Archive for Jun 2008

Kegawatan, kekacauan dan kecelaruan kaum ADAM..

Bilik air pondan di sekolah

BANGKOK: Sebuah sekolah menengah di pedalaman Thailand mewujudkan sebuah bilik baru dikenali ‘bilik air pondan’ bagi kemudahan kumpulan pelajar berkenaan di sekolah itu dan dipercayai yang pertama pernah dibina setakat ini.

Pengarah sekolah itu, Sitisak Sumontha berkata sekolah Kampang yang terletak di timur laut Thailand mengadakan satu tinjauan pada penggal terakhir persekolahan dan mendapati lebih 200 daripada 2,600 pelajar menganggap diri mereka pondan.

“Berikutan itu ketika penggal persekolahan dibuka semula Mei lalu, pihak sekolah membina sebuah bilik air khas untuk mereka yang ditanda dengan bentuk separuh lelaki dan separuh perempuan dalam warna merah dan biru.

Tiga pelajar pondan memuji langkah mewujudkan tandas berkenaan dan menyifatkan pihak sekolah mengambil tindakan tepat.(Berita Harian Online)

Ha…nilah news yang menarik perhatian aku berbanding parti SAPP Sabah hantar memorandum pengistiharan tidak percaya dengan kepimpinan Pak Lah.

Kerajaan Thailand seolah-olah memberi permision kepada rakyatnya untuk menjadi pondan. Dahlah dunia hari ini mengalami kemerosotan lelaki. Maka, nanti akan bertambahlah bilangan perempuan di dunia dan semakin berkuranganlah bilangan lelaki.

Lagi satu dah lah maknyah ‘buatan’ Thailand cantik-cantik, mengalahkan perempuan asli. Chantek…

Malaysia juga akan menerima tempiasnya. Nanti mesti banyak lagi rumah-rumah urut kat Malaysia, di mana tukang urutnya orang Thaialnd. 

Harap-harap lelaki Malaysia yang seciput ni janganlah terikut-ikut dengan budaya luar yakni menukar jantina.

Kat tempat aku praktikal ni melambak kaum jambu. Lebih lembut dari aku yang sah-sah perempuan..huhu..

Wassalam…

Saling melengkapi, memerlu..huhu..

Sadis je tajuk aku kat atas. Clise sangat. Menggelikan pun ada. Tapi…what can we do?

Ni cerita aku kat kampus. Cerita yang membuktikan bahawasanya pelajar lelaki memang kurang di dalam IPTA.

Aku ni bukanlah seorang yang rajin ‘makan angin dalam kampus’. Tempat aku selalu pergi di bulatan Pahang(satu tempat yang dikhaskan tuk melepak, ia berbentuk bulatan, di tengahnya ditanam pohon2 dan rumput menghijau) dan kalau aku lapar kafe lah tempat ku tuju. Library? Hu..jauh sekali. 1 sem juz one or twist je aku pergi.

Sepanjang 3 tahun aku belajar di universiti ni, memang susah benar untuk aku tengok/jumpa sang lelaki dalam kampus aku khasnya. Kalau sesiapa yang baru masuk atau datang ke kampus aku, nescaya korang akan terkejut beruk atau tertanya-tanya. Universiti ini untuk perempuan saja ke?

Ha..ini kerana pemandangan di kafe fakulti atau pusat kemudahan pelajar hanya warna-warni(color tudung) je yang dapat kita lihat. Warna hitam berbentuk rambut hanya 10% je. Itu pun tertutup oleh pemandangan warna-warni ini.

Aku pun kadang-kadang terdetik dalam hati, mana pelajar-pelajar lelaki? teruk sangat ke kepupusan mereka dilanda kebanjiran pelajar perempuan? 

Satu lagi menakutkan, tanda-tanda awal atau akhir(i’m not sure) hari kiamat adalah bilangan perempuan lebih banyak dari lelaki. Seram!!

Satu lagi menghampakan, aku selalu dengar pensyarah aku kata, kalau nak cari calon suami universiti adalah tempat terbaik. Selalu juga aku dengar teman-teman sekuliah merungut tak dapat cari dan memilih lelaki idaman. Sebab kekurangan kaum adam ini sungguh ketara.hhuhu..hampa.

Cuba anda bayangkan, di dalam kelas aku hanya 5 orang sahaja dari ADAM, dan 26 orang HAWA. Kalau time grouping ‘mereka’ ini tak perlu cari group sendiri. Pasti mereka akan terpilih dan dipilih. Sebab tenaga mereka memang diperlukan untuk kerja berat. Hhuhu..susah.

Wahai kaum ADAM, di manakah anda menghilang?

Ini bukan bermakna kami memerlukan sangat-sangat kehadiran anda. Ini juga bukan bermakan kami tak boleh buat sesuatu tanpa bantuan anda. Ini juga bukan bermakna anda adalah tulang belakang kami. Tapi, hakikatnya yang terpaksa kami akui dan juga kamu akui, ADAM dan HAWA dicipta berpasangan dan saling melengkapi. Jika hilang salah satu daripada ADAM atau HAWA maka pincanglah kehidupan ini.

Hmmm…ini adalah salah satu masalah negara malah dunia yang lebih teruk berbanding kenaikan harga minyak.

Wassalam..

 

 

Rahsia perwatakan melalui kuku

1. Kuku yang baik, rapi dan indah :
Menunjukkan watak orang yang halus perasaannya. Bentuk kuku seperti ini jarang dimiliki orang yang bertubuh besar dan kuat.

2. Bentuk kuku pendek tetapi lebar :
Biasanya orang yang memiliki kuku yang seperti ini memiliki sikap yang praktis dan cekap dalam ilmu, otaknya cerdas dan ingatannya tajam. orang yang memiliki kuku yang seperti ini sukakan muzik dan lagu.

3. Bentuk kuku yang agak panjang dan berwarna pucat :
Menunjukkan orang tersebut terlalu banyak rancangan dan cakap, tetapi tidak membuat sebarang kerja sehingga sering mengelamun melayani perasaan. Ia juga agak malas dan kalau ia melakukan sebarang kerja sering dalam keadaan ragu-ragu.

4. Bentuk kuku sedang dan warna merah sedikit :
Menunjukkan pemiliknya mempunyai motivasi yang baik dalam pekerjaan, selalu menjaga kebersihan dan memiliki rasa persaudaraan yang tinggi.

5. Bentuk kuku bersegi tetapi rata :
Biasanya orang ini memiliki sifat yang kurang pandai bergaul, sedikit kewibawaan, tidak mudah menjadi kaya dan kurang pengetahuan.

6. Bentuk kuku langsing :
Orang yang memiliki bentuk kuku ini biasanya halus budi pekertinya tetapi sering merasa was-was, mudah ditimpa kesialan dan kurang berwibawa.

7. Bentuk kuku panjang bulat berwarna kuning :
Bentuk kuku seperti ini menandakan pemiliknya orang yang jujur, sabar,pandai , tinggi darjatnya dan boleh hidup mulia dengan anak isterinya.

8. Bentuk kuku runcing kebawah atau seperti biji timun :
Menunjukkan orang yang memiliki kuku seperti ini sering was-was, bodoh,mudah diserang penyakit, mudah terkejut dan tak kuat bekerja.

9. Bentuk kuku runcing tetapi besar dan tebal :
Biasanya orang yang memiliki kuku yang seperti ini memiliki sifat kerasdengan pendiriannya, sering berpindah randah tempat tinggalnya, suka berjalan jauh dan suka berkahwin atau suka bertukar pasangan hidup.

10. Bentuk kuku bersegibahagian bawah sedikit runcing :
Menunjukkan orang yang memiliki kuku seperti ini tidak memiliki kewibawaan, bodoh dan kalau bekerja hanya diperingkat rendah sahaja.

11. Bentuk kuku besar dan banyak garisan :
Biasanya orang yang memiliki kuku yang seperti ini biasanya akan menjurus pada susah dan sering berdepan dengan bahaya. Tetapi garisan tersebut tidakselama-lamanya kelihatan di kuku. Kalau garis tersebut sudah hilang dankelihatan bersih menandakan orang itu akan memperolehi berkat.

12. Bentuk kuku yang banyak seratnya (serabut) :
Menandakan jika orang tersebut sering ditimpa kesusahan jauh dari sanak keluarga boleh mati disebarang tempat.

13. Bentuk kuku seperti kikir :
Bila seseorang memiliki bentuk kuku seperti ini menandakan kemungkinan orang itu akan memperolehi halangan yang besar atau akan memperolehi bahaya.

14. Kuku yang banyak titik-titiknya dibahagian bawah kelihatan hitam :
Kedudukan kuku seperti ini memberi suatu petanda bahawa orang tersebut dalam situasi bahaya besar yang boleh juga membawa kematiannya.

Ni aku cilok dari istimewa2u.com…

Wei…kawan-kawan, apa cerita? Rindu ar..

wah..rindunya dengan korang semua…

ehem..semua tersenyum lebar..hihi..

Teringat time g seminar…

Bersama ayahanda kita yang tersayang. Apa khabar agaknya beliau ye?..

Mala..ko tak rindu aku ker??

Rindu nak masuk kuliah…

Aku tak sabar nak abiskan hari-hari terakhir praktikal ni. Aku rindu nak jadi pelajar semula. Aku tak nak kerja. Biarlah seumur hidup aku abadikan diri untuk belajar. Boleh ke?

Huhu..cepatlah masa berlalu. Biar jam berputar pantas. Biar hari bertukar selalu. Aku ingin kembali berstatus ‘pelajar’..

Good job, dear

Salam semua

Dua hari tidak bekerja sungguh mengembirakan aku.

Malam hari jumaat yang lalu aku sanggup balik dari office kul 3.30 pagi nak siapkan kerja completely semata-mata tak nak datang weekend. Aku ada plan lain, nak balik kajang. Hantar adik aku pergi airport, dia nak balik Sabah.

Kat rumah, hati berdebar-debar sambil mengikuti rancangan Radio24. Aku nak dengar rancangan ‘Santai Famili’, content rancangan ni aku yang susun. Dalam rancangan ni aku yang cari contact person nak wat kejutan untuk ayah-ayah mereka sempena hari ayah ni.

Aku dengar dan alhamdulillah semua berjalan lancar. Sebab sebelum balik, content editor suruh aku buat betul-betul. Jangan sampai salah contact. Tertukar anak dan ayah. Perkara itu yang paling aku takuti.

Tapi, anchor yang bertugas menjalankan tugas dia dengan sebaiknya.

Tapi paling aku gembira, bila aku dengar radio tu bersama-sama ahli keluarga aku. Sebab orang yang nak kami surprise kan tu termasuklah ‘abang ipar akak aku’. Anak-anak dia nak bagi surprise untuk ayah diorang. Aku yang aturkan semuanya.

Masa ‘abang long’ akak aku on air, aku terharu sangat. Sebab dia pun rasa sebak bila dengar anak-anak dia wish. Huhu..aku tahan-tahan air mata sahaja. Terus teringat kat ayah aku kat Sabah.

Hmm..aku sudah buat perkara yang terbaik. Aku dapat membuatkan ‘ayah-ayah’ ini terharu…perkara paling terbaik pernah aku buat sepanjang praktikla ni.

Wassalam..

 

AKU NAK BALIK!! PLEASE ENCHEK….

VERY SHOCK…

I’M STILL AT OFFICE RIGHT NOW!!!

THE CLOCK ALREADY 12:03 MIDNIGHT…

HUHU…

MY SACRIFICE JUST FOR FATHERS IN THIS WORLD..

WHY???

SEBAB SEKARANG NI AKU SEDANG EDIT PROMO BERSEMPENA HARI AYAH 16 JUN NI.

UNTUK AYAH-AYAH TERSAYANG SELURUH MALAYSIA, HARI AHAD INI DENGARLAH RADIO 24, DI FREKUENSI 93.9. MANALAH TAHU ANAK ANDA MERANCANG UNTUK MENGEJUTKAN ANDA.

TAPI YANG PASTI AKU NAK BALIK!!HUHUHU…

WASSALAM.. 

 

 

Anak apalah saya ni?

Salam semua…

Bersamaan 10 Jun, iaitu kelmarin adalah hari lahir ayah ku. Ooo..oleh kerana dihambat kesibukan yang tidaklah melampau dan terlampau, aku telah melupai hari bermakna ini. Sungguh kejam. Lantas hari ini bila  baca satu entri dalam blog yang aku lawat, yang bertajuk ‘happy birthday mak’ automatik otak berputar 360 darjah.

Kalau tahun-tahun sebelum ini, malam 9 Jun aku akan menelefon beliau dan mengucapakn selamat hari lahir. Tapi tidak kelmarin. Melampaukah aku?

Lebih kejam lagi, dalam bulan Mei dan Jun ini juga aku telah TERlupa juga tarikh lahir abang sulung, 3 Jun, birthday k.ipar 20 Mei yang lalu bersamaan anniversary perkahwinan mereka. Uhuk..

Dalam perhitungan diri sendiri, semenjak pratikal ini, aku semakin lupa kepada perkara yang sebegitu penting, bagiku. Selama ini bila sahaja hari lahirku, samada parent atau adik-beradik aku tidak pernah lupa. Untuk mengelak aku TERMISS tarikh lahir ahli keluargaku, aku telah tulis kesemuanya dalam dairi, tapi sejak kebelakangan ini aku tidak berkesempatan nak update dairi tu, itu menyebabkan aku terlupa.  

Bila fikir secara lojik, ini belum aku bekerja sepenuh masa atau sudah berumah tangga. Perkara semudah ini aku terlepas untuk mengingatinya. Anak apalah aku ini?

Apa-apa pun ‘SELAMAT HARI LAHIR, PA’..biarpun aku tahu, dia tak pernah baca blog ini, tapi yang penting aku telah mengakui kesilapan sendiri.

Mesti ramai yang kata masalah aku bukan sebesar masalah kenaikan harga petrol dan diesel. Tapi bagi diri aku, keluarga adalah lebih penting daripada masalah negara. Biar miskin duit atau harta, yang penting kaya kasih sayang dalam keluarga. Biar apa orang nak kata…

Wassalam..