila beliau mengangkat sebuah batu.
– Satu-satunya sahabat yang pernah menjadi imam sholat Rasul SAW.

Talhah bin Ubaidillah

– Disiksa oleh ibu dan keluarganya sendiri supaya kembali kafir.
– Diikat dan dipukul bersama-sama Abu Bakar RA oleh kaum Quraisy sehingga keduanya digelar Al-Qarinain (sepasang sahabat yang terikat).
– Digelar ‚ÄėSyahid yang hidup‚Äô, ‚ÄôTalhah yang baik‚Äô dan Talhah yang dermawan‚Äô.
– Lebih 70 kesan luka dan jari-jarinya putus karena mempertahankan nabi.

Sa’id bin Zaid

– Beliau dan isterinya, Fatimah binti Khattab RA berjaya membawa sinar hidayah kepada Umar RA.
– Menyertai kebanyakan perang menentang Rom, Kisra dan juga Parsi.
– Diangkat menjadi pemerintah Damsyik oleh Abu Ubaidah RA.
– Doanya ketika teraniaya oleh seorang wanita yang memfitnah dirinya dimakbulkan Allah, wanita itu menjadi buta dan mati.

Apa itu Budi dan Jasa?

Salam,

Very nice song from Shila Amzah and ND Lala. Very meaningful. Please free to listen..love it.

 

Berfikir Positif dan Optimis

Salam,

* Sticky post about Travelog Hati Yang Nanar!

Selesai. Aku dah campak di tepi katil. Kemudian, update status tak puas hati di Fb, kemudian masuk blog untuk mencacai. Tersangat sedih dan marah. A loooooooooooong day today.

Penat dari menghantar adik konvo di IKBN Kinarut belum hilang, ditambah dengan penat mental. Alahai, Sabtu, kenapakah kau begitu kejam dengan aku hari ini?am I so bad to you before?or am I had make sin to you? or make something fussy behind you from my past birth?

“Sepatutnya¬†kelahiran¬†kedua¬†ini¬†lahirkan¬†sahaja¬†aku¬†menjadi¬†seekor¬†lipas, yang dibenci¬†dan dikeji¬†sebab¬†tubuh¬†ku yang hitam¬†dan menggelikan, kematian¬†selalunya¬†di bawah¬†tapak¬†kaki¬†atau¬†di bulu¬†penyapu!”

WTH! errr..kalau dalam filem¬†begitulah¬†dialognya. Dialog orang ‘frust’. Tumpang lalu…T______T

Sepatutnya, Sabtu untuk berlibur, bersenang goyang kaki, menghayun langkah merata bandar cari dosa, mengukur jalan, tak pun cuci mata di shopping complex, sambil-sambil menuai perhubungan (?), tak pun paling cikai tidur terbongkang sampai jam 11 pagi.

Tapi aku pula?bagaimana?Mengapa?kenapa aku?

Dari situlah¬†datangnya¬†gila¬†meroyan¬†tuan¬†blog. Grrrrrrrrrr…

Ah! baru tadi¬†petang¬†aku¬†merungut¬†sendirian, persoalan¬†kenapa¬†itu, kenapa¬†ini, kenapa¬†begitu, kenapa¬†begini. Maghrib tu konon¬†mahu¬†mengadu¬†dengan¬†tuhan¬†betapa¬†terbebannya¬†aku¬†dengan¬†‘masalah’ (yang aku¬†sendiri¬†pun tak tahu). Konon!. Nangis¬†bagai, kemudian¬†ambil¬†surah Yassin, baca. Baca¬†ayat¬†21: dengan¬†terjemahan¬†sekali. Sebak, rasa aku¬†disindir, kemudian¬†ditampar¬†bertubi-tubi¬†didahi, kemudian¬†dikutuk,”Nah, padan¬†muka!”.

[21]‚ÄúTurutlah orang-orang yang tidak¬†meminta¬†kepada¬†kamu¬†sesuatu¬†balasan, sedang¬†mereka¬†adalah¬†orang-orang mendapat¬†hidayah petunjuk‚ÄĚ.

Cuba kamu baca. Tiada rasa apa-apa kan? sebab kamu tidak dirundung dengan masalah. Serius, apabila kamu ditimpa rasa tidak bersyukur, rendah diri, rasa akulah paling malang, rasa kamu diabaikan, rasa dipinggirkan, miskin dan daif, ulang balik baca terjemahan di atas. Kamu akan tahu  betapa ajaibnya ayat itu.

Sebab itu jugalah, aku tambah menangis.

Itu pertama.

Hati jadi suam-suam kuku, elok sikit daripada yang mula-mula tadi. Kemudian godeh-godeh youtube. Menakjubkan. Dalam berjuta-juta video dalam youtube, aku jumpa ini

.

Menangis lagi. Ya Allah! betapa tidak tahu bersyukurnya aku. Manusia yang sempurna akal dan fizikal, tetapi masih merungut.

Terasa¬†bodohnya¬†aku¬†membebankan¬†fikiran¬†dengan¬†perkara¬†remeh, benda¬†yang sambil¬†‘menyahut-panggilan-alam’ pun boleh¬†fikir¬†penyelesaiannya, berfikir¬†seolah-olah¬†semua¬†masalah¬†dalam¬†dunia¬†ini¬†diikat¬†dalam¬†karung¬†dan pos¬†ke alamat¬†rumah¬†kau. ^______^

Sedangkan, orang yang tidak sempuran fizikalnya, berusaha untuk menghiburkan orang lain, bukan setakat menghibur malah menyedarkan betapa Tuhan sangat sayang pada kita.

Ya Allah! the old myself, please go away. I don’t want you anymore. I’m so tired having you around become my trusted and old friend for long long times, is enough for you, and for me. Say good-bye and find your own destiny. Sometimes, the precious one, is the one that we should let they go. But, you are not ‘my-pride-precious-thing’!

Ini kedua.

Sudah-sudahlah merungut dan berfikiran sangat pesimis, tukar pergi caj optimis.

Selalu¬†fikir¬†‘kenapa asyik-asyik¬†aku¬†sahaja¬†kenapa bukan¬†orang lain?”. Apa¬†kau¬†ingat¬†kau¬†fames¬†sangat¬†sampai¬†Tuhan¬†nak¬†fokus¬†kau¬†seorang¬†sahaja. Walaweh..lebih-lebih nampak!

Cuba fikir¬†macam¬†ini, ya, aku tahu¬†sangat¬†klise¬†tapi¬†aku tetap¬†mahu¬†kongsi¬†‘setiap¬†apa¬†yang terjadi¬†ada¬†hikmahnya’. Ok, sila, sila kalau¬†mahu¬† muntah¬†atau¬†tampar¬†diri¬†sendiri¬†kerana¬†terlalu¬†bosan¬†dengar phrase¬†itu.

Lagi, Allah ada perancangan sendiri. Allah is a great planner. T_______T

Tak pun cuba kata-kata positif¬†ini¬†pula “always look on the bright side of life.”

Boleh¬†muntah¬†hijau¬†kalau¬†mahu. ūüėõ

Kita, biar segunung kata semangat dan positif kalau tak ubah attitude tak juga menjadi. Paling dekat, sila pukul dada sendiri. Sakit? ya, kitalah tu contoh paling terdekat.

Sedang¬†membaca¬†buku¬†ini, kalian…hehe

Sekian Travelog Hati Yang Nanar.

#####################

FUHHHHHH!!!!

Feel very relieved to be¬†able to write and share my feelings in this deary blogs.¬†Writing is my therapy¬†to¬†recovery my internal sickness. Writing, for me like firework that can make people amaze, mesmerize, flabbergasted, giggling, smiling and clap their hand when they saw colorful light shine in vast sky. There same goes to me. When I’m start to write, my mind are everywhere, and think what should I write first, about this or this? Actually, I’m not a good writer, oh memanglah¬†tidak, tapi¬†cukuplah¬†boleh¬†lepas¬†gian¬†dalam blog..see then!

*Mesti tertanya-tanya apa yang aku campak tepi katilkan? Jawapannya: Skrip jawapan peperiksaan akhir pelajar. ^____^

Jatuh Cinta Kesekian Kalinya

Salam,

Ah! tajuk berkobar-kobar macam iya-iya saja. Kalau mak atau akak-akak aku baca tajuk entri mesti tambah berkobar diorang menyiasat siapakah gerangan yang membolehkan aku jatuh.

Haruslah akan ku jawab ‚ÄúAndrea Hirata!‚ÄĚ sambil senyum meleret sampai bawa dalam tidur. Mimpi.

Ya, hanya mimpi di siang hari sayang. Jangan lebih-lebih. Dan sekarang aku kembali ‘buka’ playlist lagu-lagu zaman muda; David Archuleta, MLTR, Salem, Miley Cyrus, Taylor Swift, nah! pengemar lagu soul yang tegar. Semua yang tangkap syahdu, itu pun selepas membaca novel Mas Andrea Hirata-pujaan-kalbu-ku. (Macam nak kena lempang laju-laju sampai hilang ingatan!)

Cinta di Dalam Gelas dan Padang Bulan, buat aku jatuh ‘cinta’ kesekian kalinya pada karya penulis novel Laskar Pelangi itu. Imbas kembali bila aku kenal dan terus jatuh cinta dengan Andrea Hirata. 2008- seorang professor di universiti kami baru pulang dari perjalanan seninya dari Indonesia. Beliau balik dengan membawa buah tangan yang tidak disangka menjadi kesukaan pelajar jurusan Komunikasi. Beliau sibuk bercerita buah tangan yang dibawanya adalah sebuah karya agung Andrea Hirata dan menjadi bualan seantero Indonesia dalam dunia penyiaran dan media.

Laskar Pelangi, karya itu. Profesor sempat tunjukkan novel Laskar Pelangi berkulit keras dan tebal beserta DVD yang mengandungi wawancara penulis buku dan pelakon filem dalam satu program di media elektronik Indonesia yang diberikan seorang teman kepadanya. Ya, mula-mula tak ambil pusing sebab waktu tu aku ambil jurusan Kewartawanan, jadi bidang penyiaran bukan pilihan.

Dijadikan cerita, beberapa bulan kemudian ternyata karya itu menjadi ‚Äėbook & box office‚Äô keduanya, novel dan filem.

Ah! aku sekali lagi kalah dalam keegoan. Tidak suka bermakna tidak bermanfaat.

2009 baru terbaca karya Laskar Pelangi. Dua kali aku khatam. Mesti dengan iringan tawa dan tangis. Novel itu membuai aku menggembara dalam cerita Ikal, Lintang dan kanak-kanak sekolah Laskar Pelangi.

Tetapi filemnya tak pernah aku khatam menonton. Aku lebih sayang pada karya novelnya. Kan, aku suka penulisan bukan penyiaran. ^____^

Sekali lagi, tidak suka tidak bermakna tidak bermanfaat, sayang!

Cinta di Dalam Gelas dan Padang Bulan.

~terima kasih pakcik google, credit~

~terima kasih pakcik google~ credit

Novel kesinambungan Ikal, watak utama dalam Laskar Pelangi. Si Ikal yang waktu itu masih kanak-kanak, kemudian berjaya melanjutkan pelajaran di luar negara dan kembali ke kampung tidak bekerja.

Semuanya bermula di sebuah kampung Melayu dan sebuah kedai kopi.

‚ÄúLelaki muda, sihat afiat, terang fikiran dan punya ijazah, tidak bekerja? Sepatutnya disiram dengan kopi panas!‚ÄĚ begitu ancaman terakhir ibu menyebabkan Ikal terpaksa bekerja sebagai pembantu warung kopi pamannya; Warung Kopi Usah Kau Kenang Lagi.

Bermula daripada itu, maka terlahirlah buku topografi orang Melayu; Buku Besar Peminum Kopi, nukilan Ikal a.k.a boi a.k.a bujang. Kerja partime selain menghidang dan membuat kopi, serta menelan bulat-bulat amarah pamannya, dia juga sempat berkarya dalam buku itu. Juga, jangan tidak tahu Ikal seorang doktor tidak bertauliah sesuka hati memberi ‘penyakit’ kepada orang.

Orang dipanggil Selamot sebagai Chip, bernama asli Syahruddin bin Salmun. Jika orang lain marah diberi nama julukan, Syahruddin malah meminta dengan sangat agar setiap orang memanggilnya Chip. Senang digelar yang tidak-tidak adalah sakit gila nombor 17.

Mereka yang minum daripada gelas kosong, seolah-olah ada kopi di dalamnya – sakit gila nombor 27.

Dan banyak lagi contoh-contoh ‘gila yang bernombor’ yang diberikan Ikal.

Ikal juga sebagai guru moral.

Pelajaran moral nombor 20: persoalan syahwat adalah asal muasal penyakit jiwa keperibadian ganda.

Apabila tiba bahagian buku besar itu aku akan ketawa tahap alam, gelak seolah-olah aku yang berada di sana bersama Ikal memerhatikan pelanggan warung kopi paman dan saling mengkritik dan sama-sama membukukannya. Alangkah!

Oh, terlupa, di situ Ikal akan jadi ahli psikologi ilmiah pula. Membuat kesimpulan sebegini,

Mereka yang minum kopi dengan straw bukan kekasih biduan. Mereka yang menjual kopi dengan harga lebih daripada sepuluh ribu rupiah Рpemuja setan. Anak yang disuruh ibunya membeli kopi, tetapi pulang membawa belacan Рwaktu kecil pernah kena sawan.

Ringkasnya novel ini, bermula apabila cintanya (Ikal) dikhianati oleh A Ling, gadis Tionghua dari Nampung Miskin, percubaan untuk menentang seteru yang merampas cintanya dengan bermain catur, pingpong dan bola sepak, diakhiri dengan percubaan untuk menjadi tinggi yang sedikit meragut nyawanya. Semua bercampur baur, semangat, sedih, kasihan, lucu tahap tak boleh bayang dan fiksyen juga.

Dicampur dengan cerita detektif swasta M. Nur yang melatih burung merpatinya sebagai pos bergerak, kisah Maryamah (Enong) yang belajar bermain catur semata-mata hendak melawan bekas suaminya, cerita si peminum kopi, cerita grand master Nochka sipemain catur dunia dan cerita berkisar kehidupan penuh ceria dan hamisnya orang bersarung, Melayu dan Tionghua di kampung terpencil di Indonesia yang Ikal bilang tidak terkandung dalam peta.

Paling aku suka apabila Ikal menginterpretasikan watak, situasi, suasana, keadaan dengan pemerhatian dan pengkisahan ceritanya yang detail. Sangat betul dan seolah-olah realiti.

Ya, aku jatuh cinta berulang kali dengan novel ini. Anehnya, buku ini sekali sahaja aku menangis, ketika ayah Maryamah @ Enong meninggal, seterusnya lebih kepada ketawa dan gelak tahap gila, kelucuan dengan lawak dan humor penulis. Serius, lawak dalam novel ini sangat bersahaja tetapi tidak pernah terfikir oleh otak orang biasa. Contohnya situasi Ikal menaiki basikal roket Chip untuk ke pekan.

“Perhatikan boi! Ini menyangkut keselamatan!” herdiknay (Chip)

“Dan ini paling penting!” Aku menegakkan badan. Dia menunjukkan lempeng aluminium tadi.

“Cuba baca yang keras!”

“Fasten seat belt while seated! Life vest under your seat!”

“Fahamkah kau ertinya?”

Aku faham, tetapi menggeleng.

“Tentu sahaja kau tidak faham! Tahu apa kau itu! Baiklah kuberitahu kepadamu ertinya!”

Aku mengangkat wajah, kupandang dia dengan wajah penuh harap akan jawapan.

“Ertinya adalah, dilarang mengeluarkan anggota badan!”

Kali ini aku benar-benar tidak dapat menahan diri. Aku terkekeh sampai kaku perutku.

Dan contoh satu lagi.

Motor itu sudah buruk. Dinaiki seperti mahu meletus. Bunyinya macam campuran bunyi mesin kisar biji kopi, bunyi orang batuk kering dan tawa pontianak.

Hebat. Sangat tidak menyesal membeli novel ini. Ok, kalian sila menjamu selera dengan hidangan Buku Besar Peminum Kopi, terhimpun pelbagai kisah dalamnya.

Ya, aku jatuh lagi…^____^

Untuk sinopsis sila ke sini. Terima kasih tuan blog. Saya kongsi ya.